Kaj do zdaj vemo o njegovi diagnozi?

ŽIVLJENJSKE ZGODBE

Kaj do zdaj vemo o njegovi diagnozi?

E.R.
17.02.2024, 4:44
0

Kralj Karel III. je zbolel za rakom. Medtem ko je že pričel zdravljenje, pa se je britanski časnik Hello s strokovnjaki pogovarjal o tem, kaj kralj prestaja.

Britanski kralj Karel III. je nedavno šokiral javnost z novico, da ima raka. Izjava, s katero je buckinghamska palača to sporočila, se glasi: "Med nedavnim bolnišničnim posegom zaradi benignega povečanja prostate so pri kralju opazili drug, skrb vzbujajoč simptom, za katerega so poznejši diagnostični testi odkrili, da gre za obliko raka." V izjavi tako še niso razkrili, za katero specifično obliko gre.

Diagnosticirali so mu raka, to pa ni njegova edina zdravstvena težava
PREBERI ŠE

Diagnosticirali so mu raka, to pa ni njegova edina zdravstvena težava

"Diagnoza raka običajno vključuje kombinacijo postopkov slikanja in biopsije," pojasnjuje profesorica  Ramia Mokbel, dermatologinja s posebnim zanimanjem za kožnega raka in presejanje ter ustanoviteljica klinike London Skin and Mole Clinic pri HCA Healthcare.

"Učinkovite metode odkrivanja raka vključujejo kolonoskopijo za raka debelega črevesa in danke, skeniranje pljuč za pljučnega raka, krvne preiskave PSA in MRI za raka prostate ter vzorčenje celic materničnega vratu za raka materničnega vratu skupaj s preslikavo in biopsijo za odkrivanje melanoma."

Rak prostate - simptomi, ki jih ne smete prezreti
PREBERI ŠE

Rak prostate - simptomi, ki jih ne smete prezreti

Britanski vladar se sicer vsaj na videz dobro spoprijema z diagnozo, saj je bil po prvem zdravljenju in obiskih družinskih članov, ko sta s kraljico Camillo zapuščala Clarence House, nasmejan. Karel III. sicer načrtuje, da bo med zdravljenjem zaposlen, saj je palača sporočila, da bo še naprej opravljal svoje dolžnosti, začasno so odpovedani zgolj njegovi javni nastopi.

Kralj Karel III. in kraljica Camilla
Kralj Karel III. in kraljica Camilla / FOTO: Profimedia

V izjavi so povedali: "Njegovo veličanstvo je danes začelo urnik rednih zdravljenj, v tem času pa so mu zdravniki svetovali, naj odloži javne dolžnosti. V tem obdobju bo Njegovo veličanstvo še naprej opravljalo državne posle in uradno dokumentacijo kot običajno."

Nadaljevalo se je: "Kralj je hvaležen svoji zdravniški ekipi za njihovo hitro posredovanje, ki je bilo omogočeno zaradi njegovega nedavnega bolnišničnega posega v zvezi z njegovim zdravljenjem, in upa, da se bo čim prej lahko vrnil k polnemu izvrševanju javnih dolžnosti."

Sinova diagnoza ga je povsem pretresla
PREBERI ŠE

Sinova diagnoza ga je povsem pretresla

Tudi kraljica Camilla je poročala o zdravstvenem stanju svojega moža nekaj dni po njegovem začetku zdravljenja in dejala: "V danih okoliščinah mu gre izjemno dobro, zelo so ga ganila vsa pisma in sporočila, ki jih javnost pošilja od vsepovsod – to ga je zelo razveselilo."

Nekaj dni po prvem zdravljenju se je kralj Karel III. udeležil cerkvene maše v Sandringhamu s kraljico Camillo. Kraljevi par so opazili, kako se sprehaja do cerkve svete Marije Magdalene in maha dobronamernikom. Kralj je bil videti dobre volje, ko je pozdravil častitega duhovnika dr. Paula Williamsa, ki se je pridružil paru, ko sta hodila proti cerkvi.

Kralj Karel III. in kraljica Camilla
Kralj Karel III. in kraljica Camilla / FOTO: Profimedia

Palača sicer ni razkrila, kakšno zdravljenje bo imel kralj, vendar je profesorica Ramia pojasnila: "Vsaka vrsta raka zahteva prilagojen multimodalni načrt zdravljenja, ki ga razvije in potrdi skupina strokovnjakov iz različnih disciplin. Medtem ko se nekateri raki dobro odzivajo samo na operacijo, mnogi zahtevajo dodatne posege, kot so radioterapija, kemoterapija, imunoterapija in hormonska terapija, da se zagotovi celovito zdravljenje in izboljša rezultat."

Kralj Karel III. se je 13. februarja s helikopterjem vrnil v London iz Sandringhama, njegov prihod v prestolnico pa naj bi sovpadel z drugim zdravljenjem raka. 

Tako je mama ugotovila, da ima njen otrok raka 4. stopnje
PREBERI ŠE

Tako je mama ugotovila, da ima njen otrok raka 4. stopnje

"Trajanje zdravljenja raka se lahko razlikuje, vendar kombinacija operacije, radioterapije in kemoterapije običajno traja približno šest mesecev," pojasnjuje profesorica Ramia Mokbel. "Vendar pa je hormonsko zdravljenje za hormonsko občutljive vrste raka, kot sta rak dojke in rak prostate, morda potrebno več let ali celo vse življenje, odvisno od stopnje raka in individualnega odziva na zdravljenje. Bolniki morajo vzdrževati uravnotežen življenjski slog z redno telesno vadbo, pravilno prehrano in ustreznim počitkom, da zmanjšamo vpliv zdravljenja na vsakdanje življenje."

Glavna odgovorna oseba za zdravljenje Karla III. je Ranan Dasgupta, urolog, ki je specializiran za zdravljenje povečane prostate. Deluje na londonski kliniki, ki jo vodi Michael Dixon, ki je na ta položaj prišel leta 2022.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Če radi spremljate dogajanje v britanski kraljevi družini, pa lepo vabljeni tudi na VOYO, kjer si lahko kjer koli in kadar koli ogledate izjemno zanimive dokumentarne serije in filme, ki poglobljeno prikazujejo dogajanje na britanskem kraljevem dvoru. Med drugimi so vam na voljo denimo Angleški dvor: spopad z mediji, Diana: 7 dni, ki so pretresli svet, Charles in Diana: Resnica o njuni poroki in Thomas Markle: Moja zgodba.

Rak mu je najprej vzel ženo, 22 let pozneje še hčerko
PREBERI ŠE

Rak mu je najprej vzel ženo, 22 let pozneje še hčerko

Moški, ki so mu diagnosticirali raka dojk
PREBERI ŠE

Moški, ki so mu diagnosticirali raka dojk

Vir: www.hellomagazine.com