Klementine
Namesto mandarin trenutno raje izberite klementine, ki so v tem delu leta veliko bolj sveže. Poleg tega vsebujejo izredno veliko vitamina C, ki v teh zimskih dneh krepi naš imunski sistem in ohranja našo kožo bolj mehko, čvrsto in napeto. Prav tako ščiti pred boleznimi srca in ožilja, med drugim tudi tako, da telesu pomaga odstranjevati škodljiv holesterol. Skrbi celo za bolj vitko postavo, saj omogoči, da odvečno maščobo celice porabljajo kot svoj vir energije. Naj klementine postanejo vaša malica, z nekaj rezinami lahko okrasite tudi svoj solatni krožnik.
Brstični ohrovt
Ni najbolj priljubljeno živilo, vendar je za to največkrat kriva napačna priprava. Brstični ohrovt podušite samo na hitro, in sicer z malo olivnega olja in česna ali druge začimbe, ki vam je ljuba. Postrežete ga lahko s krompirjem in piščančjim ter puranjim zrezkom. Ker vsebuje veliko vlaknin, olajša prebavo, poleg tega ima veliko koristnih hranil, kot sta vitamina A in C ter minerala železo in kalij. Najbolj izjemen pa je, ker vsebuje še vitamin K, ki je pomemben pri razstrupljanju telesa. Poleg tega tako kot klementine odstranjuje škodljivi holesterol, zanimivo je še, da vsebuje celo omega-3 maščobne kisline. Pa še ne redi.
Grenivke
Tudi grenivke žal niso ravno najbolj priljubljene, jih je pa lažje užiti v obliki sveže iztisnjenega soka ali z nekaj medu in cimeta. Tako kot klementine vsebujejo obilico vitamina C, ki ga v tem letnem času pač potrebujemo še več kot običajno. Več študij je že dokazalo, da prehlad ne le preprečujejo, temveč celo blažijo njegove simptome. Če jih ne marate, poskusite vsaj tiste z rožnatim mesom, ki so manj grenke. Vsebujejo tudi likopen, zelo močan antioksidant, ki ščiti celice in tako med drugim preprečuje pojav rakavih obolenj. To pa ni niti edina njihova sestavina, ki ščiti pred hudimi boleznimi. Vsebujejo tudi snovi, ki spodbudijo delovanje encima, ki omogoča odvajanje strupov iz telesa.
Ohrovt
Ohrovt uživajte svež v obliki solate ali dušen kot prilogo drugim jedem. Tudi ohrovt ščiti pred pojavom rakavih obolenj, saj razstruplja telo ter celice ščiti pred prostimi radikali. Ne gre za zelo znano in priljubljeno vrsto zelenjave, ki pa bi to morala postati. Ohrovt je namreč eno najbolj zdravih živil, ki jih lahko zaužijete. To pa zato, ker ne redi, čeprav vsebuje resnično veliko dobrodejnih hranil. To pomeni, da zelo učinkovito poskrbi za boljše delovanje telesa. Tako denimo zmanjša tveganje za pojav sive mrene, kronične obstruktivne pljučne bolezni in ateroskleroze oziroma poapnenja žil, ene najpogostejših bolezni srca in ožilja.
Pastinak
Manj znani sorodnik korenja je lahko zelo okusna popestritev zimskih obrokov. Čeprav nima lepe oranžne barve, ima namreč prav tako zanimiv bolj nežen in sladek okus. Uporabite ga lahko v juhah in enolončnicah, solatah ali prilogah. Nima velike energijske vrednosti, je pa bogat z vlakninami, folno kislino, kalcijem in kalijem. Izboljšuje prebavo, zmanjšuje raven slabega holesterola in sladkorja v krvi ter preprečuje nastanek osteoporoze in celo krvnih strdkov. Ker podaljšuje občutek sitosti, je primeren za vse, ki se lotevajo hujšanja. Kupujte jih tako kot korenje, najbolj okusni so takšni, ki so čvrsti in ne preveč veliki.
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (3)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV