Krompir se je po krivem znašel v kategoriji slabih živil, saj vsebuje visok glikemični indeks. A srednje velik krompir vsebuje okoli 160 kalorij ali 670 kJ, pet gramov beljakovin in tri grame vlaknin. Vlaknine in beljakovine pa so znane po tem, da nas nasitijo za dolgo. Prav zato je newyorška nutricistka Joy Dubost iz Akademije za nutricistiko in dietetiko pojasnila za revijo Time megazine, da se krompirju ne bi smeli izogibati in da je to odlično živilo, ki nas bo nasitilo za dolgo. Po občutku sitosti se je krompir uvrstil tudi na vrh liste objavljene v Evropskem žurnalu klinične nutricistike leta 1995.
Jabolka
Srednje veliko jabolko vsebuje okoli šest gramov vlaknin in je bogat vir številnih pomembnih antioksidantov. Zadnja študija univerze Washington je pokazala, da imajo jabolka še eno pomembno prednost – zaradi visokega deleža težko prebavljivih sestavin, vključno z dietetičnimi vlakninami, so znanstveniki odkrili, da pomagajo vzpostavljati tudi zdravo ravnotežje bakterij v črevesju, stabilizirajo presnovne procese in povečujejo občutek sitosti ter zmanjšujejo vnetne procese v telesu, povezane s kroničnimi zdravstvenimi težavami, kot so bolezni srca in sladkorna bolezen.
Mandlji
Okusni oreščki so odličen izbor za malico, saj vas bodo nasitili in boste tako lažje počakali do naslednjega obroka. Ena izmed študij je pokazala, da boste lažje pojedli manjše obroke, če si boste za malico privoščili pest oreškov. Z okoli 22 oreščki boste zaužili okoli 160 kcal ali 670 kJ energije, na ta način pa boste zaužili tudi zdrave mononasičene maščobe, tri grame vlaknin in šest gramov beljakovin. Če boste med oreščki jedli tudi mandlje, boste zaužili tudi veliko vitamina E in tako izboljšali kvaliteto svojih las, kože in nohtov.
Leča
3 šalice leče vsebujejo okoli 13 gramov beljakovin in 11 gramov vlaknin, prav zato vas leča lahko nasiti za nekaj ur. Zadnja študija, objavljena v časopisu Obesity, je zaključila, da lahko uživanje leče vpliva na sitost in pokazala, da je bila skupina ljudi, ki so jedli lečo ali črni fižol, za 31 odstotkov bolj sita kot skupina, ki je jedla kruh, testenine in mastna živila.
Limona
Sok limone lahko dodate v solato, k ribi ali pa si preprosto pripravite limonado. Sok je skorajda brez kalorij, hrani daje boljši okus in tisto, kar je najboljše – pektin v limoni pomaga povečati občutek sitosti. Še več, limona je alkalno živilo, kar pomeni, da pomaga vzpostavljati optimalni pH v črevesju. Limono tako zaradi svoje sestave pogosto dodajajo k različnim prehranskim načrtom za hujšanje, nekateri pa jo pijejo na tešče z žlico medu in cimetom.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV