- Izogibajte se kuhanju zelenjave v vreli vodi. Tako bo izgubila veliko več vitaminov, kot če jo boste dušili ali celo pripravili v mikrovalovki.
- Da bi vsak dan zaužili čim več zelenjave, kuhano zmečkajte in vmešajte v omake.
- Zelenjavo vedno samo sperite, nikoli je ne namakajte. Tudi to zmanjša količino hranil.
- Zelenjavo uživajte v kombinaciji z maščobo, ker tako telo njena hranila bolj izkoristi. In sicer skupaj z olivnim oljem ali sirom denimo.
- Zelenjavo nasekljajte na čim večje kose. Izgubila bo manj vitaminov, če bo čim manjši del njene površine izpostavljen zraku.
- Po drugi strani pa solato shranjujte tako, da jo natrgate. Takrat namreč začne proizvajati fitohranila, ki so močni antioksidanti. Je pa tako ne morete hraniti zelo dolgo.
- Prav tako pustite česen, potem ko ste ga nasekljali, stati 10 minut. Takrat se šele razvije najbolj zdravilna snov, ki jo vsebuje. Še več – postane bolj okusen.
Črn poper, krompir z lupino ...
- Da bi izboljšali izkoristek hranil v svojem telesu, hrano začinite še s črnim poprom. To izboljša absorpcijo selena in vitaminov B in C.
- Živila, ki vsebujejo železo, vedno kombinirajte z živili, ki so bogata z vitaminom C. Telo potrebuje slednjega, da absorbira železo. Zeleno listnato zelenjavo denimo poškropite z limoninim sokom.
- Če le lahko, izberite krompir, ki ga lahko pripravite skupaj z lupino, saj je zelo zdrava.
- Testenine pripravite tako, da so čim bolj al dente. Bolj kot ostanejo čvrste, nižji imajo glikemični indeks. To pa pomeni, da so bolj zdrave, ker ne povišajo toliko ravni krvnega sladorja.
- Ko stiskate sok, vanj vrnite še užitne dele sadja, ki ostane v sokovniku.
- Sladkor zamenjajte za med in cimet.
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV