Vizita.si
Imate raje mlečne ali sadne sladolede? Naravne ali industrijske?

Zdravje

Kakšen sladoled imate najraje?

Nataša Jurca
22. 06. 2010 08.57
0

V toplih poletnih mesecih se le stežka upremo sladkim zmrznjenim dobrotam, ki osvežijo še tako pregreto telo. Toda, kakšen sladoled je najbolj zdrav in na kaj moramo pri izbiri sladoleda paziti?

Imate raje mlečne ali sadne sladolede? Naravne ali industrijske?
Imate raje mlečne ali sadne sladolede? Naravne ali industrijske?FOTO: iStockphoto
V toplih in sončnih dneh le redko kdo ne pomisli na sladoled. In če mislite, da je ta sladka razvada škodljiva za zdravje, se pošteno motite. Dietetiki namreč pravijo, da je sladoled zdrav in mu pripisujejo številne hranilne vrednosti, ki pa so seveda odvisne od tega, kako je sladoled narejen. Še vedno pa obstaja dilema – je bolj zdrav sadni ali mlečni sladoled?

Sadni sladoledi

Sadni sladoledi so narejeni v glavnem iz sezonskega sadja, vode ali mleka in sladkorja. Zadnji element je pomemben predvsem zato, da ublaži sadno kislino in zniža točko zamrzovanja ter tako preprečuje, da bi sladoled postal pretrd in prava zmrzlina. 100 gramov takega sladoleda vsebuje približno 150 kalorij, če je narejen iz svežega sadja, pa celo vitamine, ki se zaradi nizkih temperatur tudi ohranijo. Sladoledi, ki vsebujejo veliko agrumov ali jagod so tako lahko dober vir vitamina C, melonin, marelični in drugi sladoledi živih barv pa vsebujejo veliko vitamina A.

Sadni sladoledi so manj kalorični, poleg tega pa vsebujejo tudi nekaj vitaminov!
Sadni sladoledi so manj kalorični, poleg tega pa vsebujejo tudi nekaj vitaminov!FOTO: iStockphoto

Kremni sladoledi

V kremnih in mlečnih sladoledih so poleg sladkorja še mleko ali smetana, jogurt in jajca ter številni drugi dodatki (čokolada, kakav, lešniki …), zato 100 gramov takega sladoleda vsebuje kar 450 kalorij ali celo več. Med najbolj kalorične sladolede spadajo tisti z okusom po lešniku, čokoladi in smetani. Kljub temu pa mlečni sladoledi le niso tako nezdravi. Zaradi svoje visoke kalorične vrednosti so namreč odličen priboljšek za vse, ki so fizično bolj aktivni, za tiste manj aktivne pa odlično nadomestilo za kosilo. Če si na primer za kosilo pripravite skledo mešane solate in si za poobedek privoščite lonček mlečnega sladoleda s sadjem, boste zagotovo zaužili manj kalorij, kakor bi jih z obrokom hitro pripravljene hrane.

Otrokom nikar ne odrekajte sladoleda! Pazite le na zdravo mero.
Otrokom nikar ne odrekajte sladoleda! Pazite le na zdravo mero.FOTO: iStockphoto

Lastnosti sladoleda

Sladoled je primeren prav za vse ljudi, za mlade in starejše, saj mu strokovnjaki pripisujejo kar nekaj pozitivnih lastnosti. Prav zato jih lahko uživate za malico, kot alternativo sadju ali pa kot nadomestek za obrok. Mlečni sladoled je poleg tega dobro prehransko dopolnilo za otroke, ki so neješči ali pa imajo prenizko telesno težo, saj bodo ti otroci tako dobili v organizem zadostno količino beljakovin in drugih hranilnih snovi. Vsekakor pa ga dietetiki priporočajo tudi starostnikom, ki imajo, predvsem v vročih mesecih, težave s prehranjevanjem. Mlečni sladoled je namreč zaradi visoke vsebnosti beljakovin lahko nadomestek za sir ali meso. Kljub temu pa ne smete pozabiti, da s sladoledom ni priporočljivo pretiravati, še posebej ne med prebavljanjem druge hrane, saj nizke temperature sladoleda lahko upočasnijo prebavo.

Sladoled in otroci

Otroci so, kar se tiče sladoleda, verjetno njegovi največji privrženci, pri tem pa se odraslim pogosto porajajo dvomi, ali naj jim ga kupijo ali ne. Lahko sladoled nadomesti malico? Koliko sladoleda naj otrok poje? Katerega? Otrokom, mlajšim od enega leta, sladoleda ni priporočljivo dajati, saj imajo še zelo občutljiv želodček in bi jim hladen sladoled lahko povzročil diarejo. Pri nekoliko starejših otrocih pa praktično ni razloga, zakaj ga ne bi smeli jesti. Sladoled je konec koncev veliko bolj zdrav kakor čokoladice in cvrti pekovski izdelki, ponudite pa ga lahko tudi kot sladico, še posebej, če otrok ni pojedel veliko za kosilo. Seveda pa to ne sme preiti v navado. Za otroke je namreč priporočljivo, da na dan pojejo za teniško žogico veliko porcijo sladoleda, ne glede na to, ali je sladoled industrijski ali naraven, saj oba vsebujeta približno enako hranilnih snovi. Kar se tiče okusov, so za otroke najbolj priporočljivi sadni ali mlečni sladoledi, saj vsebujejo manj dodatkov in so manj kalorični.

Industrijski ali naravni sladoled?

Na trgu obstaja nešteto različnih sladoledov. Izbirate lahko med najrazličnejšimi industrijskimi in naravnimi sladoledi neštetih okusov, pripravite pa ga lahko celo doma. Najbolj zdravi sladoledi so zagotovo tisti, ki so dnevno sveže narejeni, še posebej, če so narejeni iz svežih sestavin. Tovrstni sladoledi imajo poleg tega tudi največ hranilnih snovi, seveda pa morate biti pozorni na higieno prodajalcev sladoleda in čistočo slaščičarne, v kateri ga kupujete.

Vsekakor pa ne smemo zapostavljati industrijskih sladoledov. Kar se tiče higiene, so ti namreč najbolj brezhibni. Poleg tega, da obstajajo pravilniki, ki določajo, kateri dodatki in koliko jih je lahko v industrijsko izdelanem sladoledu, v stik z njim ne morejo priti niti mikroorganizmi, saj gre sladoled pri proizvodnji skozi postopek pasterizacije. Priporočljivo pa je vsekakor preveriti datum roka porabe, ki mora biti odtisnjen na embalaži, sestavine sladoleda in embalažo, da ni kje pretrgana.

Pri sladoledu pa je zelo pomembno tudi, kako ga hranimo. Najbolj bistveno je, da že stopljenega sladoleda ne zamrznete ponovno!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587