V Sloveniji se vsako leto z rakom dojke spopade okoli 1200 žensk. Čeprav je krivec za razvoj bolezni vsekakor tudi dedni faktor, pa lahko za preprečevanje raka dojke veliko storimo same. Z rednim gibanjem, zdravo prehrano, izogibanjem škodljivim razvadam, stresu in vzdrževanjem zdrave telesne teže.
A znanstvenike je zanimalo predvsem, katere snovi v sadju in zelenjavi imajo največji učinek pri preprečevanju raka dojke. V veliki evropski raziskavi imenovani European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition so spremljali 1500 žensk, ki so jim diagnosticirali raka dojke in 1500 žensk, ki niso imele raka. Spremljali so njihove prehranjevalne navade in opravljali redne preglede krvi, kjer so poleg drugih snovi, kot so vitamin C in likopen, merili tudi nivo betakarotena v krvi.
Rezultati so pokazali, da so imele ženske, ki so uživale hrano bogato z betakarotenom (korenje in paprika), za 40 do 60 odstotkov manjše tveganje za razvoj raka dojke, ki je ER negativen. Kar predstavlja kar enega od treh rakov dojke. ''Rezultati naše raziskave so pokazali, da je višji vnos betakarotena povezan z zmanjšanim tveganjem za razvoj raka dojke ER-,'' je dejal vodja raziskave dr. Richard Berks. ''To je še en dokaz, da lahko zdrava prehrana zmanjša tveganje za razvoj raka.'' A betakaroten ni izboljšal stanja žensk s tipom raka dojke, ki je ER+. V teh primerih je bil zanemarljiv tudi vpliv drugih snovi v rastlinah, so zapisali strokovnjaki.
Kljub temu lahko z zdravimi izbirami močno zmanjšamo tveganje za bolezni. ''Že dolgo vemo, da lahko z zdravo prehrano – tudi s korenjem – zmanjšamo tveganje za raka dojke, saj na ta način pomagamo ohranjati zdravo telesno težo. Čeprav je res pomembno, da jemo zelenjavo kot del uravnotežene prehrane, pa na žalost ne obstaja nikakršno superživilo, ko govorimo o raku dojke. Vse ženske pa lahko zmanjšajo tveganje za raka in za druge bolezni tako, da ohranjajo zdravo telesno težo, da uživajo raznoliko uravnoteženo prehrano, da so bolj aktivne in da zmanjšajo vnos alkohola,'' je še dejal.
Sicer pa so betakaroteni pomembni, ker se v telesu spremenijo v vitamin A. Na ta način izboljšujejo tudi delovanje imunskega sistema in skrbijo za zdrav vid. Če se odločite, da boste betakaroten vnesli v svoje telo s pomočjo prehranskih dodatkov, pa z njimi nikar ne pretiravajte. Prekomerni vnos je namreč pri nekaterih ljudeh povezan z rakom pljuč. Najboljša izbira so torej naravna živila bogata z betakarotenom, ki jih v svoj jedilnik vključujte vsak dan.
KOMENTARJI (7)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV