Vizita.si
Cimet ima močno protivnetno delovanje, pomaga zniževati raven sladkorja v krvi in srce varuje še tako, da zmanjšuje tvorbo kronično visokih ravni trigliceridov, do česar pride, če prepogosto posegamo po mastni hrani.

Zdravje

Začimbe, ki varujejo vaše zdravje in topijo maščobo

K.B.
11. 12. 2015 14.43
0

Znanstveniki so ugotovili, da ima le pol žličke cimeta enako raven antioksidatnov kot skodelica jagod. Ne le cimet, tudi številne druge začimbe so izjemno zdravilne. Prav zato nanje ne smete pozabiti niti v zimskem času.

Cimet ima močno protivnetno delovanje, pomaga zniževati raven sladkorja v krvi in srce varuje še tako, da zmanjšuje tvorbo kronično visokih ravni trigliceridov, do česar pride, če prepogosto posegamo po mastni hrani.
Cimet ima močno protivnetno delovanje, pomaga zniževati raven sladkorja v krvi in srce varuje še tako, da zmanjšuje tvorbo kronično visokih ravni trigliceridov, do česar pride, če prepogosto posegamo po mastni hrani.FOTO: Thinkstock
Začimbe našim jedem dodajo okus in aromo in tako izboljšajo kuharske mojstrovine, ki jih ustvarimo. A poleg tega so tudi izjemno zdrave, zato nanje v tem času ne smemo pozabiti. Tu je nekaj izmed izjemno zdravilnih začimb.
Študije kažejo, da je v Indiji prav zaradi velike uporabe kurkume precej nižji odstotek obolelih za rakom v primerjavi z zahodnimi državami.
Študije kažejo, da je v Indiji prav zaradi velike uporabe kurkume precej nižji odstotek obolelih za rakom v primerjavi z zahodnimi državami. FOTO: Thinkstock

Cimet

Cimet je začimba, ki je v zimskem času nepogrešljiva. Dodate ga lahko različnim zimskim jedem in sladicam, radi ga pridamo tudi kuhanemu vinu. Cimet ima močno protivnetno delovanje, pomaga zniževati raven sladkorja v krvi in srce varuje še tako, da zmanjšuje tvorbo kronično visokih ravni trigliceridov, do česar pride, če prepogosto posegamo po mastni hrani. Bogat je z antioksidanti, zaradi česar varuje pred oksidativnim stresom, kar pomeni, da upočasnjuje staranje in varuje pred različnimi boleznimi. Raziskave so pokazale tudi, da že samo vonj cimeta izboljšuje naše kognitivne sposobnosti, uživanje cimeta pa bistveno izboljša delovanje možganov.

Kurkuma

Ta rumena začimba izvira iz Indije, kjer jo dodajajo mnogim jedem. Študije kažejo, da je v Indiji prav zaradi velike uporabe kurkume precej nižji odstotek obolelih za rakom v primerjavi z zahodnimi državami. Kurkuma je nekoliko grenkega okusa in hrani daje značilen prijeten okus. V zadnjih 20-ih letih so opravili številne študije, ki druga za drugo pričajo o njenih pozitivnih učinkih na zdravje. Številne so pokazale, da kurkumin – glavna sestavina kurkume preprečuje vnetne bolezni in zmanjšuje vnetne reakcije v telesu. Poleg tega kurkumin pozitivno deluje tudi na delovanje naših možganov. Kurkuma pa vsebuje tudi vitamin C in E, ki sta učinkovita tudi pri kurjenju kalorij. Odlična je tudi za zmanjševanje slabega holesterola LDL v krvi, ki poškoduje žile in povzroča srčne bolezni. Zdravilna rumena začimba prav tako varuje pred Alzheimerjevo boleznijo in drugimi oblikami demenc.

