


Rdeče meso

Dietetik Jordan Anthony poudarja, da "obstajata dve glavni težavi z rdečim mesom, zaradi katerih je slaba izbira za ljudi s sladkorno boleznijo. Prvič, vsebuje veliko holesterola in nasičenih maščob, kar lahko vodi do kardiovaskularnih težav, ki otežujejo obvladovanje sladkorne bolezni. Drugič, meso je težje prebavljivo, kar lahko upočasni delovanje insulina na krvni sladkor."

Pomfrit

"Pomfrit in krofi vsebujejo tudi škodljive transmaščobe in nasičene maščobe za vaše zdravje. Te provnetne maščobe povečajo potrebo po insulinu ali zmanjšajo njegovo izločanje; oba rezultata zmanjšata občutljivost na insulin in povečata tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2," je pojasnil dr. Michael Lahey.

Kokosovo olje

Dietetičarka Veronica Rouse trdi, da je ta vrsta olja "v resnici približno 90 % nasičenih maščob, celo več kot maslo. Ta vrsta maščobe zvišuje LDL (slab) holesterol, kar poveča tveganje za bolezni srca in inzulinsko odpornost. Pri ženskah, starejših od 50 let, ki so že tako izpostavljene povečanemu tveganju za sladkorno bolezen tipa 2, lahko uživanje preveč nasičenih maščob dodatno vpliva na občutljivost za inzulin in povzroči skoke krvnega sladkorja."

Polnomastni mlečni izdelki
Polnomastni mlečni izdelki, kot so polnomastno mleko, sir in maslo, vsebujejo nasičene maščobe, ki lahko zvišajo raven holesterola LDL. Lahey dodaja: "Zelo slabe oblike maščob, kot so nasičene, najdemo v izdelkih, kot so polnomastno mleko, sir in maslo. Te maščobe zvišujejo holesterol LDL, povzročajo vnetje in zmanjšujejo občutljivost za inzulin, kar so trije dejavniki, ki povečujejo tveganje za sladkorno bolezen."

Predelano meso

"Klobase, slanina in hrenovke vsebujejo nasičene maščobe, polovica predelanih klobas pa vsebuje konzervanse. Ti ne le poslabšajo toleranco za glukozo, ampak tudi povečajo vnetje, kar dodatno poveča tveganje za bolezni," še pove Lahey.
Vizita e-novice
Vir: index.hr
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV