10 razlogov za bolečino v dojkah
ŽENSKO ZDRAVJE

10 razlogov za bolečino v dojkah

Bolečine v dojkah so pri ženskah dokaj pogoste. Zdravstveni izraz za ta pojav je mastodinija ali mastalgija.

Bolečina se lahko pojavi v različnih fazah ženskega življenja.
Bolečina se lahko pojavi v različnih fazah ženskega življenja. / FOTO: Dreamstime

Bolečina se lahko pojavi v različnih fazah ženskega življenja. Ocenjuje se, da približno 70 odstotkov žensk trpi za to motnjo, ki lahko vpliva tudi na žensko čustveno stanje. Bolečina se lahko pojavi samo v eni dojki, obeh ali le v enem delu ene dojke. Pod bolečino v dojki štejemo blago bolečino, občutljivost, nelagodje in seveda topo bolečino, ki ne pojenja. Zakaj se pojavijo bolečine v dojkah in kako si lahko pomagamo?

1. Hormoni

Dr. Sarah Cate pojasnjuje, da je tkivo v dojkah zelo občutljivo na hormonske spremembe, zato so morda prav te odgovorne za pojav bolečine. Če opazite, da so vaše dojke občutljive med ovulacijo, menstruacijo ali med nosečnostjo, lahko okrivite hormone. Bolečine, povezane z omenjenimi spremembami, se običajno pojavijo na obeh dojkah, pomagajo pa lahko nekatera protivnetna zdravila. Če ste noseči, se seveda pred uporabo in jemanjem zdravil posvetujte z zdravnikom!

Če opazite, da so vaše dojke občutljive med ovulacijo, menstruacijo ali med nosečnostjo, lahko okrivite hormone.
Če opazite, da so vaše dojke občutljive med ovulacijo, menstruacijo ali med nosečnostjo, lahko okrivite hormone. / FOTO: Dreamstime

2. Ciste

Ciste v dojkah lahko opišemo kot majhne vrečke, polne tekočine, ki jih povzroča hormon estrogen. Lahko so boleče. Cista je trdno določena masa okrogle oblike, na srečo pa je v večini primerov benigna. Ciste včasih izginejo same od sebe, včasih pa ženske dobijo zdravila, ki le te odpravijo. V vsakem primeru, če opazite zatrdline v prsih, obiščite svojega ginekologa! 

Kakšni so simptomi pojava cist na jajčnikih?
PREBERI ŠE
Kakšni so simptomi pojava cist na jajčnikih?

3. Velike dojke 

"Vsekakor obstaja povezava med velikimi prsmi in pojavom bolečin v prsih," pravi dr. Cate. Večje prsi predstavljajo večjo težo, ne glede na to, kakšne velikosti in teže je ženska. Le-te nemalokrat povzročajo tudi bolečino že zaradi teže, dodatno pa zaradi nedrčkov in samega nošenja le-teh.

4. Pretirano uživanje kofeina

Po navedbah omenjene zdravnice lahko kofein in kofeinski pripravki močno vplivajo na hormone, posledično pa tudi k pojavu bolečin v prsih. Le-te se ne pojavijo pri vseh, a če pretiravate z uživanjem kave in ostalih pripravkov, ki vsebujejo kofein, se lahko razlog skriva v njih. 

Kontracepcijske tabletke.
Kontracepcijske tabletke. / FOTO: iStock

5. Kontracepcijske tablete

Z razlogom obstaja več vrst kontracepcijskih tablet, ki so prilagojene določenim skupinam žensk, glede na težo, višino, splošno stanje in tudi prenašanje le-teh. Vsi vemo, da imajo lahko kontracepcijske tablete različne stranske učinke, dr. Cate pa pravi, da se velikokrat pojavijo tudi in predvsem bolečine v prsih. Če so bolečine neznosne ali motijo vaše normalne dnevne aktivnosti, se o spremembi in jemanju kontracepcijskih tablet posvetujte s svojo ginekologinjo. 

Bolečina v dojkah.
Bolečina v dojkah. / FOTO: Shutterstock

6. Udarec ali preteg mišic 

Včasih bolečina v prsih ni dejansko povezana s samimi prsmi. Vir bolečine se lahko skriva kje drugje. Denimo, če med vadbo, tekom ali navadno telovadbo naredite grob gib in raztegnete mišice prsnega koša, je velika verjetnost, da boste topo bolečino čutili v prsih. Dodatno so za bolečino v prsih lahko krivi tudi udarci - namenski ali nenamenski, v vsakem primeru je govora o občutljivem delu ženskega telesa.

7. Rast prsi

Ste novopečena mati? Ste še najstnica, ki odrašča? V vsakem primeru je normalno, da se soočate z bolečinami v prsih. Približno dva do pet dni po porodu se v prsih ustvari veliko mleka, kar povzroči povečanje dojk, občutek pa ni ravno prijeten. Prav tako je bolečina pri mladenkah normalna, saj prsi šele dobivajo pravo obliko in velikost. 

Pri dojenju se lahko pojavi mastitis.
Pri dojenju se lahko pojavi mastitis. / FOTO: Thinkstock

9. Mastitis 

Če ste novopečena mati, ste zagotovo že slišali za ta pojav, za katerega je značilno vnetje tkiva dojke. Vzrok mastitisa v prvih tednih dojenja običajno ni bakterijska ali katera koli druga okužba, temveč stagnacija mleka, torej slaba prehodnost izstopnih kanalov posameznih režnjev mlečne žleze. Ker se v teh delih kopiči mleko, povzroči močno reakcijo telesa, ki se kaže kot bolečina, pordelost in visoka telesna temperatura. Če bolečine postanejo nevzdržne, dodatno pa se soočate z ostalimi simptomi, obiščite svojega ginekologa. 

10. V redkih primerih je lahko rak

"Bolečine v prsnem košu so običajno povezane z rakom, kadar je ta že zelo velik," ugotavlja dr. Cate. Čeprav je to redko, se ob občutku bolečin in sprememb v prsih, ki jih nikakor ne morete razložiti, vedno posvetujte s svojim ginekologom! 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Povzeto po Ordinacija.hr