Vizita.si
Cimet je ena najbolj antioksidantnih začimb.
Zdravje

Veste, zakaj je tako zdrav?

L.E.
24. 12. 2014 11.12
13

Cimet jedem doda čudovit topel vonj in močan sladek okus. Toda se vam ne zdi, da tak opis običajno pomeni, da je določena hrana nezdrava? Tokrat kaj takega niti približno ne velja.

Je izjemno blagodejen za zdravje srca in ožilja ter za krepitev imunskega sistema.
Je izjemno blagodejen za zdravje srca in ožilja ter za krepitev imunskega sistema.FOTO: iStockphoto
Cimet so ljudje že pred stoletji nehali uporabljati samo kot začimbo, ampak so ga imeli za učinkovito domače zdravilo. Njegove zdravilne učinke so potrdile tudi študije. Tako blagodejen je zaradi kar treh eteričnih olj ter mangana, kalcija in vlaknin. Preberite si, kako vam zaradi takšne unikatne sestave lahko pomaga.

Če ga dodate sladicam, te ne bodo tako zelo dvignile krvnega sladkorja.
Če ga dodate sladicam, te ne bodo tako zelo dvignile krvnega sladkorja. FOTO: iStockphoto
Preprečuje nastanek krvnih strdkov

Naša kri vsebuje beljakovine, ki se v primeru poškodbe, pri kateri pride do krvavitve, strdijo in tako preprečijo, da bi izkrvaveli. Toda če naš krvni obtok zaradi napačnega življenjskega sloga ni dovolj zdrav, se lahko začnejo sprijemati celo, kadar sploh ni bilo nobene rane. To lahko preprečite z rednim uživanjem cimeta, saj je bilo do sedaj že večkrat dokazano, da vsebuje snov, ki sprijemanje ustavi. Na tak način se lahko izognete zelo hudim dogodkom, kot sta srčni infarkt in možganska kap.

Deluje protivnetno in protimikrobno

Njegova eterična olja v telesu delujejo protivnetno. Študija univerze v danskem Köbenhavnu je ugotovila, da lahko že pol čajne žličke cimeta dnevno občutno olajša bolečine, ki jih povzroča artritis, vnetna bolezen sklepov. Krepi tudi imunski sistem, saj deluje protimikrobno. Pomaga pri uničevanju škodljivih bakterij, uničuje lahko tudi škodljive glivice, kot je kandida.

Uravnava raven krvnega sladkorja

Če z obrokom hkrati zaužijete cimet, ta poskrbi, da se raven sladkorja v krvi ne dvigne prehitro. Zato ga je še posebej priporočljivo dodajati k hrani, ki ni preveč zdrava. Jabolčni zavitek bo denimo s ščepcem te dobrodejne začimbe veliko manj škodljiv. Zaradi takšnega načina delovanja bi ga morali v svojo prehrano vključiti tudi tisti, ki se borijo s sladkorno boleznijo oziroma nenehno preveliko količino sladkorja v krvi. Cimet lahko to glukozo hormonu inzulinu pomaga pospraviti v celice, ki jo potrebujejo za svoje delo. Slabi celo delovanje encima, ki to onemogoča. Ameriška kmetijska raziskovalna služba je ugotovila, da je za takšen učinek na dan dovolj zaužiti že četrtino čajne žličke cimeta, da pa ta zbledi, če ga nekaj časa ne uživamo.

Cimet je ena najbolj antioksidantnih začimb.
Cimet je ena najbolj antioksidantnih začimb.FOTO: Profimedia
Znižuje raven slabega holesterola in trigliceridov

Prej omenjena raziskava je ena izmed mnogih, ki govorijo o tem, da cimet ne znižuje le ravni krvnega sladkorja, temveč tudi slabega holesterola. Eden izmed razlogov bi bil lahko, da v telesu spodbuja izločanje žolča. Da bi telo, ki tega potrebuje v procesu prebave, proizvedlo novega, porablja holesterol, zato se njegove vrednosti v krvi znižujejo. Znanstveniki ameriške univerze v Pensilvaniji so poleg tega ugotovili, da uživanje cimeta znižuje tudi raven druge vrste maščob, ki se nabirajo v krvi, in sicer trigliceridov. Kadar je teh preveč, lahko pride do poapnenja žil, ene najpogostejših bolezni ožilja; to je tudi eden od najpomembnejših dejavnikov tveganja za nastanek srčne in možganske kapi.

Dodajte ga svojemu zajtrku.
Dodajte ga svojemu zajtrku. FOTO: Profimedia

Je najbolj antioksidantna začimba

Cimet je ena najbolj antioksidantnih začimb; to pomeni, da izjemno učinkovito preprečuje, da bi škodljive snovi napadale zdrave celice, kar ne zavira le procesa staranja, temveč posredno znižuje tveganje, da se pojavijo bolezni srca, artritis in diabetes. Tako dobro naj bi delovali le še meta in klinčki. Je celo veliko bolj antioksidanten kot mnoga živila. Celice naj bi tako branil petkrat bolj učinkovito kot prav tako izjemno antioksidantno jagodičje.

Spodbuja delovanje možganov

Da bi izkoristili to prednost, vam cimeta ni treba niti uživati – dovolj je, če ga povohate. Raziskovalci univerze v ameriški državi Ohio so preučevali, kako uspešno se ljudje odrežejo na testiranjih, kadar pred reševanjem nalog ne povohajo ničesar oziroma kadar lahko uživajo v vonju cimeta, poprove mete in jasmina. Ugotovili so, da je cimet nesporni zmagovalec. Dejansko so bili rezultati po njegovem vonjanju vedno boljši, preučevanci so se tudi lažje osredotočali in so imeli boljšo sposobnost pomnjenja.

Preprečuje nastanek raka debelega črevesa

Cimet ni blagodejen samo, ker vsebuje vlaknine, ampak tudi ker vsebuje kombinacijo vlaknin in kalcija. Prav zaradi nje pospešuje izločanje žolča, zaradi česar je proces prebave v telesu bolj učinkovit in škodljive snovi nimajo možnosti, da bi v debelem črevesu poškodovale celice. Kaj takšnega bi namreč nekega dne lahko povzročilo, da bi postale rakave. Rak debelega črevesa je eno najpogostejših rakavih obolenj; ker se simptomi večinoma ne pojavijo, dokler ni že prepozno, se vse prevečkrat konča s smrtjo.

Izbirate lahko med cimetom, ki je mlet, in tistim, ki je v palčkah. Oba sta enako zdrava, le da ima prvi močnejši okus, medtem ko lahko drugega hranite dlje, tudi leto dni. Če je cimet še dovolj svež, preverite tako, da ga povohate. Kadar njegovega značilnega toplega in sladkega vonja ni več, se je pokvaril.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Klavdij Volk 29. 12. 2014 12.33
Zjutraj z jogurtom zmešam cimet,kurkumo,pegasti badelj,neoluščen proso,konopljino olje,pegasti bradavec in črno kumino-olje..Vse to zmešaš in poješ...SUPER ZAJTRK...
User1083297 28. 12. 2014 23.00
Zadnjič ste čist kontra pisal....o cimetu
Tadej Bu?ar 27. 12. 2014 22.53
Začimbam dodajajo konservanse in gluten, tako da ravno zdrave pač ne morejo bit.
To je vse lepo in prav, samo ne moreš "jesti" cimeta dan na dan. Ali kako si to predstavljate? Te prispevke poberete nekje na spletu, pa hajd na vašo stran, kajne? Dajte zraven še nekaj receptov za "vsakadanje" uživanje teh tako zdravih začimb!
Ma saj ni treba vsak dan,lahko kupiš navaden jogurt ali ga narediš sam,dodaš malo na male kocke narezanega jabolka,grobo zmlet oreh,dodaš malo cimeta,koščki lešnika....Malo domišlije ,pa gre.Lahko naprimer v jogurt 2 dl dodaš žličko marmelade ščepec cimeta
Ovseni kosmiči (ali musli) z mlekom, morda malo meda v mlačno mleko, potem pa cimet.
kurcvasgleda01 26. 12. 2014 12.24
kaj pa kitajski cimet???
Najpomembnejše manjka. Priporočljiv za uporabo je le Cejlonski cimet, cimet Kassia pa je celo zdravju škodljiv zaradi prevelike količine kumarina. Le ta škodi ledvicam. Cimetu dvigujemo moč z kombinacijo medu in limone. Pa še nasvet- ves mleti cimet, katerega dobimo na trgu in ni specialno zabeleženo, da je CEJLONSKI, je KASSIA. Dobro poglejte embalažo.
Tako je! ta podatek je dovolj pomemben da bi moral biti naveden v članku, sicer je ta članek navadno zavajanje ljudi.
Le kje ste pobral "topel vonj" in "močan sladek okus ". Kuhanje in medicina je eno, poceni pesništvo pa nekaj drugega.
Kajenje je pa zdravo edino v primeru kajenja pipe miru, hehe.
Bistvo o cimeti ste pa izpustili....poznamo vec vrst cimeta,dejte mal prebrskat po netu,bo slo?
Bila sem popolnoma presenečena in zelo navdušena, ko sem prvič jedla zelenjavno juho na vietnamski način. V njej so bile poleg riževih rezancev, tofuja, korenčka, čebule, bučk in sveže bazilike še naslednje začimbe: ingver (kar v koščkih), česen, janež, klinčki, cimet in sol ter malo sojine omake. Z mesojedce je bila juha s koščki govedine brez tofuja. Juha je imela tako prijeten, topel in pikantno-sladkast okus, bila je krepčilna in osvežilna. V naši, slovenski kuhinji, si težko predstavljamo, da bi cimet, janež in klinčke vtaknili v govejo juho. Če bi pa brskali po starih kuharskih knjigah srednjeveških samostanskih kuhinj, bi verjetno našli tudi takšne recepte.
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1080