Kajenski poper

Kajenski poper se je več stoletij uporabljal tudi kot pomoč pri prebavnih motnjah in ob slabi cirkulaciji krvi po telesu. Kapsaicin v kajenskem popru pomaga tudi odmašiti zamašen nos in je dober zaveznik telesa v boju proti odvečnim kilogramom. Kajenski poper vsebuje 26 različnih hranilnih snovi, vitamine, minerale in še bi lahko naptevali. Če imate radi nekoliko bolj pikanten okus, nikar ne skoparite s kajenskim poprom. Dodajte ga kuhanim jedem, solatnemu prelivu in mesu pri peki v pečici.

Najboljša prednost ingverja je, da je odličen za krepitev imunskega sistema, kar je zagotovo dobra informacija v zimskem času, ko razsajajo viroze in prehladna obolenja.
Najboljša prednost ingverja je, da je odličen za krepitev imunskega sistema, kar je zagotovo dobra informacija v zimskem času, ko razsajajo viroze in prehladna obolenja.FOTO: iStockphoto

Ingver

Najboljša prednost ingverja je, da je odličen za krepitev imunskega sistema, kar je zagotovo dobra informacija v zimskem času, ko razsajajo viroze in prehladna obolenja. Sicer pa je tajska študija pokazala tudi, da ingver pospešuje kognitivne funkcije in boljša spomin, hkrati pa varuje pred Alzheimerjevo boleznijo. Deluje tudi protivnetno. Tako stokovnjaki svetujejo, da vsak dan pojeste okoli 100 gramov naribanega ingverja, ki ga lahko dodate različnim jedem. Pripravite pa si lahko tudi ingverjev čaj, ki vam bo pomagal pregnati prehlad.

Česen

Dobri stari česen. Slovenci ga radi uporabljamo pri kuhanju, nekateri ga jedo kar surovega. To pa je odlična novica, saj je česen ena najbolj zdravilnih začimb, ki je odličen v boju proti vnetjem, varuje pred virusi in bakterijami, pomaga pri okrevanju ob prehladnih obolenjih. Izjemno zdravilna snov v česnu je alicin, ki ima protibakterijsko, protiglivično in protivnetno delovanje. Varuje pred prostimi radikali, redči kri, blokira rakave celice, preprečuje razvoj herpesa, bradavic. Poleg tega pa česen vsebuje še vitamin C, B6, selen, magnezij, kalij, kalcij in flavonoide.

Izjemno zdravilna snov v česnu je alicin, ki ima protibakterijsko, protiglivično in protivnetno delovanje.
Izjemno zdravilna snov v česnu je alicin, ki ima protibakterijsko, protiglivično in protivnetno delovanje.FOTO: Thinkstock

Žajbelj

Žajbelj je bogat z antioksidanti in ima močno antiseptično delovanje, zaradi česar se uporablja za blaženje bolečega grla in lajšanje kašlja. V ta namen se pripravi čaj in raztopino, ki jo lahko grgramo. Poleg tega žajbelj krepi obrambne mehanizme organizma in ženskam pomaga uravnavati nivo hormonov, zaradi česar blažiti simptome PMS-a in menopavze. Žajbelj tudi stimulira delovanje možganov.

Rožmarin

Rožmarin spodbuja naš imunski sistem, izboljšuje prekrvavitev telesa in prebavo. Deluje protivnetno in je zato uporaben tudi pri blaženju močnih napadov astme. Raziskave so pokazale, da je rožmarin odgovoren za boljšanje pretoka krvi v možganih, zaradi česar izboljšuje koncentracijo. Začimba je še dober vir železa in kalcija, sveži rožmarin pa vsebuje 25 odstotkov več mangana kot sušeni rožmarin in 40 odstotkov manj kalcija in železa.

Rožmarin spodbuja naš imunski sistem, izboljšuje prekrvavitev telesa in prebavo. Deluje protivnetno in je zato uporaben tudi pri blaženju močnih napadov astme.
Rožmarin spodbuja naš imunski sistem, izboljšuje prekrvavitev telesa in prebavo. Deluje protivnetno in je zato uporaben tudi pri blaženju močnih napadov astme.FOTO: Thinkstock
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650