Vizita.si
Jagodičevje bo ščitilo vaše telo pred procesi staranja, oksidacijo in hkrati poskrbelo za zdravje vaših kosti.

Zdravje

Zdrava hrana za osebe z okvarjenimi ledvicami

Nataša Jurca
05. 07. 2010 12.11
0

Zdrava prehrana, ki vsebuje veliko antioksidantov je ključnega pomena, ko govorimo o boleznih ledvic in drugih kroničnih in degenerativnih boleznih. Predstavljamo vam živila, ki jih morate nujno vključiti v svoj jedilnik!

Raziskovalci odkrivajo vse več povezav med kroničnimi boleznimi, vnetji in 'super' hrano, ki ščiti pred neželeno oksidacijo maščobnih kislin, stanjem, do katerega pride, ko kisik v telesu reagira z maščobami v krvi in v celicah. Oksidacija je normalen proces za proizvajanje energije, vendar pa prekomerna oksidacija maščob in holesterola povzročita molekule, ki jih imenujemo prosti radikali in lahko poškodujejo beljakovine, celične membrane in okvarijo gene. Bolezni srca, rak, Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen in druge kronične in degenerativne bolezni naj bi tako bile posledica oksidacije.

Hrana, ki vsebuje antioksidante, pomaga nevtralizirati proste radikale in na ta način ščititi telo. Prav zato so številna živila, ki ščitijo pred oksidacijo, vključena v jedilnik bolnikov z okvarjenimi ledvicami in so hkrati odlična izbira za vse bolnike s kroničnimi boleznimi ledvic, ki potrebujejo dializo. Predstavljamo vam 10 najboljših antioksidantov, po katerih bi moral poseči prav vsak ledvični bolnik.

Jagodičevje bo ščitilo vaše telo pred procesi staranja, oksidacijo in hkrati poskrbelo za zdravje vaših kosti.
Jagodičevje bo ščitilo vaše telo pred procesi staranja, oksidacijo in hkrati poskrbelo za zdravje vaših kosti.FOTO: iStockphoto
1. Rdeča paprika 'babura'

Paprike sorte babura vsebujejo malo kalija in imajo izjemno bogat okus. Poleg tega vsebujejo veliko vitamina C, A in B6, folne kisline in vlaknin. Za ledvične bolnike so dobre tudi zato, ker vsebujejo veliko likopena (karotenoida), antioksidanta, ki ščiti pred nastankom rakavih obolenj.

2. Zelje

Zelje vsebuje izjemno veliko fitokemikalij, kemijskih spojin, ki pomagajo razgrajevati proste radikale preden ti naredijo škodo. Te snovi hkrati ščitijo pred nastankom in pomagajo pri zdravljenju rakavih obolenj in zdravijo kardiovaskularne bolezni. Sulforafan, ki ga najdemo v zelju ščiti oziroma zaustavlja rast rakavih celic v pljučih, črevesju, prsih, mehurju, na prostati in v jajčnikih. Vitamini K,C, B6, vlaknine in folna kislina ter nizka vsebnost kalija so zagotovo še eden od razlogov, zakaj naj ledvični bolniki jedo zelje.

3. Cvetača

Cvetača vsebuje veliko vitamina C in je odličen vir folatov in vlaknin ter določenih sestavin, ki pomagajo jetrom nevtralizirati toksične snovi, ki bi lahko poškodovale membrane celic in DNA. Uživajte jo surovo, zabeljeno, v solati, dušeno ali kuhano in začinjeno s kurkumo, curryjem, papriko in sezonskimi zelišči.

4. Česen

Česen ščiti zobe pred nastankom kariesa, znižuje holesterol in zmanjšuje vnetja. Česen lahko uživate vedno in povsod. Dodajte ga mesu, zelenjavi, v solato ali testenine. Lahko pa ga tudi popečete in namažete na kruh.

Losos je prav tako bogat z antioksidanti, hkrati pa znižuje slab holesterol v krvi.
Losos je prav tako bogat z antioksidanti, hkrati pa znižuje slab holesterol v krvi.FOTO: iStockphoto
5. Čebula

Čebula vsebuje ogromno flavonoidov, še posebej veliko kvercetina, močnega antioksidanta, ki zmanjšuje tveganje za nastanek srčnih bolezni in ščiti pred rakom. Čebula ima malo kalija in je bogat vir kroma, minerala, ki pomaga pri presnovi ogljikovih hidratov, maščobe in beljakovin.

6. Jabolka

Jabolka znižujejo holesterol, preprečujejo zaprtost, ščitijo pred srčnimi boleznimi in zmanjšujejo tveganje za nastanek rakavih obolenj. Vsebujejo veliko vlaknin in protivnetnih sestavi, zato so pri bolnikih z boleznimi ledvic nepogrešljivo živilo.

Z zdravo prehrano do zdravih ledvic!
Z zdravo prehrano do zdravih ledvic!FOTO: iStockphoto
7. Borovnice

Borovnice vsebujejo veliko antioksidantov fitonutrientov, ki dajejo značilno modro barvo in zmanjšujejo vnetja. So dober vir vitamina C, magnezija, ki ohranja zdrave kosti in vlaknin, ki ščitijo možgane pred procesi staranja. Poleg borovnic uživajte tudi maline, ki so bogat vir magnezija, vitamina C, vlaknin, folatov, vitamina B in jagode, ki vsebujejo veliko antioksidantov, protivnetnih učinkovin, vitamina C, magnezija in vlaknin. Posezite tudi po češnjah, ki so nasičene z antioksidanti in fitokemikalijami.

8. Rdeče grozdje

Rdeče grozdje je bogato s flavonoidi, ki mu dajejo rdečo barvo in ščitijo pred boleznimi srca, saj preprečujejo oksidacijo in nastanek krvnih strdkov. Rezveratrol, flavonoid, ki ga vsebuje grozdje, hkrati spodbuja proizvajanje dušikovega oksida, ki sprošča mišične celice v žilah in pospešuje krvni obtok, ti flavonoidi pa tudi ščitijo pred rakom in vnetji ter preprečujejo nastanek oksidativnega stresa.

9. Losos

Losos vsebuje veliko beljakovin in zdravih omega-3 maščob, zato je izjemno koristen za premagovanje bolezni srca in raka, hkrati pa pomaga zniževati slab holesterol in zviševati zdravega. Uživajte ga čim večkrat – tudi do trikrat tedensko!

10. Oljčno olje

Mononenasičene maščobe v oljčnem olju ščitijo pred oksidacijo, poleg tega pa je to olje bogato tudi z drugimi antioksidanti, zato imajo osebe, ki ga redno uživajo veliko manj težav z boleznimi srca in rakavimi obolenji.

Ta hrana pa ni zdrava le za ljudi, ki morajo redno hoditi na dializo in osebe, ki imajo kakršne koli težave z ledvicami. Našteta živila zato priporočamo prav vsem, ki si želijo v življenje vnesti zdravo in uravnoteženo prehrano.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650