4 znaki, ki razkrivajo, da ste izjemno plodne
ŽENSKO ZDRAVJE

4 znaki, ki razkrivajo, da ste izjemno plodne

Plodnost je zanimiva in nenavadna stvar. V najstništvu je bila naša edina skrb, da ne bi zanosile, v mladosti naredimo vse, da bi se izognile nosečnosti, kar naenkrat pa pridemo v leta, ko je naša edina skrb, ali smo plodne ali ne, kdaj bomo zanosile in kako.

Zanositev
Zanositev / FOTO: Thinkstock

Dr. Aaron Styer, reproduktivni endokrinolog in medicinski direktor CCRM v Bostonu, pravi, da je najvišja stopnja rodnosti pri ženskah v dvajsetih letih, natančneje od dvajsetega do štiriindvajsetega leta. Tako kot pri drugih zdravstvenih stanjih starostni razpon največje rodnosti ni enak za vse ženske in se lahko spreminja. S starostjo plodnost postopoma upada.

Se sprašujete, kako lahko veste, kako plodne ste? Spodaj je nekaj znakov, ki lahko razkrivajo vašo plodnost in prihajajo po navedbah portala miss7zdrava neposredno od medicinskih strokovnjakov in iz znanstvenih študij.

Imate redne menstruacije 

Da, vse ženske bi morale imeti redne menstruacije, a če jih nimajo, lahko nastane težava. Če ste ena od tistih srečnic, ki imajo vedno pravočasno in redno menstruacijo, je to morda eden od znakov, da ste plodni. 

Žensko telo
Žensko telo / FOTO: Shutterstock

Imate simptome predmenstrualnega sindroma (PMS)

Seveda je PMS izjemno neprijeten, a navsezadnje naj bi ti simptomi kazali, da vaše telo deluje tako, kot bi moralo. Raziskava Evolution and Human Behavior je pokazala, da so ženske v svojih najbolj plodnih dneh v mesecu imele hormonska nihanja in z njim povezane razpoloženjske motnje. 

Ne čutite pogostih vročinskih valov

 ''Ženske s pogostimi vročinskimi oblivi in menstruacijami, ki se pojavijo v presledkih, krajših od 24 dni, so lahko ogrožene zaradi zmanjšanja števila in slabše kakovosti jajčec ter podpovprečne plodnosti. Če ima ženska težave s plodnostjo ali želi oceniti svojo plodnost, se lahko sestane s svojim ginekologom ali reproduktivnim endokrinologom in se dogovori za testiranje,'' pravi dr. Styer.

Vplivate na cikle drugih žensk 

Vsi smo slišali za situacije v študentskih domovih, kjer dekleta, ki živijo skupaj, druga drugi 'urejajo' menstrualne cikle. To ni bajka, še manj pa izmišljotina. Pravzaprav je to posledica feromonov. Če so vaši dovolj močni, vplivajo na druge, kar pomeni, da ste verjetno precej plodni.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Povzeto po miss7zdrava