Grozdje – bogat vir vitaminov, mineralov, antioksidantov ...
Grozdje se ponaša z obilico vitaminov in mineralov. Poleg vitamina B in C vsebuje tudi veliko kalcija, kalija, fosforja in magnezija ter antioksidantov, ki nase vežejo tiste nevarne, proste radikale v telesu. Ti lahko ne le povzročijo različne škodljive kemijske reakcije ter posledično nastanek rakavih obolenj, temveč privedejo tudi do prehitrega staranja. Grozdje tako z vsemi svojimi zdravilnimi snovmi, ki jih vsebuje, deluje kot nekakšno naravno varovalo kože, saj pripomore k boljši prekrvavitvi kože, ohranja pa tudi njeno elastičnost, vlažnost, svežino in mehkobo. Zato na tržišču že obstajajo najrazličnejše kreme, hranilne maske in drugi preparati, ki vsebujejo tudi izvlečke grozdja. Še več, številni lepotni saloni po svetu in pri nas ponujajo celo posebno lepotno terapijo z vinom, imenovano vinoterapija.
Poleg tega, da upočasnjuje staranje kože, ima grozdje tudi številne pozitivne učinke na naše zdravje. Zaradi številnih antioksidantov zmanjšuje možnost rakavih obolenj, krepi pa tudi imunski odziv našega organizma. Pomaga odpravljati črevesne težave in težave s sečili, blagodejno vpliva na srce in ožilje, pripomore k močnim zobem, kostem in sklepom ter je odlična hrana za naše možgane. Številne raziskave kažejo, da grozdje pomaga pri zdravljenju raznih vnetij in okužb.
Največ koristnih snovi je v peškah in lupini
Čeprav veliko ljudi ravno grozdne peške in lupino izpljune, je ravno v tem največ koristnih sestavin – še posebej v tistih temnih, neškropljenih sortah. Medtem ko je v lupini največ antioksidantov, je v peškah ogromno magnezija in kalcija, ki pripomoreta k bolj čvrstim kostem ter sklepom in nenazadnje tudi k bolj močnim in zdravim mišicam. Zato ni nič nenavadnega, da ravno iz groznih pešk pridelujejo grozdno olje. To vsebuje veliko nenasičenih maščobnih kislin, ki pomaga ohranjati raven holesterola v zdravih mejah. Zato grozdje pomaga tudi pri težavah s previsokim holesterolom ter pri odvečni telesni maščobi.
Resveratrol
Grozdje je bogato z resveratrolom, ki velja za enega najmočnejših antioksidantov in je pomemben pri preprečevanju raka debelega črevesja in danke, raka prostate, koronarnih srčnih boleznih, degenerativnih boleznih, Alzheimerjevi bolezni, varuje pa tudi pred virusnimi in glivičnimi okužbami. Poleg tega resveratrol zmanjšuje možnosti za kap, saj varuje stene žil, tako da spreminja molekularne mehanizme v krvnih žilah. To stori tako, da zmanjša aktivnost angiotensina (hormona, ki povečuje krvni pritisk) in poveča produkcijo dušikovega oksida, zaradi česar pride do širitev krvnih žil in nižjega krvnega pritiska.
Antiocianin
Antocianini so še ena vrsta polifenolnih antioksidantov, ki jih najdemo predvsem v rdečem grozdju. Te snovi delujejo protialergijsko, protivnetno in protimikrobno, varujejo pa vas tudi pred vsemi oblikami rakavih obolenj.
Katehini
Gre za tip flavonosidov, ki jih najdemo predvsem v belem ali zelenem grozdju. Ti prav tako delujejo protibakterijsko, znižujejo raven holesterola, pomagajo preprečiti raka, gripo in prehlade, znižujejo visok krvni pritisk in uravnavajo raven sladkorja v krvi.
Grozdje ima malo kalorij, 100 gramov svežega grozdja na primer vsebuje okrog 70 kalorij (292.88 kJ) in nič holesterola. Prav zato je priporočljivo tudi za tiste, ki bi radi uravnali svojo telesno težo, in tiste, ki trpijo za povišanim nivojem slabega holesterola.
KOMENTARJI (2)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV