Vizita.si
Brokoli
Žensko zdravje

Onkologinja pozvala ženske, starejše od 50 let, naj pogosteje jedo eno živilo

N.R.A.
13. 10. 2025 11.41
0

Onkologinja dr. Bhavana Pathak poudarja pomen brokolija za ženske, starejše od 50 let, saj naj bi to živilo vsebovalo sulforafan, ki bi lahko pomagal pri preprečevanju raka dojke. Poleg vlaknin in beljakovin nudi tudi druge koristne snovi za zdravje črevesja, pomaga pa tudi pri zmanjšanju vnetij in krepitvi imunskega sistema ter obrambi celic.

Čeprav ne moremo povsem izničiti vseh dejavnikov tveganja za nastanek raka dojke, saj imata genetika in drugi vplivi pomembno vlogo, imamo moč odločati o tem, s čim bomo nahranili svoje telo, piše index.hr.

Dodajanje ene zelene zelenjave v vašo prehrano bi lahko zmanjšalo tveganje za bolezni
Preberi še
Dodajanje ene zelene zelenjave v vašo prehrano bi lahko zmanjšalo tveganje za bolezni

S pravilno in uravnoteženo prehrano, ki obsega obilico zelenjave, sadja, polnozrnatih žit ter kakovostnih beljakovin rastlinskega in pustega živalskega izvora, lahko bistveno zmanjšamo tveganje za razvoj številnih bolezni, vključno z rakom dojke. Strokovnjaki poudarjajo, da se tveganje sicer povečuje s starostjo, vendar lahko s skrbnim odnosom do svojega telesa še kako vplivamo na svoje zdravje, tudi v zlatih letih po 50. letu starosti. Zato onkologinja dr. Bhavana Pathak poudarja pomen enega živila – brokolija.

Brokoli
BrokoliFOTO: iStock

Brokoli vsebuje prebiotične vlaknine, rastlinske beljakovine in sulforafan – ključne sestavine, ki se borijo proti raku, ker hranijo zdrave bakterije v črevesju, zmanjšujejo vnetja, vzdržujejo presnovno ravnovesje, zmanjšujejo poškodbe DNK in uničujejo rakave celice.

Veste, kako zdrav je brokoli?
Preberi še
Veste, kako zdrav je brokoli?

Majhne spremembe v prehrani lahko dolgoročno prispevajo k zmanjšanju tveganja za raka dojke

Dr. Pathak z navdušenjem poudarja, da njen nasvet presega običajna priporočila glede zdravilnosti brokolija. Poleg impresivnih treh gramov beljakovin na 85 g porcijo, je brokoli zakladnica vlaknin, železa in drugih ključnih hranil, ki spodbujajo optimalno zdravje črevesja. Ključ do izkoriščanja polne moči sulforafana, dragocene spojine s pomembno vlogo pri preprečevanju nastanka rakavih celic, leži v njegovi pripravi – rezanje ali temeljito žvečenje ga namreč aktivira.

Brokoli
BrokoliFOTO: iStock

Dr. Pathak pojasnjuje, da sicer kuhanje lahko zmanjša vsebnost sulforafana, a že predhodno rezanje brokolija bistveno pomaga ohraniti to dragoceno spojino. "Ko si vzamem čas, brokoli narežem in ga pustim nekaj minut 'počivati', preden ga dodam jedem. Ko pa čas ni moj zaveznik, se zatečem k že narezanemu brokoliju – to je moja preprosta, a učinkovita skrivnost," priznava. 

Najboljša zamrznjena zelenjava za zdravje črevesja, kot jo priporoča gastroenterolog
Preberi še
Najboljša zamrznjena zelenjava za zdravje črevesja, kot jo priporoča gastroenterolog

Zaključuje, da lahko celo majhne, a dosledne spremembe v prehrani, kot je redno vključevanje brokolija v jedilnik, pomembno prispevajo k zmanjšanju tveganja za nastanek raka dojke na dolgi rok. Navsezadnje pa vemo, da stvar ni zgolj v brokoliju, temveč v celoviti skrbi zase: prehrani, gibanju, spanju in uravnavanju stresa. Ne smemo pozabiti niti na redne samopreglede in preglede dojk! Ženske, ne pozabite nase!

Vir: index.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1251