Temna čokolada je zaradi velikega deleža kakava prava zakladnica flavonoidov, gre za vrsto polifenolov, ki delujejo kot antioksidanti in antimutageni, ti preprečujejo mutacijo celic, enega izmed prvih korakov za nastanek raka in drugih kroničnih bolezni. Poleg tega imajo zmožnost, da absorbirajo ultravijolično svetlobo, varujejo DNK in učinkujejo na rakotvorne snovi. Flavonoidi se nahajajo tudi v grozdju, čebuli, zelenem čaju, rdečem vinu, pomarančah in stročnicah, medtem ko jih je v beli čokoladi le za odtenek. Kot informacijo naj omenimo, da med temne čokolade štejemo tiste s 65 odstotki kakava ali več.
Znanstveniki se strinjajo, da so sestavine v temni čokoladi enako dobre kot sestavine v sadju, zato jo označujejo tudi za superhrano. Seveda ne smemo pozabiti, da čokolada vsebuje več maščobe in sladkorja kot sadje, kar pomeni, da bi morali ljubitelji čokolade pojesti veliko manj vabljivih živil, kot so riž in stročnice. Resda čokolada vsebuje kar nekaj maščob, vendar vas bo zagotovo razveselilo dejstvo, da je le ena tretjina škodljivih.
Vpliva na razpoloženje
Raziskovalci so paciente razdelili v dve skupini in dali vsakemu 45 gramov čokolade, prvi skupini temno, drugi pa belo, obarvano na rjavo. Tisti iz prve skupine so se po zaužitju počutili bistveno bolje, drugi pa so še naprej trpeli zaradi različnih simptomov izčrpanosti ter utrujenosti. Temna čokolada namreč vsebuje teobromin, kofein in druge snovi, ki delujejo kot poživilo, ter serotonim, ki je naravni antidepresiv, poleg tega pa stimulira proizvodnjo endorfina, ki daje občutek ugodja.
Ohranja zdravo srce
Raziskovalci so ugotovili tudi, da zmerno uživanje temne čokolade ohranja zdravo srce in zmanjšuje možnost smrti zaradi srčnega napada, vendar je zanimivo, da ima pretirano uživanje te sladice ravno obraten učinek.
Znižuje krvni pritisk
Tudi v tem primeru so bili ljudje razdeljeni v dve skupini, pet tednov je ena skupina jedla po šest gramov temne čokolade na dan, druga pa enako količino bele, pri čemer so pri prvi skupini po koncu testiranja izmerili bistveno nižji krvni pritisk.
Koristi pri obolenju jeter
Zaradi visoke vsebnosti kakava naj bi temna čokolada imela veliko koristi pri preprečevanju in zdravljenju obolenj jeter. Španski raziskovalci so namreč ugotovili, da imajo bistveno nalogo flavonoidi, ki omogočajo sproščanje in širjenje celic na zidovih krvnih žil. Temna čokolada tako znižuje krvni pritisk, ki je pri pacientih s cirozo jeter ponavadi zelo visok.
Ohranja dober vid
Britanski raziskovalci so testirali 30 ljudi med 18. in 35. letom nekaj ur po tem, ko so zaužili par koščkov čokolade. V prvem primeru so zaužili črno čokolado, v drugem pa belo. Tudi v tem primeru bistveno vlogo odigrajo flavonoidi, ki izboljšujejo pretok krvi v možgane in očesno mrežnico. Pri skupini, ki je zaužila črno čokolado, so testi pokazali bistveno izboljšanje vida in mentalnih sposobnosti kot pri skupini, ki je zaužila belo čokolado.
Previdno
Temna čokolada lahko vsebuje tudi orehe in pomarančno lupino, izogibajte pa se tistih s karamelo, lešniki in podobnimi nadevi, ki so le dodajanje sladkorja in maščob. Pred in med uživanjem čokolade ter po njem raje ne pijte mleka, saj naj bi to preprečevalo absorpcijo antioksidantov.
Kljub temu, da ima temna čokolada veliko zdravilnih učinkov, pa seveda ne pomeni, da jo lahko uživate v neomejenih količinah. Košček ali največ eno rebro na dan je več kot dovolj, prevelike količine imajo namreč veliko stranskih učinkov, med drugim pridobivanje odvečnih kilogramov.
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV