Napihnjenost, kopičenje maščobnih oblog in pomarančni videz kože so pogosto posledica nepravilne prehrane. Pri tem telesna teža ni tako pomembna. Konec koncev obstajajo suhe ženske, ki so polne maščobnih oblog in celulita, ter debelejše ženske, katerih zadnjica je čvrsta, brez celulita in povešene kože. Pravilna izbira živil vam lahko pomaga učvrstiti telo in se znebiti maščob!
Znebite se mlahavega trebuščka
Če želite učvrstiti trebušček, se morate v prvi vrsti odpovedati belemu kruhu, pici, testeninam, sladkarijam in zelenjavi, ki fermentira (krompirju, artičokam, stročnicam …), po obroku pa ne smete posegati po sadju. Vse to so namreč reči, ki povečujejo napihnjenost v spodnjem delu trebuha in na dolgi rok škodujejo bakterijski flori v črevesju. Ta živila prav zaradi tega preprečujejo absorpcijo hranilnih snovi, ki uravnavajo metabolizem in ga ohranjajo aktivnega ter tako prispevajo h kopičenju maščobnih oblog na predelu trebuha. Sadja seveda ne smete črtati z jedilnika, pomembno je le, da ga namesto po obroku, zaužijete ločeno, kot malico ali prigrizek.
Če se ne morete odpovedati kruhu, testeninam in pici, si ta živila privoščite opoldne. Namesto običajnih, kupite testenine in kruh iz polnozrnate moke, v večini restavracij pa imajo na voljo tudi pice iz polnozrnatega testa. V primeru, da se ne morete odpovedati krompirju, ga zatem, ko ga boste skuhali, pustite olupljenega še kakšno uro počivati v vodi. Tako bo krompir izgubil del sladkorja, ki povzroča fermentacijo. Tako kot krompirju se vam ni potrebno odpovedati niti zelenjavi, ki povzroča napihnjenost. Uživajte jo kuhano, saj napihuje le surova zelenjava. Od stročnic pa si privoščite čičeriko, ki brez lupinice deluje celo odvajalno.
Zmanjšajte obseg bokov
Če želite zmanjšati obseg bokov, se izogibajte nasičenim maščobam, ki se nahajajo v mastnem mesu, mastnih sirih, maslu in sladicah. Te maščobe se namreč po prekomernem zaužitju začnejo kopičiti v telesu in povzročajo neestetske obročke okoli trebuha in bokov. Ker so nasičene maščobe kljub temu koristne, saj pomanjkanje le-teh povzroči zgodnejše postaranje kože in las, jih morate vseeno uživati. A v zmernih količinah. Nasičene maščobe praviloma ne smejo predstavljati več kot 10 odstotkov vseh zaužitih kalorij.
Izogibajte se alkoholu, ki škodi jetrom in preprečuje presnavljanje maščob, ki se kopičijo najbolj na bokih. Deciliter rdečega vina ob jedi na dan sicer ne bo povzročil debelosti, pretiravanje z alkoholnimi pijačami pa.
Učvrstite zadnjico
Velika in vse prej kot čvrsta zadnjica je velikokrat posledica prekomernega vnosa soli in uživanja živil, ki vsebujejo veliko soli – salam, pršuta, ocvrtega krompirčka, klobas, čipsa, staranih sirov, jušnih kock, pripravljenih jedi … Sol namreč povzroča zadrževanje vode v telesu, ki se začne zbirati tudi v tkivu vaše zadnjice. Seveda pa soli ne smete povsem izbrisati iz jedilnika. Vendar pa uživajte raje sveže sire in se izogibajte dodatnemu soljenju jedi. Če imate občutek, da je jed premalo slana in medlega okusa, ji dodajte raje nekaj drugih začimb.
Pretiravati pa ne smete niti z beljakovinami, ki preobremenjujejo ledvice in upočasnjujejo izločanje odvečnih tekočin. A se tudi beljakovinam ne smete popolnoma odpovedati, saj beljakovine upočasnjujejo absorpcijo sladkorja in zmanjšujejo odlaganje maščob. Odrasla oseba, ki opravlja predvsem sedeče delo, naj na dan zaužije gram beljakovin na kilogram telesne teže, tisti bolj aktivni pa od 1,5 do 2 grama na dan.
S pravilno izbiro živil boste že korak bliže ožjemu obsegu pasu, zadnjice in bokov ter bolj čvrstemu videzu, seveda pa ne smete pozabiti na redno vadbo. Gibajte vsak dan najmanj pol ure, sprehajajte se, tecite, kolesarite, hodite po stopnicah … Vse, kar boste storili, vam bo le v pomoč na poti do cilja.
KOMENTARJI (9)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV