Vizita.si
Bučna juha vsebuje veliko vitaminov A, C in E.

Zdravje

Spoznajte zdravilno moč mesnih in zelenjavnih juh

N.K.
24. 12. 2014 12.17
4

Od kar imamo lonec, juha ne gre iz mode. Vse več je dokazov o njeni zdravilni moči, zadnje čase pa ugotavljajo, da zaradi hranilnih snovi pomaga tudi pri izčrpanosti organizma.

Bučna juha vsebuje veliko vitaminov A, C in E.
Bučna juha vsebuje veliko vitaminov A, C in E.FOTO: Profimedia
Kokošja juha

Kokošja juha dokazano pomaga pri prehladu in najrazličnejših virozah in gripi. Verjetno niste vedeli, da kokošje meso vsebuje aminokislino cistein, ki se sprošča med kuhanjem.

Poskrbite, da bodo tudi vaši otroci čim večkrat uživali juho.
Poskrbite, da bodo tudi vaši otroci čim večkrat uživali juho. FOTO: Profimedia
Deluje proti vnetju dihal. V njem se prav tako skriva cink, ki ublaži simptome prehlada. Peteršilj, ki ga dodamo v juho, pa tako ali tako olajša dihanje, obenem pa krepi obrambni sistem. Za zeleno in korenček je že na splošno znano, da zdravita kašelj. Por prepreči hripavost in bolečine v grlu. Čebula blaži kašelj in preprečuje širjenje bakterij in virusov. Česen pa že od vekomaj priporočajo kot naravni antibiotik.
Zelenjavne juhe so bogate z vlakninami, vitamini in fitokemikalijami, v mesnih pa se skriva več proteinov in mineralov, kot so cink, kalcij, železo in elektroliti.

Paradižnikova juha

Paradižnikovo juho je priporočljivo pojesti po neprespani noči. Potrjeno – paradižnik povečuje plodnost! Zadnja raziskovanja so pokazala, da se z rednim uživanjem paradižnika lahko poveča plodnost pri moških. Likopen, ki podari paradižniku rdečo barvo, lahko poveča število semenčic tudi do 70 odstotkov.

Bučna in gobova juha

Ti dve juhi predstavljata top kulinarični užitek, hkrati pa sta nasitni. Bučno juho so pripravljale že naše babice in prababice. Je zelo zdrava juha, ki poskrbi, da ne boste zboleli, saj buče vsebujejo veliko vitamina A, C in E. Kalij, ki se skriva v njih, uravnava krvni pritisk, vlaknine pa poskrbijo za boljšo prebavo. Z rednim uživanjem preprečite tudi slabokrvnost in slab vid.

Hranilne sestavine

Vsem juham je skupna voda kot sestavina, v mesnih se skriva več proteinov in mineralov, kot so cink, kalcij,, železo, elektroliti, zelenjavne pa so bogate z vlakninami, vitamini in fitokemikalijami, ki po navadi določajo barvo juhe.
Prav zaradi takšnih hranilnih snovi so juhe redno del razstrupljanja organizma in različnih diet. Velika prednost takšnega obroka je, da kot samostojen organizmu istočasno podari tako tekočino kot tudi hranilne snovi, katere organizem najlažje absorbira in najlažje izkoristi za ohranitev zdravja.
 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650