Čeprav ne moremo povsem izničiti vseh dejavnikov tveganja za nastanek raka dojke, saj imata genetika in drugi vplivi pomembno vlogo, imamo moč odločati o tem, s čim bomo nahranili svoje telo, piše index.hr.

S pravilno in uravnoteženo prehrano, ki obsega obilico zelenjave, sadja, polnozrnatih žit ter kakovostnih beljakovin rastlinskega in pustega živalskega izvora, lahko bistveno zmanjšamo tveganje za razvoj številnih bolezni, vključno z rakom dojke. Strokovnjaki poudarjajo, da se tveganje sicer povečuje s starostjo, vendar lahko s skrbnim odnosom do svojega telesa še kako vplivamo na svoje zdravje, tudi v zlatih letih po 50. letu starosti. Zato onkologinja dr. Bhavana Pathak poudarja pomen enega živila – brokolija.

Brokoli vsebuje prebiotične vlaknine, rastlinske beljakovine in sulforafan – ključne sestavine, ki se borijo proti raku, ker hranijo zdrave bakterije v črevesju, zmanjšujejo vnetja, vzdržujejo presnovno ravnovesje, zmanjšujejo poškodbe DNK in uničujejo rakave celice.

Majhne spremembe v prehrani lahko dolgoročno prispevajo k zmanjšanju tveganja za raka dojke
Dr. Pathak z navdušenjem poudarja, da njen nasvet presega običajna priporočila glede zdravilnosti brokolija. Poleg impresivnih treh gramov beljakovin na 85 g porcijo, je brokoli zakladnica vlaknin, železa in drugih ključnih hranil, ki spodbujajo optimalno zdravje črevesja. Ključ do izkoriščanja polne moči sulforafana, dragocene spojine s pomembno vlogo pri preprečevanju nastanka rakavih celic, leži v njegovi pripravi – rezanje ali temeljito žvečenje ga namreč aktivira.

Dr. Pathak pojasnjuje, da sicer kuhanje lahko zmanjša vsebnost sulforafana, a že predhodno rezanje brokolija bistveno pomaga ohraniti to dragoceno spojino. "Ko si vzamem čas, brokoli narežem in ga pustim nekaj minut 'počivati', preden ga dodam jedem. Ko pa čas ni moj zaveznik, se zatečem k že narezanemu brokoliju – to je moja preprosta, a učinkovita skrivnost," priznava.

Zaključuje, da lahko celo majhne, a dosledne spremembe v prehrani, kot je redno vključevanje brokolija v jedilnik, pomembno prispevajo k zmanjšanju tveganja za nastanek raka dojke na dolgi rok. Navsezadnje pa vemo, da stvar ni zgolj v brokoliju, temveč v celoviti skrbi zase: prehrani, gibanju, spanju in uravnavanju stresa. Ne smemo pozabiti niti na redne samopreglede in preglede dojk! Ženske, ne pozabite nase!
Vir: index.hr
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV