Vizita.si
Agavin sirup

Prehrana

'Zdrava živila', ki jih nutricisti ne bi nikoli jedli

K.B.
30. 03. 2020 08.23
1

Od sadnih sokov, jogurta do agavinega sirupa – tu je nekaj živil, ki naj bi bila zdrava, a jih nutricisti ne bi jedli. Zakaj ne, je pojasnila britanska nutricistka Rhiannon Lambert, ki pravi, da so sadni sokovi kot sladkana voda.

Agavin sirup

Čeprav mnogi blogerji priporočajo, da sladkor nadomeščamo z agavinim sirupom, se nutricisti strinjajo, da to ni najbolj zdrava izbira. ''Agava je kaktus iz Latinske Amerike in sirup je narejen iz tekočine, pridobljene iz mehkega dela kaktusovega lista. Kljub temu se med predelavo uniči vse zdravilne snovi, ki jih daje agava,'' pove Lambertova.

''Agavin sirup ima nizek glikemični indeks – kar je merilo za to, kako hitro sladkor v hrani vstopi v naš krvni obtok – saj vsebuje malo glukoze. A to ni pomembno, saj agavin sirup vsebuje nevarno visoko vrednost fruktoze, ki je najpogosteje kar 90-odstotna. Zato je agavin sirup po sestavi in vsebnosti fruktoze podoben koruznemu sirupu, ki je predelan sladkor in ki je najpogosteje uporabljen v ZDA ter je v največji meri trenutno odgovoren za tako visok odstotek epidemije debelosti.''

Čeprav je sadni jogurt z nizko vsebnostjo maščob predstavljen kot bolj zdrava izbira, temu ni tako.
Čeprav je sadni jogurt z nizko vsebnostjo maščob predstavljen kot bolj zdrava izbira, temu ni tako.FOTO: Thinkstock

Sadni jogurt z nizko vsebnostjo maščob

Čeprav je sadni jogurt z nizko vsebnostjo maščob predstavljen kot bolj zdrava izbira, temu ni tako. ''Jogurtom z nizko vsebnostjo maščob pogosto dodajajo sladila, zato vsebujejo preveč sladkorja in niso zdrava izbira. Velika vrsta jogurtov brez maščob ali z manj maščob vsebuje toliko sladkorja, da bi jih lahko uvrstili med sladice. Držite se grškega jogurta in svojemu jogurtu sami dodajajte sveže sadje za okus.''

Neorgansko mleko

Pijte organsko polnomastno mleko, svetuje nutricistka. ''Organsko mleko in mlečni izdelki lahko vsebujejo visoko vrednost omega-3 maščobnih kislin in nekoliko več železa, vitamina E in nekatere karotenoide. Poleg tega je polnomastno mleko bolj zdravo, ker ima višjo vsebnost maščob, ki počasneje sproščajo laktozo v kri.''

Polnomastno mleko je bolj zdravo, ker ima višjo vsebnost maščob, ki počasneje sproščajo laktozo v kri.
Polnomastno mleko je bolj zdravo, ker ima višjo vsebnost maščob, ki počasneje sproščajo laktozo v kri.FOTO: Thinkstock

Proteinske ploščice

Nutricistka pravi, da sama ne bi nikoli uživala proteinskih ploščic, ki vsebujejo kakršno koli umetno sladilo. ''Te ploščice so označene kot zdrave, z malo sladkorja, malo ogljikovih hidratov in mnogi blogerji jih na Instagramu kar pogrejejo v mikrovalovni pečici in jih jedo kot tople kolačke. A vsebujejo suklarozo – umetno narejeno sladilo. Raziskave kažejo, da suklaroza poviša raven sladkorja v krvi, zaradi česar smo bolj lačni in imamo kasneje močan upad sladkorja – to pa je tisto, kar pripomore k pridobivanju telesne teže.''

Kosmiči

Najslabša izbira so pripravljeni kosmiči, ki jih lahko kupimo v škatlah, ki daje občutek, da gre za zdravo živilo. ''To je največja marketinška potegavščina, saj se prodajajo kot izdelki za hujšanje in so namenjeni tudi otrokom. Tem kosmičem primanjkuje beljakovin, dodajajo jim sladkor in kemikalije, uporabljajo predelane sladkorje in zaužili naj bi jih z mlekom. To je prava bomba sladkorja, ki jo zaužijemo že takoj zjutraj. Sama na te kosmiče gledam kot na sladico – še posebej na granola kosmiče ali hrustljave verzije z oreščki. Predlagana zaužita porcija je tudi zelo majhna in večinoma pojemo dvojno, saj priporočeno mero z lahkoto presežemo.''

Kečap

Morda ste mislili, da je kečap zdrav, ker je narejen iz paradižnikov, a nutricistka pravi, da ga ne bi nikoli jedla. ''Dve sestavini sta problematični, sol in sladkor. Na čajno žličko kečapa je 4 grame sladkorja in 190 miligramov soli. Čeprav se štiri grame sladkorja ne sliši veliko, je večino tega sladkorja dodanega in ne naravnega sladkorja, ki ga dobimo v paradižniku. Enako velja za dodano sol: uživanje osmih čajnih žličk kečapa predstavlja celodnevno dovoljeno količino zaužite soli. Kečap običajno vsebuje tudi veliko koruznega sirupa in še paradižnikov koncentrat.''

Sadni sok

Sadni sokovi niso na nakupovalnem seznamu Rhiannon Lambert. ''Veliko sadnih sokov je v resnici bolj sladkanih kot sladkana voda,'' pojasni. ''Res je, da vsebujejo nekaj antioksidantov in vitamina C, a se je treba zavedati, da vsebujejo tudi veliko sladkorja. Več vitaminov in mineralov boste prejeli, če boste jedli pravo sadje, ki vsebuje veliko vlaknin in antioksidantov. Še posebej bodite previdni pri pitju koncentratov, ki so bolj predelani in običajno vsebujejo več dodanih sladkorjev.''

Žitne ploščice
Žitne ploščiceFOTO: Thinkstock

Žitne tablice

''Vsebnost sladkorja je previsoka, pa naj bodo narejeni iz medu, javorjevega sirupa, čiste suklaroze ali česa drugega. Sladkorja je toliko, da bo vaš apetit postal neobvladljiv. Glukoza, ki jo pridobimo iz ogljikovih hidratov, je tudi nekakšna oblika sladkorja. Če jim dodajo še suho sadje, so to še dodatni sladkorji. Izogibajte se tako imenovanim zdravim tablicam in raje izberite živilo brez dodanih sladkorjev in beljakovin.''

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650