Vizita.si
Čili vsebuje snov, ki prepreči, da bi pojedli veliko več hrane, kot jo potrebujete.
Zdravje

Vključite jih v prehrano, če želite izgubiti kilograme

L.E.
31. 12. 2015 08.25
8

Bi morali izgubiti nekaj odvečnih kilogramov? Avstralski znanstveniki priporočajo, da v svojo prehrano vključite čili. Tako boste preprečili, da bi pojedli več hrane, kot jo potrebujete.

Čili vsebuje snov, ki prepreči, da bi pojedli veliko več hrane, kot jo potrebujete.
Čili vsebuje snov, ki prepreči, da bi pojedli veliko več hrane, kot jo potrebujete.FOTO: Thinkstock

"Ko je želodec poln, se razširi do te mere, da se v njegovi steni aktivirajo živci, ki možganom pošljejo informacijo, da lahko prenehamo jesti," pojasnjuje profesorica Amanda Page, vodja študije, ki so jo izvedli na univerzi v Adelaidu. "Ugotovili smo, da to aktivacijo uravnava prav snov, ki jo vsebuje tudi čili. Že pred nami so študije ugotovile, da uživanje kapsaicina povzroči, da ljudje pojedo manj hrane."

Ravno obratno, nadaljuje, deluje hrana, ki vsebuje veliko slabih nasičenih in trans maščob. Piškoti, rogljički, pomfri … To so živila, ki povzročijo, da se živci aktivirajo kasneje in zaradi tega se z njimi praktično vedno prenajemo. Kot doda dr. Stephen Kentish z medicinske fakultete univerze v Adelaidu, gre za izsledke, ki bi jih lahko poskušali vključiti v terapije za zdravljenje prekomerne debelosti. Študija je bila objavljena v zborniku PLOS ONE.

Čili tudi proti raku

Uživanje njegove sestavine kapsaicin ščiti pred nastankom raka na debelem črevesu, pa so ugotovili znanstveniki medicinske fakultete Univerze v Kaliforniji. Študijo so opravili na miškah, ki so imele, da razvijejo raka, genetsko predispozicijo. Kapsaicin ni le preprečeval pojava tumorjev, zaviral je rast tistih, ki so že nastali, in obolelim v povprečju povečal življenjsko dobo za več kot 30 odstotkov. Študija je bila objavljena v Zborniku za klinično raziskovanje (The Journal of Clinical Investigation).

Čudežna snov, ki ščiti tudi pred rakom, je kapsaicin.
Čudežna snov, ki ščiti tudi pred rakom, je kapsaicin.FOTO: Thinkstock

Rak na debelem črevesu je pri nas eden pogostejših; ker se simptomi po navadi ne pojavijo, dokler ni že tako napredoval, da ogroža življenje pacienta, pa je ključno, da se odzovete povabilu na presejalni program SVIT, ki ga dobijo tisti, ki so v obdobju, ko obstaja največje tveganje, da zbolijo. Sicer so simptomi raka bolečine v trebuhu, napenjanje, vetrovi, spremembe v odvajanju blata, kri v blatu, pogost občutek slabosti, navajajo na spletni strani onkološkega inštituta.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
kundalinigirl 06. 01. 2016 23.19
Sama uporabljam čili v omakah,ali kadar si skuham kaj mehiškega tortilje,obožujem tudi temno čokolado s čilijem. :)
Ja feferoni človeka res pošteno shujšajo. Najprej ti naredijo rano na želodcu, potem pa itak tako bruhaš in ti vsa hrana smrdi, da čisto zagotovo shujšaš....Kapsaicin se res uporablja tudi v medicini, jaz ga poznam v protibolečinskih terapijah (v obliki mazila) pri trajnih nevralgijah npr.: po herpesu zostru, v Sloveniji pa ne vem, eč je kje kaj takega, se še nisem pozanimala. Kapsaicin niso ravno kamilice.
No ja, kaj pa če maš že tolko toleranco da ti je že Jolokia kot tabasco haha?
mislim,da je malo takih
tud pekoči feferoni imajo veliko pozitivnih učinkov enako kot čili
Vsebujejo isto učinkovino. In ta učinkovina peče kot hudič.
napišite tudi,da čili ni feferon,ker mnogo ljudi misli,da se čilije je kot feferone,potem pa menjavajo farbe in lovijo zrak(pišem za resne čilije,jolokia,habanero...).Vsakega,ki mu dam čili,opozorim,naj ga je,kot bi zanj dal 500evrov
Ooo, tudi feferoni so hudi, ne samo čiliji...Doma imam mlet čili, ki je prav blag. Tako, da je očitno vse od vrste odvisno.
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1192