To ni nikakršna znanstvena fantastika. Določena živila vsebujejo snovi, ki imajo moč, da preprečijo poškodbe celic, ki sčasoma vodijo do raka. Da bi se ženske zaščitile pred rakom dojk, strokovnjaki priporočajo naslednjo hrano.
1. Zelenjava iz družine križnic
Sem spadajo belo in rdeče zelje, brokoli, ohrovt, cvetača, tudi čebula in česen. Vsebujejo glukozinolate, snovi, ki dokazano zmanjšujejo tveganje za raka.
2. Zelena listnata zelenjava
Tu sta čudežni sestavini lutein in zeaksantin, karotenoida, ki sta močna antioksidanta. Največ ju vsebujeta špinača in ohrovt, ki - kot smo omenili v prejšnjem odstavku – vsebuje še glukozinolate, torej dvojno varuje pred rakom.
3. Stročnice
Študija, pri kateri so daljše časovno obdobje spremljali prehrano medicinskih sester, je pokazala, da je redno uživanje stročnic, še posebej leče in čičerike, močno povezano z manjšim tveganjem za pojav raka. Ne vedo pa še, zakaj imajo stročnice takšen vpliv. So odličen vir beljakovin, zato so nepogrešljive v prehrani vegetarijancev. Poleg tega so bogate s kalcijem, železom in B vitamini.
4. Paradižnik
Tara Whyand je priznana nutricistka, ki je specializirana za prehrano, ki bi jo morali uživati, da bi raka preprečili ali pomagali pozdraviti. Njen nasvet: redno uživajte paradižnik, ker vsebuje likopen pa tudi obilico drugih antioksidantov. Če posežete po sadju, pa si, ker prav tako vsebujeta veliko čudežnega likopena, privoščite lubenico in papajo.
5. Vso sadje in zelenjava
Pravzaprav bi lahko na splošno rekli, da raka preprečuje prehrana bogata z raznolikim sadjem in zelenjavo. Tako namreč v telo vnašamo veliko različnih antioksidantov, ki ga ščitijo pred poškodbami okolja. Poleg tega s sadjem in zelenjavo zaužijemo še vlaknine, ki so prav tako koristne v boju proti raku. 400 gramov na dan priporočajo strokovnjaki sadja in zelenjave.
6. Ribe, ki so bogate z omega-3 maščobno kislino
Znanstveniki kitajske univerze Zhejiang so nedavno raziskali, kako uživanje tune ali lososa, dveh rib, ki sta bogati z omega-3 maščobnimi kislinami, vpliva na zdravje žensk. Več kot 800 tisoč jih je sodelovalo v njihovem več let trajajočem eksperimentu. Ko so jih tako dolgo časa spremljali, so ugotovili, da so tiste, ki so pojedle največ polinenasičenih maščobnih kislin v obliki rib imele kar za 14 odstotkov nižje tveganje, da zbolijo, od tistih, ki so pojedle najmanj rib.
7. Olivno olje
Olivno olje je najbolj zdravo olje. Lahko ga uporabite v solati ali pa tudi, ko kuhate. Je izjemno bogato z antioksidanti. Znanstveniki španske univerze v Navarri so ugotovili, da imajo ženske, ki uživajo ekstra deviško olivno olje v primerjavi s tistimi, ki ga ne oziroma ga uživajo le malo, kar za 62 odstotkov manjše tveganje, da v naslednjih petih letih razvijejo raka.
8. Lanena semena
Vsebujejo lignane. Leta 2009 so znanstveniki ugotovili, da imajo ženske, ki uživajo veliko lignanov, zmanjšano tveganje za razvoj raka na dojkah. Posujte semena po solati ali jutranji ovseni kaši.
9. Soja
Soja pa tudi ostali izdelki iz soje, recimo tofu in sojino mleko, vsebujejo ogromno fitoestrogenov. To so snovi, ki so kemično podobne hormonu estrogenu, ki ga proizvaja človeško telo. Na ameriškem onkološkem inštitutu so ugotovili, da so imele ženske, ki so jih uživale, bolj zdravo tkivo dojk kot tiste, ki jih niso. To pa pomeni, da so imele manjše tveganje, da bi razvile raka.
Ne le za ženske ...
Čeprav je več študij pokazalo, da so to živila, ki ženske varujejo prek rakom dojk, velja dodati, da lahko seveda po njih posežejo tudi moški. Prav nič jim ne bodo škodila. Nasprotno. To je hrana, ki vsebuje ogromno zdravih snovi, ki ne ščitijo le pred rakom dojk, ampak praktično pred vsemi boleznimi, ki nas lahko prizadanejo.
KOMENTARJI (16)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV