Vizita.si
Otroci še vedno pojedo preveč sladkarij in zaužijejo preveč sladkih pijač.

Zdravje

Mladostniki pojedo preveč sladkarij

K.B.
14. 07. 2011 11.08
0

Število mladostnikov, ki redno zajtrkujejo, narašča, je pokazala zadnja raziskava Inštituta za varovanje zdravja (IVZ). Kljub vsemu pa še vedno preveč mladostnikov uživa sladkane pijače, sladkarije in se prepogosto poslužuje hitrih in neučinkovitih diet.

Poletje je odlična priložnost, da zajtrkovanje postane skupen obrok za vso družino in da to preide v trajno navado.
Poletje je odlična priložnost, da zajtrkovanje postane skupen obrok za vso družino in da to preide v trajno navado.FOTO: iStockphoto
Zajtrk je za mladostnike izjemno pomemben, saj s tem obrokom pridobijo energijo, potrebno za optimalno šolsko delo in dobro razpoloženje. Poleg tega se z rednim zajtrkovanjem zmanjša tveganje pomanjkanja nekaterih pomembnih hranil v prehrani, kot so kalcij, železo, magnezij, folna kislina in vitamini skupine B, zmanjša pa se tudi tveganje za razvoj debelosti. ''Pri nas imamo uzakonjen zelo dober sistem organizirane šolske prehrane, v okviru katerega so učencem na voljo tudi do štirje obroki na dan, vendar le malo otrok v šoli tudi zajtrkuje. Poletje je zato odlična priložnost, da zajtrkovanje postane skupen obrok za vso družino in da to preide v trajno navado. V veliko podporo temu bo tudi jesenski dogodek v šolah in vrtcih, ki bo temeljil na oživitvi tradicionalnega slovenskega zajtrka,'' pove mag. Matej Gregorič z IVZ. Tako so rezultati HBSC raziskave pokazali, da je v letu 2010 vse dni v tednu redno zajtrkovalo skoraj 40 odstotkov mladostnikov, kar je nekoliko več kot v letih 2006 (37 %) in 2002 (35 %). Mlajši mladostniki pogosteje zajtrkujejo kot starejši; tako redno zajtrkuje skoraj polovica 11-letnikov, 37 odstotkov 13-letnikov in 31 odstotkov 15-letnikov.
Otroci še vedno pojedo preveč sladkarij in zaužijejo preveč sladkih pijač.
Otroci še vedno pojedo preveč sladkarij in zaužijejo preveč sladkih pijač. FOTO: iStockphoto

Mladostniki uživajo preveč sladkarij in sladkih pijač

Pri uživanju sladkanih pijač in sladkarij pa je raziskava pokazala, da sta jih v letu 2010 redno uživali dve tretjini mladostnikov. Uživanje sladkanih pijač in sladkarij se s starostjo povečuje, tako jih redno uživa nekaj manj kot tri četrtine 15-letnikov, slabi dve tretjini 13-letnikov in 58 odstotkov 11-letnikov. Fantje bolj posegajo po sladkanih pijačah, dekleta pa po sladkarijah. Kot pojasnjuje mag. Matej Gregorič z IVZ, prepogosto uživanje presladkih živil vpliva na povečan energijski vnos in slabšo prehransko vrednost zaužite hrane, nadalje povečuje tveganje za razvoj debelosti, sladkorne bolezni, zobne gnilobe in srčno-žilnih obolenj, poleg tega pa se nakazuje tudi slabše sledenje in zmanjšana pozornost pri otrocih ter povečana hiperaktivnost. Na ministrstvu za zdravje zato že proučujejo možnosti za učinkovite ukrepe, s pomočjo katerih bi spodbudili uživanje zdravju koristnih živil ter pripravljajo izhodišča ukrepov za omejevanje trženja nezdravih živil.

V jedilnik je potrebno vključiti tudi sadje in zelenjavo

Podatki HBSC raziskave so pokazali tudi, da je v letu 2010 četrtina mladostnikov redno uživala zelenjavo. Zelenjave pa nikoli ne uživajo dobri 4 odstotki mladostnikov, kar je manj kot v letih 2006 (6 %) in 2002 (7 %). Sicer pa sadje in zelenjavo vsak dan uživa nekaj manj kot petina mladostnikov, nikoli pa 5 odstotkov mladostnikov. Sadje in zelenjavo pogosteje uživajo 11-letniki kot 13- in 15-letniki ter dekleta pogosteje kot fantje. Kot pojasnjuje Vida Fajdiga Turk z IVZ, je raziskava pokazala tudi, da sadje in zelenjavo vsak dan pogosteje uživajo tisti mladostniki, ki boljše ocenjujejo svoj socialni položaj in socialno ekonomski položaj svojih staršev. ''Ker sta sadje in zelenjava odličen vir vitaminov, mineralov in dietnih vlaknin, se priporoča njuno redno uživanje. Izbor svežega sadja in zelenjave naj bo pester, različnih barv in po možnost lokalne pridelave,'' svetuje Vida Fajdiga Turk z IVZ ter dodaja, da lahko z izvajanjem ukrepov skupne kmetijske politike EU, kot je na primer shema šolskega sadja, vplivamo na izboljšanje uživanja priporočenih skupin živil med vsemi mladostniki in tudi na omejevanje trenda debelosti.

Motnje hranjenja
Motnje hranjenja FOTO: iStockphoto

Modne shujševalne diete lahko privedejo do debelosti

Raziskava je tudi pokazala, da je slabih 13 odstotkov mladostnikov na shujševalni dieti ali se trudijo shujšali. Poleg tega pa še skoraj 27 odstotkov mladostnikov meni, da bi morali malo shujšati. Diet se pogosteje poslužujejo dekleta ter starejši mladostniki. Kot opozarja Vida Fajdiga Turk, največje razlike v dietnem vedenju nastopijo v mladostniškem obdobju, ko začnejo mladostniki kritično ocenjevati svojo zunanjo podobo, telesno težo in se primerjati z drugimi vrstniki ter tudi s slavnimi osebami. ''Modne shujševalne diete nas lahko pripeljejo do pomanjkanja posameznih hranil, to pa lahko naprej vodi k boleznim, kot je na primer slabokrvnost, psihičnim spremembam, motnjam krvnega obtoka in srčnega utripa, lahko pa pride tudi do t. i. »jo-jo efekta«, ko telesna teža po koncu dietnega prehranjevanja celo naraste nad prvotno vrednost,'' še opozarja Vida Fajdiga Turk.

Oba sogovornika menita, da je za pridobitev zdravih prehranskih navad mladostnikom treba zagotoviti enoten nivo znanja o zdravi prehrani ter jih opremiti z veščinami za prepoznavanje zdravju koristnih izbir. Strokovnjaki IVZ si za to prizadevajo tudi v okviru vključevanja vsebin zdravega življenjskega sloga v šolski prostor.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650