Vizita.si
Zmešnjava glede uživanja jajc je velika, saj so si raziskave nasprotujoče.
Zdravje

Zdrava ali škodljiva?

K.B.
10. 08. 2012 09.00
30

Zmešnjava glede uživanja jajc je velika. Nekateri trdijo, da škodijo našemu ožilju, spet drugi, da je resnica ravno obratna in da nam jajca celo pomagajo pri izgubi odvečne telesne teže.

Zmešnjava glede uživanja jajc je velika, saj so si raziskave nasprotujoče.
Zmešnjava glede uživanja jajc je velika, saj so si raziskave nasprotujoče.FOTO: iStockphoto
Kanadski strokovnjaki so z zadnjo raziskavo opozorili na to, da več jajc kot jemo, več imamo možnosti za bolezni srca in ožilja. Študija, ki so jo opravili na 1200 ljudeh, starih v povprečju 61 let, je pokazala, da se je pri tistih, ki so zaužili več kot dve jajci na teden, začel v ožilju kopičiti karotidni plag – voskasta snov, ki maši krvne žile. Prav zato so ti znanstveniki svetovali, naj zmanjšamo količino zaužitih jajc.
Kanadski strokovnjaki so z zadnjo raziskavo opozorili na to, da več jajc kot jemo, več imamo možnosti za bolezni srca in ožilja.
Kanadski strokovnjaki so z zadnjo raziskavo opozorili na to, da več jajc kot jemo, več imamo možnosti za bolezni srca in ožilja. FOTO: iStockphoto

A pred nekaj leti je Bruce Griffin, profesor nutricionistične znanosti na univerzi v Surreju, opravil 30 študij na temo uživanja jajc in ugotovil, da nimajo klinično pomembnega vpliva na raven holesterola v krvi. Še več, neka raziskava, objavljena v ameriškem nutricionističnem žurnalu, je pokazala, da uživanje jajc pomaga ohranjati zdravo raven krvnega pritiska.

Jajca bogata z antioksidanti in primerna za izgubo telesne teže

Lansko leto so s kanadske univerze v Alberti sporočili, da jajca vsebujejo dve pomembni aminokislini, triptofan in tirozin, in da imata dve surovi jajci kar dvakrat več antioksidantov kot jabolko. Pri cvrtju ali kuhanju jajc se ta količina zmanjša na polovico. Neka druga študija pa je spremljala ženske s čezmerno težo in ugotovila, da so ženske, ki so za zajtrk jedle jajca, v naslednjih 24 urah zaužile manj kalorij.

Kaj je torej res?

Kot je za DailyMail povedala dr. Helen Bond iz britanskega nutricionističnega združenja, je treba kanadsko raziskavo obravnavati kritično, saj se po njenem mnenju možnosti za kopičenje karotidnega plaga tako ali tako večajo s starostjo in so temu izpostavljeni ljudje po 40. letu starosti. Poleg tega raziskava ni upoštevala drugih dejavnikov, kot sta vadba in zdrava prehrana. Danes tako strokovnjaki ne omejujejo količine zaužitih jajc in pravijo, da jih lahko pojeste, kolikor vam srce poželi, če so seveda del zdrave uravnotežene prehrane. Omejitve so le, če imate izjemno visoke vrednosti holesterola.

