Čeprav neposredne povezave ne morejo dokazati, so sladke pijače dobro poznane kot pomemben dejavnik, ki prispeva k prekomerni telesni teži in s tem večjemu tveganju za razvoj sladkorne bolezni, srčno-žilnih bolezni in nekaterih oblik raka.
Prav zato so strokovnjaki svoje ugotovitve osnovali na informacijah, ki so se zbirale v okviru študije svetovnega bremena bolezni (2010), pri kateri so zbirali podatke tudi za prej omenjene bolezni, povezane s sladkimi pijačami. Pokazalo se je, da ima Mehika, država z največjo porabo sladkih pijač na svetu, najvišjo stopnjo smrtnosti zaradi srčno-žilnih bolezni, diabetesa in raka, kjer je kar 318 smrti na milijon prebivalcev vsako leto povezanih z uživanjem sladkanih pijač. Japonska, ki šteje za državo, kjer zaužijejo najmanj sladkih pijač, pa najnižjo stopnjo smrtnosti zaradi omenjenih bolezni – samo 10 na milijon odraslih. ’’Tokrat smo se osredotočili na smrti, ki so posledica kroničnih bolezni pri odraslih, naslednje preiskave pa bodo osredotočene na količino potrošnje sladkih pijač pri otrocih po svetu in na to, kakšen vpliv imajo na njihovo sedanje zdravje in na zdravje v prihodnosti,’’ je povedal vodja raziskave dr. Gitanjali Singh iz harvardske univerze za javno zdravje v Bostonu, ZDA.
Ugotovitve raziskave so predstavili ta teden na American Heart Association's Epidemiology and Prevention/Nutrition, Physical Activity and Metabolism srečanju v New Orleansu, ki ga je organiziralo ameriško združenje za bolezni srca in ožilja.
Kljub vsemu pa to ni bilo prvič, da so strokovnjaki podvomili o teoriji, da prekomerno uživanje katere koli hrane povzroča debelost in s tem kronične bolezni. Prejšnji mesec so raziskovalci iz treh kalifornijskih univerz Stanford, Berkley in San Francisco opozorili, da pitje samo ene pločevinke sladke pijače na dan poveča tveganje za razvoj življenje ogrožajoče sladkorne bolezni tipa 2. Ugotovili so, da so kalorije, ki so povezane s sladkorjem in jih najdemo v pijačah, nevarnejše kot kalorije iz katerega koli drugega vira. Z vsakim dodatnim vnosom 628.02 kj/150 kalorij sladkorja na dan na osebo se stopnja sladkorne bolezni prebivalstva dvigne za en odstotek, medtem ko se v istem primeru ob vsakih dodatnih 628.02 kj/150 kalorij drugega živila dvigne le za 0,1 odstotka.
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV