Hranjenje deluje kot zelo enostavna navada. Postanemo lačni – se najemo – smo siti, dokler ne postanemo zopet lačni. Toda z evolucijo družbe smo tudi nekaj tako preprostega zelo zapletli. Navadili smo se namreč, da se s hrano nagrajujemo, da jo jemljemo kot užitek in razvajanje, da izbiramo med tolikšno množico živil, da vseh v celotnem življenju ne moremo niti preizkusiti. Vsa pa v reklamah delujejo tako okusna. In to še ni vse. Na nas vplivajo tudi dosedanje izkušnje s hranjenjem, vse, česar smo se naučili v družinskem krogu, celo družbene norme. Vse to vpliva na občutek sitosti, ki torej ni nekaj povsem objektivnega, temveč je do neke mere subjektiven.
To je le eden od zaključkov nedavne konference o čezmerni teži, ki je potekala v kalifornijskem San Antoniu, prenesel pa jih je spletni medij Huffington Post. Raziskovalci so govorili predvsem o tako imenovani pričakovani sitosti. Kako siti se počutimo, je namreč zelo odvisno od naših avtosugestij. Skupina, ki so ji znanstveniki dejali, da je zaužila več sadja, je tako vedno poročala, da se čuti bolj sita, četudi je bil njihov napitek v resnici enak kot tisti, ki ga je prejela kontrolna. Enako se je zgodilo, če so dvema skupinama ponudili enak obrok, vendar so ga enkrat označili za zelo visokoenergijskega, drugič pa za zelo nizkoenergijskega. Pomislite, kako podobno se obnašate sami. Predstavljajte si, da ste enkrat pojedli 0,4 KJ (100 kalorij) čokolade, drugič pa 0,4 KJ pečenega krompirja. Verjetno se boste po krompirju počutili veliko bolj siti, četudi ste vsakič vnesli isto energijsko vrednost. Občutek sitosti je torej odvisen od tega, koliko mislimo, da smo pojedli, za povrh so pomembne naše pretekle izkušnje. Študije so namreč pokazale celo, da se po hrani, ki smo jo zaužili prvič, počutimo manj siti. To naj bi bilo izključno zaradi tega, ker ne vemo, kolikšno sitost lahko pričakujemo. Kdaj imamo občutek, da smo se najedli, je torej zelo odvisno od naših navad, od same ideje, koliko mislimo, da potrebujemo, da bi se najedli.
Sledi nekaj trikov, s katerimi lahko svoje prehranske navade spremenite in se počutite bolj siti po manjši količini hrane.
Hrano uživajte z večjo vilico
To je psihološki trik, ki je zelo preprost, toda dejansko učinkovit. Raziskave so namreč pokazale, da ljudje, ki se prehranjujejo z manjšim priborom, dobijo občutek, da s hranjenjem napredujejo počasneje ter da mora to posledično trajati dlje.
Krožnik naj bo čim manjši
Eden izmed eksperimentov je denimo pokazal, da pojemo za tretjino več sladoleda, če ga uživamo iz posode, ki je dvakrat večja. Običajno smo namreč navajeni pojesti več kot 90 odstotkov hrane, ki smo si jo naložili na krožnik. Cilj je torej, da si že na začetku naložimo čim manj. To pa bo veliko lažje, če bomo imeli manjši krožnik.
Nezdravo hrano skrivajte
Znanstveniki so odkrili tudi, da bomo prej pojedli prvo stvar, ki jo bomo videli, kot pa denimo peto. Če bomo imeli na kuhinjskem pultu na dosegu roke vedno piškote, si jih bomo prej ali slej privoščili. Po drugi strani jih bomo pojedli veliko manj, če jih bomo pospravili nekam v zadnji del omare. Dokler se boste sploh dokopali do njih, se boste že nekajkrat premislili.
V restavraciji naročite polovično porcijo
Ne samo da boste pojedli manj, še nekaj denarja boste prihranili. Porcije v večini restavracij so za en obrok tako in tako prevelike, zato boste s polovično porcijo zaužili ravno prav. Ker boste pojedli vse, kar boste dobili na krožniku, pa se boste počutili ravno tako siti, kot če bi pojedli skoraj celo porcijo.
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (2)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV