Bolj tradicionalne stročnice, ki jih dobro poznamo, so fižol, grah, stročji fižol in leča, v zadnjih letih pa postaja vse bolj priljubljena tudi čičerika. Stročnice so bogat vir visoko kakovostnih beljakovin z esencialnimi aminokislinami, zato ni presenetljivo, da služijo kot nadomestek za meso. Vsebujejo veliko vitaminov, predvsem tistih s skupine vitaminov B – največ folne kisline – ki je koristna za nosečnice. Bogate pa so tudi z minerali, kot so kalcij, magnezij, železo, cink, selen in vsebujejo pa tudi veliko topnih in netopnih vlaknin. Po kratkem opisu je jasno, da jih je priporočljivo vključevati v svoj vsak dan.
A zakaj vse bolj postaja priljubljena tudi čičerika?
Sto gramov čičerike vsebuje okoli 360 kalorij, od tega je 19 odstotkov beljakovin, 6 odstotkov maščob, 60 odstotkov ogljikovih hidratov, 17 gramov prehranskih vlaknin in 10,7 grama sladkorja. Vlaknine v čičeriki dajejo občutek sitosti, pomagajo pri zmanjševanju slabega holesterola in pri uravnavanju sladkorja v krvi, zaradi česar zmanjšujejo tudi možnosti za razvoj sladkorne bolezni. Čičerika pozitivno vpliva na zdravje tudi zaradi že omenjene folne kisline, vsebuje pa tudi mineral molibden, ki aktivira encime v presnovi in je poznan kot dober diuretik.
Ne le, da nas nahrani z energijo in kakovostnimi hranili, pomaga tudi pri hujšanju. Raziskava, objavljena v reviji Journal of Nutrition, je pokazala, da reden vnos vlaknin v organizem pomaga pri vzdrževanju normalne telesne teže in pri bojuz odvečnimi kilogrami. V dveletni študiji so znanstveniki prišli do zaključka, da osem gramov vlaknin na tisoč vnesenih kalorij telesu pomaga izgubiti do dva kilograma. Čičerika vsebuje osem gramov vlaknin na tri četrtino skodelice, zato jo skušajte uvrstiti v svoj jedilnik, če si želite izgubiti kakšen odvečen kilogram.
KOMENTARJI (4)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV