Božični kolači, piškoti, mafini, potica in še bi lahko naštevali. Decembrski čas je bogat z dobrotami in slaščicami, ki se jim ob bogato obloženih mizah in dišečih kuhinjah le stežka upremo. In prav je tako. V prazničnih dneh si je treba vzeti čas tudi za kulinarične užitke, a kljub vsemu je dobro, da ne pretiravamo in pazimo na količino, ki jo zaužijemo. Da s slaščicami v tem času resnično pretiravamo, je pokazala zadnja britanska raziskava, pri kateri so ugotovili, da v povprečju le na božič v telo vnesemo 32 majhnih žlic čistega sladkorja. Smernice pa svetujejo, da na dan ne bi smeli zaužiti več kot 10 majhnih žlic sladkorja (50 gramov). Ah, pa kaj, ni važno, boste rekli. A temu ni čisto tako.
Nevarnosti sladkorja se je treba zavedati. Ne le, da škodi našim zobem, poveča tudi tveganje za najrazličnejše bolezni, kot so sladkorna bolezen, demenca, ciroza jeter, srčno-žilne bolezni in rakava obolenja, poleg tega velja za enega pomembnih dejavnikov, ki povzroča današnjo epidemijo debelosti. Sladkor namreč vsebuje veliko kalorij, a ima le majhno hranilno vrednost, poleg tega spreminja ključne procese v telesu in nivo hormonov ter povzroča odvisnost.
Čeprav gre za bolezni, ki se pojavijo v nekaj letih, pa je dobro, da se zavedamo tega, da kar vlagamo v svoje zdravje danes, bomo želi skozi čas. Z le nekaj malimi ukrepi, kot je ta, da si namesto petih božičnih piškotov privoščimo enega, pa lahko tako za svoje zdravje veliko storimo že danes.
KOMENTARJI (18)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV