Vizita.si
Trebuh

Bolezni

Po dveh nepotrebnih operacijah ugotovili, da je postavljena diagnoza napačna

S.B.
30. 07. 2019 07.51
0

Mnogokrat se zgodi, da zdravniki postavijo napačno diagnozo in bolnika posledično napačno zdravijo. Svojo izkušnjo nam je zaupala tridesetletna Slovenka, ki je šele po nekaj letih in dveh operacijah izvedela, da gre za celiakijo. Kako se je s tem spopadla?

"Ko ti odvzamejo kruh in testenine, se zdi, da na jedilniku ne ostane veliko izbire."
"Ko ti odvzamejo kruh in testenine, se zdi, da na jedilniku ne ostane veliko izbire."FOTO: Dreamstime

Koliko časa je preteklo od prvih opažanj zdravstvenih težav do same diagnoze?

Vmes je preteklo kar nekaj let, saj sem bila dvakrat operirana na črevesju; postavljena diagnoza je bila leno črevo in posledično preteči ileus. Vsa ta leta je bila žal postavljena diagnoza napačna. Pozneje so mi, po nepotrebnih operacijah, odvzeli kri in tako ugotovili, da gre za celiakijo. Intoleranca na laktozo in gluten, pravzaprav. Za slednjega so ugotovili preko testov z gastroskopijo.

Kako ste se počutili, ko je bila postavljena diagnoza? Ste poznali to bolezen?

Občutila sem olajšanje, saj sem končno vedela, kaj je narobe z menoj in zakaj se stanje vseskozi ponavlja. Bolezen kot tako sem poznala, vendar o sami prehrani nisem veliko vedela. Vse, kar sem do tistega trenutka jedla, naenkrat nisem smela več. Ker sem vegeterijanka, je to zame predstavljalo še večji izziv. Ko ti namreč odvzamejo kruh in testenine, se ti zdi, da na jedilniku ne ostane veliko izbire. Je pa res, da je z leti postalo lažje, saj so tudi prehrambene trgovine dobile izdelke s pestro ponudbo tudi za bolnike s celiakijo.

Živeti brez glutena
Preberi še
Živeti brez glutena

Katere simptome ste opazili? Kako ste vedeli, da nekaj ni v redu?

Pojavile so se neprijetne težave z napihnjenostjo trebuha in nisem odvajala blata. Tudi po sedem dni ne.

Slika je simbolična.
Slika je simbolična. FOTO: iStock

Kaj je sledilo po postavitvi diagnoze? Kakšna so bila navodila zdravnika?

Pravzaprav nič posebnega. Od zdravnika sem prejela list z napotki o prehrani, s čimer pa si nisem mogla kaj prida pomagati, saj je bilo vse bolj osredotočeno na meso.

Menite, da je na voljo dovolj brezglutenskih produktov v trgovinah in ponudbe v slovenskih restavracijah?

Ja, kot rečeno so se z leti tudi trgovine izboljšale. Spomnim se, da sem pred tremi leti vsa objokana zapustila trgovino, saj drugega kot sadja in zelenjave nisem imela na razpolago. Zdaj je ponudba veliko bolj pestra, saj imamo na voljo tudi brezglutenske proizvode. Restavracije pa še potrebujejo ogromno znanja in izboljšav na tem področju.

Poznate kakšen dober brezglutenski recept?

Poznam jih kar nekaj, sama prakticiram brezglutensko moko za pico ali ko pečem kakšna peciva. Veliko receptov je na voljo na spletu in precej posegam po njih. Obstaja tudi skupina na Facebooku, kjer redno objavljajo recepte in jedi. Včasih si pomagam tudi z njihovimi nasveti.

                                                                                                              TARA, 30 let

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650