Kardamom je v naših krajih še malo manj znana začimba, ki pa je za telo izredno dobrodejna, tako da bi prav v tem zimskem času morali najti recept, s katerim ga boste lahko vključili v svojo redno prehrano. Gre namreč za začimbo, ki je zelo aromatična in lepo pogreje. Podobna je ingverju in klinčkom, vendar še malo bolj sladka, zato je denimo tudi dober način, da z njo v nekoliko bolj zdravo spremenite svoje pecivo, še posebej tisto čokoladno. Že v majhnih količinah prinaša številne prednosti.
Izboljšuje prebavo
Njegova najbolj znana lastnost je, da izredno dobro vpliva na delovanje prebave. Ta postane bolj učinkovita, hrana se po sistemu pomika hitreje, poveča se tudi izločanje žolča, zaradi česar telo lažje prebavlja maščobe, zmanjša se izločanje želodčne kisline, kadar je te preveč in bi lahko zašla v požiralnik ter povzročila zgago. Manjša bo tudi možnost, da bi vas začeli mučiti vetrovi ali zaprtje. Ker pomirja občutek slabosti in celo željo po bruhanju, se priporoča nosečnicam, ki imajo težave z jutranjimi slabostmi; ne smejo le pretiravati s količinami, ki jih uživajo. Kardamom je dovolj zdravilen že v zelo majhnih odmerkih. Poleg tega blaži krče, zaradi svojih pomirjujočih lastnosti pa naj bi blagodejno deloval tudi na živčevje na sploh.
Krepi imunski sistem ter blaži prehlad
Kardamom vsebuje snovi, ki uničujejo škodljive bakterije, viruse in glivice, zato njegovo uživanje pripomore tudi k bolj učinkovitemu delovanju imunskega sistema. Priporočljivo pa ga je vključiti v svojo prehrano tudi, ko smo že zboleli in že smrkamo ter kihamo. Pripravite si kardamomov čaj ali ga le dodajte k svoji najljubši zeliščni mešanici in tako izboljšajte njen okus in vonj kot tudi sposobnost, da pomiri sluznico ust in žrela. Deluje celo kot ekspektorans, kar pomeni, da pospešuje izkašljevanje oziroma lajša izločanje sluzi, ki je imamo preveč, ko smo prehlajeni. Za naše zdravje skrbi tudi z antioksidantnimi lastnostmi številnih eteričnih olj, ki jih vsebuje, ter s kopico vitaminov in mineralov. Bogat je z vitaminom C in tudi z železom, kalcijem, magnezijem in kalijem.
Razstruplja telo in preprečuje vnetja sečnih poti
Njegovo uživanje spodbuja naravni sistem razstrupljanja, ki ga ima telo, in sicer tako da deluje diuretično, pospešuje odvajanje urina ter spodbuja delovanje jeter in ledvic. Na sploh izboljša sposobnost telesa, da se sooča s strupi, ki ga nedvomno napadajo, pa če živite v mestu ali v gorah. Pogosta posledica nabiranja strupov so glavoboli, zato preverite, ali vas bo po uživanju te tople začimbe res glava bolela manjkrat. Vaše počutje bi se moralo izboljšati. Poleg tega dodajanje kardamoma k prehrani preprečuje vnetja urinarnega trakta; blagodejno pa vpliva tudi, če vas ta nadloga vseeno prizadene. Pomaga celo pri ledvičnih kamnih. Naravno osveži in očisti tudi ustno votlino, zato ga nekateri uporabljajo namesto žvečilke.
Kardamom najlažje dodate h čaju ali kavi. Njegova semena lahko zmeljete s kavnimi zrni ali ga že zmletega zmešate s kavnim prahom. Priporoča se uporaba enega za eno skodelico kave. Pogosto je del sladkih receptov, čeprav ga je mogoče dodajati tudi slanim jedem, posebno piščancu, rižu, stročnicam in bučam.
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (5)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV