Vizita.si
Študije kažejo, da kar polovica ljudi zaužije premalo vlaknin. Na ta način povečamo tveganje za debelost in razvoj bolezni srca in ožilja.

Zdravje

Zaužijete dovolj vlaknin?

Katja Benčina
28. 10. 2013 10.16
0

Vlaknine so izjemnega pomena za naše zdravje, a na žalost se prehrana spreminja tako, da zaužijemo vse več hrane, ki vsebuje nizko vsebnost vlaknin. Veste, kako zaužiti več vlaknin?

Študije kažejo, da kar polovica ljudi zaužije premalo vlaknin. Na ta način povečamo tveganje za debelost in razvoj bolezni srca in ožilja.
Študije kažejo, da kar polovica ljudi zaužije premalo vlaknin. Na ta način povečamo tveganje za debelost in razvoj bolezni srca in ožilja.FOTO: Profimedia

Zadnja ameriška študija je pokazala, da imajo posamezniki, ki uživajo prehrano z nizko vsebnostjo vlaknin, večje tveganje za stanja, kot so debelost, metabolični sindrom in srčno-žilna vnetja. Poleg tega so raziskovalci ugotovili, da je večina posameznikov, vključenih v raziskavo, zaužila premajhno količino vlaknin na dan. Gre za podatke, ki veljajo za Američane, a z uživanjem vse bolj nezdrave prehrane se soočamo tudi Evropejci, zaradi česar se epidemija debelosti širi tudi k nam. To lahko preprečimo le tako, da v naš vsakdan vnesemo prehrano, ki nam bo dolgoročno prinesla zdravje in ne zdravstvenih težav.

Kot omenjeno, so pomemben del zdrave prehrane živila, bogata z vlakninami. Ta varujejo zdravje našega srca, raziskave pa kažejo, da zmanjšajo tudi tveganje za kap in celo podaljšujejo življenje. Za tiste, ki bolje razumejo številke, so tu naslednji podatki: ženske v starostni skupini od 19 do 50 let naj bi na dan zaužile 25 gramov vlaknin, medtem ko moški v isti starostni skupini 38 gramov vlaknin na dan. Ženske starejše od 50 let naj bi zaužile 21 gramov vlaknin na dan, moški pa 30 gramov vlaknin. Za lažjo predstavo skodelica malin vsebuje 8 gramov vlaknin, jabolko s kožo okoli 4,4 gramov, skodelica leče pa 15,6 gramov vlaknin.

Tisti, ki vam številke ne gredo dobro od rok, si zapomnite, da je v svoj vsak dan treba vnesti čim več sadja, zelenjave, oreščkov in stročnic, ki so bogati z vlakninami. Ravno nasprotno pa predelana živila vsebujejo le malo vlaknin. Mednje štejemo tudi kruh, testenine in druge izdelke iz bele moke, ki jih lahko preprosto zamenjajte za polnozrnate.

Zakaj je to pomembno? Če vzamemo za primer bele testenine, so te mehansko predelane tako, da na koncu ne zaužijete pomembnih snovi žita, iz katerega so narejena. Žito namreč mehansko predelajo in v procesu izločijo prehransko bogate snovi, zaradi česar na koncu zaužijete predvsem veliko škodljivega škroba. Pri polnozrnatih testeninah pa zaužijete tudi zunanjo in srednjo plast žita, s katero telo obogatite z vlakninami, železom, magnezijem, dobite več vitamina B in E. Polnozrnate testenine imajo torej veliko bolj pozitiven učinek na naše zdravje in dobro počutje, treba se je le navaditi na drugačen, pravzaprav malo bolj poln okus.

Že z manjšimi spremembami svojega jedilnika, kjer se izogibajte mastni predelani hrani, in ji dodajte čim več zgoraj omenjenih živil, lahko tako naredite veliko za svoje zdravje in na ta način vlagate v boljšo prihodnost.
 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650