Vizita.si
“Izkazalo se je, da lahko povišan vnos vitamina E preko hrane znatno zmanjša tveganje za raka, še posebej pri osebah srednje in starejše starostne skupine."

Zdravje

Že veste, zakaj delajo čudeže?

Saša Pančur
18. 10. 2013 08.57
0

Raziskava kitajskih znanstvenikov je dokazala, da lahko povečan vnos vitamina E močno zniža tveganje za raka jeter, zaradi katerega med rakavimi obolenji umre največ ljudi. Preverite, zakaj strokovnjaki svetujejo, da preventivno uživate prav nekatere oreščke.

“Izkazalo se je, da lahko povišan vnos vitamina E preko hrane znatno zmanjša tveganje za raka, še posebej pri osebah srednje in starejše starostne skupine."
“Izkazalo se je, da lahko povišan vnos vitamina E preko hrane znatno zmanjša tveganje za raka, še posebej pri osebah srednje in starejše starostne skupine."FOTO: iStockphoto

Uživanje prehrane in prehranskih dopolnil bogatih z vitaminom E lahko zniža tveganje za raka na jetrih, pravi študija kitajskih znanstvenikov, ki je bila objavljena v zdravstveni reviji Journal of the National Cancer Institute z raziskavami v onkologiji.

Dr. Wei Zhang (v sodelovanju z bolnišnico Renji, Šangajskim Inštitutom za rakava obolenja ter Univerzo za medicino) se je raziskave lotil, ker je rak jeter najpogostejši vzrok smrtnosti zaradi raka v svetu – peti najpogostejši pri moških in sedmi pri ženskah. “Še posebej zanimivo pa je, da 85 odstotkov bolnikov živi v državah v razvoju, medtem ko jih je kar 54 samo na Kitajskem.“

Analizirali so podatke 132,837 kitajskih prebivalcev, ki so bili od leta 1997 do 2006 vsaj enkrat vključeni v katero od predhodnih študij, med njimi pa je bilo tudi 267 posameznikov, ki so jih že diagnosticirali z rakom. Z uporabo frekvenčnih vprašalnikov so izvajali intervjuje ter zbirali podatke o prehranskih navadah udeležencev raziskave, na podlagi česar so nato primerjali tveganje za raka jeter med tistimi z visokim vnosom vitamina E in tistimi, ki so ga le redko uživali.

Ugotovili so, da je med boleznijo ter omenjenim vitaminom tesna povezava. “Izkazalo se je, da lahko povišan vnos vitamina E preko hrane znatno zmanjša tveganje za raka, še posebej pri osebah srednje in starejše starostne skupine,“ pojasnjuje dr. Zhang. “Zato svetujem, da si privoščite kar največ tega vitamina, ki je nujen za vzdrževanje ter ohranjanje zdravega organizma.“

Ali veste, katera hrana vsebuje največ vitamina E?

Vitamin E lahko pridobite z nerafiniranim rastlinskim oljem, margarino, semenkami, pšeničnimi kalčki, avokadom, brokolijem, koruzo, sojo, jajci, paradižnikom, jetri in temno zeleno zelenjavo, isti znanstveniki pa najbolj priporočajo hrano v obliki zdravih prigrizkov, kot so:

- mandlji (v 25 g se nahaja 70 odstotkov priporočene dnevne količine vitamina),
- arašidi (v lupini, še ne soljeni)
- in suhe marelice.

Z vitaminom E do bolj kakovostnega življenja

Vitamin E je močan antioksidant, ki je bistvenega pomena za delovanje imunskega sistema in metabolizma. Kot antioksidant, proste radikale spreminja v neškodljive snovi, hkrati pa preprečuje nastanek slabega holesterola, skrbi za ustrezno delovanje živčnega in mišičnega sistema ter je nepogrešljiv za delovanje spolnih žlez. Poleg tega varuje še pred rakom debelega črevesa, poškodbami oči v starostni dobi ter pred vsemi nevarnimi boleznimi srca in ožilja.

Ker pa lahko vpliva na delovanje nekaterih zdravil, na primer za redčenje krvi, vam svetujemo, da se pred jemanjem raznih nadomestkov ter dopolnil o tem kljub vsemu pogovorite z zdravnikom.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662