Jajca so prava 'superhrana', saj so dobra za oči, ker vsebujejo karotenoide, za srce, ščitijo pred nastankom krvnih strdkov, pred kapjo in srčnim infarktom ter so odličen vir beljakovin in holinov, ki pomagajo uravnavati delovanje možganov, živčnega sistema in kardiovaskularnega sistema. Jajca poleg tega vsebujejo vseh devet bistvenih aminokislin, zdrave maščobe, najrazličnejše vitamine, med katerimi se nahaja tudi vitamin D in minerale, ščitila pa naj bi tudi pred nastankom raka dojke.
Hren se v zdravilstvu uporablja že zelo dolgo. Pomaga namreč pri čiščenju dihalnih poti, lajša sinusna vnetja, saj pomaga hitreje izločiti odvečno sluz, in preprečuje njeno kopičenje v sinusnih kanalih, poleg tega pa ga nekateri uporabljajo tudi pri zdravljenju prehlada, gripe in bolezni pljuč. Hren pa ni dober samo za dihala, saj deluje tudi rahlo antibiotično. Zaradi tega so ga nekoč uporabljali pri zdravljenju kroničnih in akutnih urinarnih infekcij. Pomaga tudi pri blaženju bolečine pri artritisu in vnetju živca.
Jagnjetina
Jagnjetina je odlična za zdravje. Vsebuje veliko beljakovin in osem bistvenih aminokislin, je bogata s cinkom, ki je pomemben za delovanje imunskega sistema in pomaga pri celjenju ran, uravnavanju krvnega sladkorja, ureja delovanje metabolizma ter ščiti zdravje prostate. V jagnjetini pa ne manjkajo niti vitamini, saj to rdeče meso vsebuje vitamin B12, ki ščiti pred slabokrvnostjo, ohranja zdrav živčni sistem in prebavo ter vitamin B3 (niacin), ki ščiti pred nastankom Alzheimerjeve bolezni, ohranja zdravo kožo in prebavni trakt.
Potica
Naj bo orehova! Orehi so namreč bogat vir omega-3 maščobnih kislin, vitamina E, magnezija, beljakovin, prehranskih vlaknin, kalija, vitamina B6 in lipidov. Čeprav orehi vsebujejo veliko kalorij, so tako odlični za zdravje, saj zmanjšujejo tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja ter nevarnost srčnega napada.
Šunka res ni najbolj zdrava. Kljub temu da je bogata z železom, je namreč izjemno mastna in velikokrat peveč soljena, zato z njo ne pretiravajte in posezite raje po čem drugem.
Čokolada
Na temo čokolade je bilo narejenih že veliko raziskav, ki potrjujejo njen zdravilni učinek. Najbolj zdrava je temna čokolada, ki vsebuje več kot 70 odstotkov kakava, saj v njej ni toliko sladkorja in maščob. Taka čokolada je tako odličen vir antioksidantov, ki ščitijo kožo pred škodljivimi UV-žarki, krepijo srce in ožilje ter ščitijo možgane pred kapjo, čokolada pa poleg tega znižuje krvni pritisk in ščiti pred nastankom sladkorne bolezni, zmanjšuje depresijo in krepi imunski sistem. To pa še ni vse, saj ta sladka razvada vsebuje tudi teobromin, ki ugodno vpliva na živčni sistem in blaži kašelj ter hormon dobrega počutja, ki polepša še tako slab dan.
Poleg vsega naštetega je priporočljivo ob velikonočnih dobrotah uživati čim več zelenjavnih prilog in solate. Pojedino poplaknite s kozarcem črnega vina, ki je dobro za kri in polno antioksidantov, a nikar ne prekoračite meje zdravega uživanja alkohola. Drugih alkoholnih pijač se raje izogibajte, saj upočasnjujejo prebavo.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV