Vizita.si
Temnozelena zelenjava, kot je brokoli, je bogata še s fitoestrogeni, naravnim estrogenom, zato je priporočljiv predvsem za ženske, ki so v menopavzi.

Zdravje

Zelenjava, ki jo morate jesti februarja

Katja Benčina
21. 02. 2013 08.21
3

Največ vitaminov in mineralov vsebuje sveža zelenjava, zato je dobro, da uživate sezonsko zelenjavo. Če je boste uživali dovolj, boste okrepili svoj imunski sistem in poskrbeli za obnavljanje celic v telesu. Veste, katero zelenjavo je dobro uživati februarja?

Uživajte sezonsko zelenjavo, saj je ta bogata z vitamini in minerali.
Uživajte sezonsko zelenjavo, saj je ta bogata z vitamini in minerali.FOTO: iStockphoto
Rukola

Rukola raste povsod in je odličen vir beljakovin, vitamina B, dietnih vlaknin, vitamina A, C in K. Bogata je še s folno kislino, kalcijem, železom, magnezijem, fosforom, kalijem in manganom. Najpogosteje jo uživamo v obliki solate, odlična pa je tudi v kombinaciji z lososom. Izboljšuje prebavo, odpravlja stres in krepi oslabljen imunski sistem.

Folna kislina v beluših je pomembna za pomlajevanje celic, za tvorjenje krvi in za nastajanje hormonov. Poleg tega beluši spodbujajo presnovo in delovanje ledvic ter delujejo čistilno.
Folna kislina v beluših je pomembna za pomlajevanje celic, za tvorjenje krvi in za nastajanje hormonov. Poleg tega beluši spodbujajo presnovo in delovanje ledvic ter delujejo čistilno. FOTO: iStockphoto

Beluši

Beluši so odličen vir kalcija, cinka, magnezija in selena. V njih je prav tako veliko prehranskih vlaknin, beljakovin, vitaminov A, C, E, K in vitamina D in B kompleksa. Poleg tega vsebujejo železo, kalij in mangan. Beluše lahko pripravite na različne načine: kot juho, solato, prilogo k jedem ali pa za prigrizek med obroki.

Folna kislina v beluših je pomembna za pomlajevanje celic, za tvorjenje krvi in za nastajanje hormonov. Poleg tega beluši spodbujajo presnovo in delovanje ledvic ter delujejo čistilno, saj čistijo kri. Poleg tega podpirajo delovanje jeter in pljuč. Ljudje, ki so nagnjeni k ledvičnim kamnom in visoki vsebnosti sečne kisline v krvi, morajo uživati beluše v zmernih količinah.

Rdeča pesa

Rdeča pesa je bogata z vitaminom C, železom in magnezijem. Vsebuje še vlaknine, folno kislino, kalij in mangan. Uživate jo lahko v obliki solate, lahko pa tudi kot juho, prilogo ali sok.

Rdeča pesa razstruplja organizem, iz možganov odstranjuje kovinske strupe, odvaja vodo in kisline iz telesa, krepi organizem, spodbuja imunski sistem, varuje pred gripo in prehladi, zavira razvoj rakavih celic, uravnava pritisk in pospešuje nastajanje rdečih krvnih telesc. Dobro je poznana tudi kot zelenjava, ki pomlajuje, saj krepi vezivna tkiva in kožo, lasem in nohtom vrača lesk, koži daje prožnost in skrbi za optimistično razpoloženje.

Brokoli

Brokoli je dober vir beljakovin, vitamina E, tiamina, riboflavina, kalcija, železa, magnezija, fosforja in selenija. So odličen izvor vitamina A, C, K, B6, folne kisline, kalija in mangana. Iz brokolija lahko pripravite juho, testenine, lahko ga uporabite kot prilogo k mesu. Brokoli je zelo okusna zelenjava, ki se poda k številnim jedem.

Sicer pa je temnozelena zelenjava, kot je brokoli, bogata še s fitoestrogeni, naravnim estrogenom, zato je priporočljiv predvsem za ženske, ki so v menopavzi. Osebe, ki pojedo več temno zelene zelenjave tudi redkeje zbolijo za rakom.

Temnozelena zelenjava, kot je brokoli, je bogata še s fitoestrogeni, naravnim estrogenom, zato je priporočljiv predvsem za ženske, ki so v menopavzi.
Temnozelena zelenjava, kot je brokoli, je bogata še s fitoestrogeni, naravnim estrogenom, zato je priporočljiv predvsem za ženske, ki so v menopavzi.FOTO: iStockphoto

Ohrovt

Ohrovt je dober vir tiamina, riboflavina, železa, magnezija in fosforja. Je odličen vir vlaknin, vitamina A, C, K, B6, folne kisline, kalija in mangana. Ohrovt ima nekoliko grenak okus, zaradi česar ni ena izmed najbolj priljubljene zelenjave. Je pa lahko brstični ohrovt nekoliko bolj okusen, sploh če je pravilno pripravljen.

Sicer pa je izjemno zdravilen, saj krepi imunski sistem, zmanjšuje nastanek očesne mrene in dobro vpliva na bolezni srca in ožilja. Odkrili so tudi, da krepi kosti in preprečuje izrabo hrustanca v sklepih. Zmanjšuje tudi možnosti za nastanek raka, predvsem na črevesju in želodcu, zmanjšuje pa tudi tveganje za razvoj kožnega raka. Ker je lahko prebavljiv in ima nizek glikemični indeks, ima močno preventivno delovanje pri nastanku čira. Priporočljivo pa ga je uživati tudi v nosečnosti.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662