Sicer je dr. Bondova še povedala, da so po zaslugi sprememb v krmljenju piščancev danes jajca bolj zdrava kot pred 30 leti. Danes vsebujejo 70 odstotkov več vitamina D in dvojno mero selena, ki zmanjšuje tveganje za razvoj raka, srčno-žilnih bolezni in neplodnost.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Idealna hrana za ljudi, ampak ne smejo biti iz trgovine, razen če je ekološka pridelava.
xXspoongiex3 08. 04. 2013 18.01
se strinjam, saj sem študiral ekološko kmetijstvo in lahko rečem, da je tropsko sadje iz neekološke pridelave katastrofa tretirano z sintetičnimi sredstvi, katera resno škodujejo človeku-kot uporabniku, ter okolju kot mediju, ki nas okroža. ;)
Milan Koleznik 10. 08. 2012 15.58
to sem prebrala tr do štiri tedne nazaj,a se res ne spomnim v katerem časopisu,povem vam pa da popolnoma enako vsebino.,kdo od koga pripisuje ali bolje si zapisat kje prebereš,gotovo pa v Sloveniji.
ma saj ves pocitnice so nimajo kaj za delat, potem pac prepisujejo samo, da nekaj delajo.
zadnji odstavek članka...ne verjamem in ni logično!
jst tut ne... danes so jajca manj zdrava in definitivno vsebujejo manj vitaminov, saj hranijo kokoši z sredstvi da se čim prej razvijejo.
ne vse kokoši, ni jih čez domača jajca! ;)
se domaca reja ni vec to kaj je bila, saj hrana (trava, koruza, psenica, kuhinjski odpadki, itd), s katero se hranijo, je ze "deformirana"
Jaz pojem cca 500 jajc na leto! Če porazdelim skozi leto je to 2 na dan...no kakšen dan tudi izpustim ali pa kakšen dan pojem kakega več! Se ne obremenjujem s tem! Na sistematskem pregledu mi je krvna slika pokazala, da imam holesterol pod minimalno mejo! Naj še izpostavim, da imam prehrano urejeno brez kake junk hrane, nekako se držim pravila da na dan zaužijem dovolj beljakovin,zdravih maščob in kompleksnih ogljikovih hidratov! Nisem bodybilder se pa rad ukvarjam z športom in delam doma...pač zdravo živim! Bolan nisem bil že cca 8 let...nobenega prehlada ali kaj podobnega! Aja jajca pečem na kokosovem maslu...top šit! Moj zaključek: JAJCA SO ZDRAVA (jajce vsebuje "počasne" beljakovine, ki se počasi prebavljajo in nas dlje časa "zalagajo" z beljakovinami v rumenjaku pa so vitamini in minerali + zdravi holesterol, ki ga telo nujno potrebuje za normalno funkcijoniranje). Lp
Jaz sem od začetka šole do danes pojedel precej jajc. Na začetku dva, kasneje 3 ali 4 na dan - za zajtrk. Še vedno živim in to brez holesterola :)
Aja...kokoši imamo doma, ki se prosto gibljejo po vrtu in jedo kar njim paše! Se pravi domača jajca ;)
Janša je naš 10. 08. 2012 12.55
a bejš no
indal, poješ jajca prav v celoti, al samo beljak ? sam cvikam mal glede rumenjaka :) stalno kuhana jajca jest mi je tko nagravžno, pečena pa so super, kokosovo maslo je pa itak taboljš!:)
Ahh jest samo beljake je malo utopično...ok lahko mal kombiniraš pa ješ 4 beljake pa 2 rumenjaka. Drugač pa jajce kot jajce je v celoti top šit! Se pravi rumenjak+beljak! Ne se obremenjevat glede tega dokler jih ne poješ eno škatlo na dan :D
Če jajca ješ cela (beljak+rumenjak), zelo dobro uravnavajo holesterol.
Moja se zaenkrat še ne brani jajčk. ;)
Bogdan Vidmar 1 10. 08. 2012 11.15
men je dohtarca rekla da morm 7 jajc na teden pojest torej?
Jaz sem v povprečju pojedu vsaj 2 jajci na dan v zadnjih dveh letih. Sicer sem bil precej prepričan, da mi nebi smela vplivati na holesterol, ker sem prebral kar nekaj raziskav na to temo, ampak en dvom vseeno ostane. Zadnjič sem imel zdravstveni pregled in so mi izmerili holesterol, ki je bile celo par stotink pod mejo normale. Tko da če kdo mene vpraša, jajca, oziroma katerakoli zaužita hrana, ki sama po sebi vsebuje holesterol, ne vplivajo na holesterol v krvi. Drugače pa mislim da je z nezdravimi, nasičenimi maščobami in natrijem v hrani... tega se pa izogibam
Jajca sem do svojega 20-ega leta mlatil vsak dan. Potem pa sem začel imeti težave, sedaj skoraj vedno po jajcih fašem drisko, pa mi ni jasno, zakaj.
Ker mleko zdraven piješ, verjetno !
Ne, mleka pa sploh ne smem. Ne prebavljam laktoze. Čeprav sem ga včasih prenašal.
preveč maš kisline , mleko pa še poveča kislino jajca pa tudi
kolk jajc pa poješ takrat ko jo fašeš?
Raje pojem jajce kokoši, ki živi tako, kot so živele kokoši pred 30 leti, kot pa kokoši našopane z vitamini, proteini, antibiotiki itd.
jajca so top !!!
Jaz sem v 6 mesecih izgubil 17 kilogramov. To sem uspel doseči z zajtrkom, ki je vseboval 3 jajca vsaj 3x na teden (resnično te nasiti za vsaj 10-12 ur ) potem pa pač na splošno sem bolj zdravo jedel, vendar nikoli nisem bil lačen. Še posebej sej je potrebno odpovedati vsem fast foodu ker resnično za teh 800 kalorij, ki bi jih dobil z enim kebabom ali pa hamburgerjem lahko zaužiješ veliko več zdrave hrane, ki zadostuje za več kot polovico dneva. In pa res ne smeš jest na silo, se pravi, da greš jest čeprav nisi ravno lačen (iz navade) LP, vsem !! :D
SoSo zdrava, posebej, če jih konzumira zdrava oseba! ;) Dvomim pa da so danes bolj kvalitetna, kot pred 30-leti, ko ni bilo umetnih dodatkov in kure niso bile zaprte v 10x10cm velikem prostoru. Kadar se jajca kuhajo, se lahko v tisti vodi naprej naredi, špinača recimo, in se na takšen način še brezplačno zaužije naravno kalcijevo prehransko dopolnilo ;)
Špinača ima ogromno kalcija že sama po sebi in zato ne rabiš v jajčni vodi kuhat!
Kar ni vredu in ni primerno za bolanega človeka, tudi za zdravega ne more biti. Logika ;)
Po tej logiki potem nihče ne bi smel uživati pšenice, ovsa, piva, jogurtov..., ker to ni primerno za bolnike s celiakijo? In nič kruha, ker to ni vredu ne za bolnike s celiakijo, ne za sladkorne bolnike? Ta logika meni ni logična :))))
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1106