Vizita.si
Beljakovina kazein v mleku preprečuje taninu, da bi obarval zobe.
Zdravje

Zato je čaju dobro dodati nekaj kapljic mleka

K.B.
21. 08. 2015 08.07
3

Znano je, da tanin v čaju pušča temne madeže na zobeh. A težavo lahko rešite, če čaju dodate nekaj kapljic mleka. Mleko pomaga zobem ohranjati belino, je pokazala zadnja raziskava.

Beljakovina kazein v mleku preprečuje taninu, da bi obarval zobe.
Beljakovina kazein v mleku preprečuje taninu, da bi obarval zobe.FOTO: Thinkstock

Britanci so poznani po tem, da čaju radi dodajo nekaj kapljic mleka. Sedaj pa strokovnjaki trdijo, da to ni tako slaba poteza. Študija, ki je bila objavljena v medicinski publikaciji International Journal of Dental Hygiene, je pokazala, da na ta način lahko preprečimo obarvanje zob zaradi tanina v čaju. Mleko namreč vsebuje beljakovino kazein, ki nase veže tanin in tako preprečuje, da bi na zobeh puščal temne lise. Deluje celo bolj uspešno kot zobna pasta, so zapisali strokovnjaki.

Dr. Ava Chow iz stomatološke fakultete na univerzi Alberta pa je dodal, da je dodajanje mleka čaju že dolgo časa zanimiv kulturni pojav v Britaniji in da bi ta odkritja lahko pripomogla k temu, da bi še kdo privzel to navado. Če ste se črnemu čaju, ki je bogat z antioksidanti, do sedaj izogibali, da ne bi obarval vaših zob, si torej sedaj veste, kako si lahko pomagate. Seveda pa naj se mleku izogibajo tisti, ki so občutljivi nanj.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Dodajanje mleka v čaj tudi izniči večino dobrobitnih lastnosti čaja samega. Čaj načeloma deluje bazično in s tem blagodejno na telo. Mleko to izniči. Drugače pa je režitev za zobe tudi pranje zob s sodo bikarbono na vsake toliko časa. Beljenje zagotovljeno! :)
za ženske zobke je najboljši balzam.... močefit
dodajanje mleka čaju se je pojavilo v tkalnicah, v 19.st. Zaradi pogojev dela (12 ur v bombažnemu prahu) in zato velikem številu obolelih je primanjkovalo delavcev, pa so se domislili (lastniki, ne kakšen sindikat), da vsak dobi pinto mleka. Čaj je itak bil (tisti odpadek iz predelave-ta pravega) na razpolago, sladkorja, ali bog ne daj limone pa odnikoder. Keramične posodice-imenujmo jih šalčke niso prenesle vročine vrele vode (porcelan je seveda v teh krogih bil nedostopen) in so pokale. Rešitev je bila na dlani - najprej mleko v keramično šalčko, čez njega pa počasno dolivanje čaja. Imelo je kakšen.takšen okus, pa tudi posodice so ostale cele. Tudi srednjemu sloju je sladkor bil skoraj nedostopen (držalo se ga je pod ključem) in se je pitje čaja z mlekom razširilo tudi tam, pozneje tudi v ta boljše salone.. Danes pa samo v kombinaciji z določenemi vrstami čaja...
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1106