Vizita.si
Čili je bogat z vitaminom A in zmanjša bolečine, pomaga v boju proti prostim radikalom in zaprtosti, znižuje holesterol in povečuje odpornost.

Zdravje

Zdravstvene koristi najbolj priljubljenih začimb

A.V.
12. 09. 2013 16.09
0

Ste že poskusili vmešati ščepec cimeta v ovseno kašo ali potresti po ovsenih kosmičih? Origano na solato? Ingver v čaj? Začimbe ne koristijo le pri vzdrževanju lepe postave, temveč imajo tudi različne zdravstvene koristi.

Čili je bogat z vitaminom A in zmanjša bolečine, pomaga v boju proti prostim radikalom in zaprtosti, znižuje holesterol in povečuje odpornost.
Čili je bogat z vitaminom A in zmanjša bolečine, pomaga v boju proti prostim radikalom in zaprtosti, znižuje holesterol in povečuje odpornost.FOTO: iStockphoto
Če želite začiniti hrano, olajšati zdravstvene težave ali pa le ustvariti kulinarično mojstrovino, preverite kako lahko izboljšate svojo najljubšo jed, ki bo zadovoljila mnogo različnih okusov.

Čili

Ta ognjena začimba je vedno bolj priljubljena. Čili je bogat z vitaminom A in zmanjša bolečine, pomaga v boju proti prostim radikalom in zaprtosti, znižuje holesterol in povečuje odpornost. V nasprotju s splošnim mitom, ne povzroča, temveč preprečuje želodčne razjede, zato brez oklevanja dodajte malo vražje začimbe v mehiške, tajske ali italijanske jedi. Kapsaicin, spojina, ki jo vsebuje čili, pospešuje metabolizem in poveča sposobnost izgorevanja maščob v telesu.

Origano

Ščepec te sredozemske začimbe zmore veliko več kot le izboljšati okus pic in solat. Ena čajna žlička suhega origana je vir vitamina K in vlaknin ter antioksidantov, ki so količinsko enakovredni trem skodelicam špinače. Poleg tega je znano, da je origano učinkovito antibakterijsko sredstvo pri želodčnih težavah.

Prava zvezda med začimbami je kurkuma, ki je koristna prav zaradi svojih protivnetnih koristi.
Prava zvezda med začimbami je kurkuma, ki je koristna prav zaradi svojih protivnetnih koristi. FOTO: iStockphoto
Kurkuma

Prava zvezda med začimbami je kurkuma, ki je koristna prav zaradi svojih protivnetnih koristi. Kurkuma ima veliko antioksidantnih in protivnetnih lastnosti, ki so se izkazale pri lajšanju artrističnih bolečin in obvladovanju sladkorne bolezni, bolezni srca, Alzheimerjeve bolezni, cistične fibroze in različnih avtoimunskih bolezni, kot je revmatoidni artritis. Ta indijska začimba je uporabna celo za hitrejše celjenje ran, zadnje raziskave pa kažejo tudi na pozitivne lastnosti kurkume pri preventivi rakavih obolenj. Dve žlički dnevno zagotavljata 10 odstotkov dnevne vrednosti železa in 17 odstotkov dnevne vrednosti mangana, zato poskusite dodati ta barviti prah v najljubše mesne in zelenjavne jedi, dobra pa je tudi kombinacija z umešanimi jajci.

Cimet

Cimet je ena izmed najpogosteje uporabljanih začimb. Ščepec cimeta v jutranji kavi, kakavu, skodelici mleka ali pa ovsenih kosmičih, zadovolji poldnevno dozo mangana in je odličen vir vlaknin. Če imate sladkorno bolezen, ta slastna aromatična začimba prepreči nihanje krvnega sladkorja in celo prepreči neželene krvne strdke, lajša prebavne težave ter pomaga okrepiti srce.

Česen

Ali ste vedeli, da je česen odlični borec prozi mrazu, krepi zdravje srca (z nižanjem holesterola in trigliceridov) in ima protivnetne lastnosti? Študije so pokazale, da česen ščiti krvne žile pred oksidativnim stresom in vnetji, zato je priporočljivo dodati pol stroka dnevno v obroke. Kot dober vir selena, flavonoidov in žveplenih hranil, si česen zasluži pomembno mesto na vsakem krožniku. Poskusite speči nekaj strokov in samo aroma bo pritegnila vašo družino v kuhinjo!

Znano je, da ingver pomaga pri razdraženem želodcu in celo jutranji slabosti, pripomogel pa naj bi tudi ublažiti bolečine.
Znano je, da ingver pomaga pri razdraženem želodcu in celo jutranji slabosti, pripomogel pa naj bi tudi ublažiti bolečine.FOTO: iStockphoto

Ingver

Znano je, da ingver pomaga pri razdraženem želodcu in celo jutranji slabosti, pripomogel pa naj bi tudi ublažiti bolečine. Gingerol, močna sestavina ingverja, pomaga zmanjšati vnetja, sprosti živčne poti. Dodamo ga lahko v čaj ali pa z njim izboljšamo zelenjavo.

Kakav

Kakav je veliko več kot le topla zimska pijača. Čeprav dejansko ni začimba, kakav lahko izboljša omake in marinade, saj zagotavlja bogat okus. Flavanol v kakavu, znižuje krvni tlak in poveča prekrvavitev.

Začimbe popestrijo vsako jed, obenem pa imajo pozitiven stranski učinek na zdravje, zato si zaslužijo vidno mesto v vaši kuhinji, preizkusite jih in uživajte.


 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650