1. Ribe
Po menopavzi se poveča tveganje za bolezni srca, zato bi morale na teden pojesti dve porciji rib. Najbolj zdrave so tiste s čim več zdravih maščob – denimo losos in postrv. Če si ne morete pripraviti rib, pa bi bilo koristno poseči po prehranskem dopolnilu ribjega olja. Študije kažejo, da ta pomaga preprečevati raka dojk.
2. Odvečna teža
Da bi dolgo ostale zdrave, se je je res koristno znebiti. Z zdravo težo boste imele manj simptomov menopavze, manj težav s hormoni, manjše tveganje za bolezni srca in raka dojk. Kako jo doseči: imejte uravnoteženo prehrano in se gibajte.
3. Kalcij
Sploh po 50. letu nujno potrebujete več kalcija, saj je v telesu manj estrogena, ki ga kosti potrebujejo, da lahko kalcij vsrkajo. V svojo prehrano zato redno vključujte živila, ki vsebujejo kalcij: to pa nista samo mleko in jogurt, ampak tudi zelena listnata zelenjava in brokoli ter celo mandlji.
4. Napihnjenost
Simptom menopavze je tudi napihnjenost. Da bi ga preprečili, uživajte manj soli in procesiranih ogljikovih hidratov (belega kruha, testenin, riža, sladkarij ...) To je hrana, zaradi katere vaše telo zadržuje vodo. Namesto nje posezite po polnozrnatih živilih, ki vsebujejo vlaknine. Zaradi njih posezite tudi po sadju in zelenjavi.
5. Alkohol
Rdeče vino hvalijo, ker vsebuje antioksidante. A vsebuje tudi alkohol in med menopavzo je ta še bolj škodljiv kot običajno. Že en kozarec na dan močno poveča tveganje za raka dojk. Zaradi alkohola imate tudi več vročinskih oblivov.
6. Soja
Soja vsebuje rastlinske estrogene. Tudi v obliki tofuja ali mleka lahko pomaga preprečevati vročinske oblive. Japonke, ki pojedo veliko soje, pa imajo tudi manj raka dojk v primerjavi z ženskami na Zahodu.
7. Zeliščni čaj
Zeliščni čaj je okusen in zdrav napitek. A bolje bi ga bilo uživati ohlajenega. Tudi vroče pijače povzročajo vročinske oblive. Tako pa deluje tudi kofein oziroma tein v kavi in pravem čaju.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV