Vizita.si
Fižol vsebuje tako imenovana topna vlakna, ki pomagajo pri izgubi odvečnih kilogramov, zniževanju slabega holesterola v krvi in preprečevanju bolezni srca in ožilja.

Zdravje

Zakaj se fižolu ne bi smeli odpovedati?

K.B.
20. 01. 2015 15.41
0

Fižol se je na seznamu nezaželenih živil znašel, ker lahko povzroča neprijetne vetrove in napihnjenost. A zaradi svojih bogatih hranljivih vrednosti nutricisti priporočajo, da ga kljub vsemu vključite v svoj jedilnik.

Fižol vsebuje tako imenovana topna vlakna, ki pomagajo pri izgubi odvečnih kilogramov, zniževanju slabega holesterola v krvi in preprečevanju bolezni srca in ožilja.
Fižol vsebuje tako imenovana topna vlakna, ki pomagajo pri izgubi odvečnih kilogramov, zniževanju slabega holesterola v krvi in preprečevanju bolezni srca in ožilja.FOTO: iStockphoto
Še več, ameriška nutricistka in zdravnica Cynthia Sass je za Yahoo Health povedala, da bi morali vsak teden zaužiti vsaj tri skodelice fižola. Prepričana je, da se telo sčasoma privadi na to stročnico in zato ob pogosti rabi ne prinaša več neprijetnih stranskih učinkov. A zakaj je tako pomembno, da fižol vključimo v svojo prehrano?
Fižol je poleg topnih vlaknin še bogat vir kalija, magnezija, železa in vitamina B.
Fižol je poleg topnih vlaknin še bogat vir kalija, magnezija, železa in vitamina B. FOTO: Profimedia

Fižol je bogat vir vlaknin, kar pomeni, da bo že majhna porcija te stročnice prinesla občutek sitosti za dlje časa in bomo tako lahko preko dneva posegali po manj nezdravih živilih. Poleg tega vsebuje tako imenovana topna vlakna, ki nase vežejo številne škodljive snovi, med njimi tudi sladkorje in maščobe. Nekatere raziskave so celo pokazale, da vnos velike količine topnih vlaknin pripomore k izgubi odvečnih kilogramov. Topne vlaknine prav tako pomagajo pri zniževanju slabega holesterola v krvi, in sicer za 1 odstotek, pojasnjuje Sassova. Zmanjšujejo pa tudi možnosti za razvoj srčno-žilnih bolezni in srčnega infarkta.

Raziskava, ki je bila objavljena v medicinski reviji British Medical Journal, je potrdila, da dodaten vnos 7 gramov vlaknin na dan zmanjša tveganje za razvoj srčnega napada za 9 odstotkov. S pol skodelice kuhanega fižola boste zaužili okoli 10 gramov vlaknin, dnevna priporočena količina pa je okoli 25 gramov.

Sicer pa je fižol poleg topnih vlaknin še bogat vir kalija, magnezija, železa in vitamina B.
 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662