Gre za predmenstrualni sindrom ali kaj drugega?

ŽENSKO ZDRAVJE

Gre za predmenstrualni sindrom ali kaj drugega?

N.R.A.
12.07.2022, 5:00
0

Nemalo žensk opaža, da je kakšen mesec predmenstrualni sindrom 'hujši' kot preostale mesece. Zakaj se pojavijo hujše bolečine, večja nihanja razpoloženja in večja utrujenost? Razlogi so včasih zelo preprosti, zelo velikokrat pa se morda sploh ne dotikajo menstruacije.

"Hormonske spremembe lahko vplivajo na možgane in povzročijo spremembe razpoloženja, podobne so tistim pri predmenstrualnem sindromu, čeprav te spremembe niso nujno povezane z ovulacijo ali menstruacijo," pravi dr. Chailee Moss, ginekologinja. Poleg tega lahko nekatere fizične nepravilnosti v maternici in jajčnikih povzročijo krče. V nadaljevanju predstavljamo nekaj možnih razlogov, zakaj imate lahko hujše simptome predmenstrualnega sindroma, velikokrat pa bolečine celo niso povezane z le-tem. 

Menstruacija
Menstruacija / FOTO: Dreamstime

Odsotnost ovulacije

"Telo lahko prehaja skozi hormonske spremembe, povezane z ovulacijo, če pa te ni, menstruacije ne bo. To stanje je precej pogosto," pravi dr. Jessica Shepherd, ginekologinja.

Nosečnost

Če ste imeli nezaščiten spolni odnos ali ste pozabili na kontracepcijo oz. uporabljali nezanesljive metode, kot sta prekinjen spolni odnos in štetje plodnih dni, bi bilo dobro opraviti test nosečnosti. Številni simptomi nosečnosti, kot so občutljive dojke, nihanje razpoloženja, utrujenost in krči, so enaki predmenstrualnemu sindromu. "Če ženska zanosi v času, ko ima običajno menstruacijo, ima lahko rahlo krvavitev, kar je posledica sprememb, ki jih vzorči nastali zarodek. Če je test nosečnosti negativen, ga lahko ponovimo v enem do dveh dneh, ko bo prikazan pravi rezultat,'' pravi. Shepherdjeva.

Simptomi so lahko zelo neprijetni.
Simptomi so lahko zelo neprijetni. / FOTO: Dreamstime

Bolezni ščitnice 

"Bolezni ščitnice, majhne žleze v obliki metulja, ki se nahaja na vratu, vplivajo na presnovo in menstrualni ciklus. Ko pride do neravnovesja ščitničnih hormonov, znanih kot hipo in hipertiroidizem, ti vplivajo na več pomembnih hormonov, ki uravnavajo ovulacijo, cikli pa lahko postanejo nepravilni," pravi Shepherd. "Ker ščitnica uravnava delovanje možganov, so razpoloženja, za katera ste mislili, da so nastala pod vplivom PMS, lahko povezana z nevrološko funkcijo," še pojasnjuje. Lahko pride do rahlih krvavitev in krčev, ker je maternica pripravljena, a ovulacije ni. Ženske, ki imajo poleg teh simptomov še druge simptome motenj ščitnice, kot so nenadno povečanje ali zmanjšanje telesne teže, tresenje, motnje srčnega ritma in utrujenost, se morajo obrniti na svojega zdravnika.

Stres 

Stres je presenetljivo pogost razlog za odsotnost menstruacije. "Stres poveča raven kortizola, kar vpliva na ravnovesje hormonov," pravi Shepherd, vključno s hormoni, ki uravnavajo delovanje jajčnikov in maternice. Ekstremna vadba in prekomerna telesna teža prav tako vodita do povečane ravni kortizola, kar povzroči odsotnost menstruacije. Če menite, da bi stres lahko bil razlog za zamujanje menstruacije, obiščite zdravnika, vadite jogo, meditirajte in na splošno sprejmite ukrepe za zmanjšanje stresa.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Povzeto po miss7zdrava