Neverjetna preobrazba, ki je Ani popolnoma spremenila življenje
ŽIVLJENJSKE ZGODBE

Neverjetna preobrazba, ki je Ani popolnoma spremenila življenje

Življenje je polno presenečenj, nepričakovanih preobratov, vzponov in padcev, a ne gre za to, koliko ovir imamo na svoji poti, ampak ali jih hočemo tudi premagati. To je zgodba Ane Krašovec, ki dokazuje, da se marsikaj da, če si le želimo resnične spremembe.

Spremembe niso nikoli lahke, saj zahtevajo veliko truda, volje in odpovedovanja. Večkrat že mislimo, da ne bomo zmogli, včasih celo pademo, a se vedno znova lahko tudi poberemo. Ana Krašovec je v nekem obdobju imela 160 kilogramov, kar je vplivalo na njeno počutje in vsakdan. "Pravzaprav se sploh počutila nisem več ... Ne vem druge besede. In ne vidiš, kaj bi naredil." Nato pa ji je uspelo izgubiti kar 90 kilogramov in zdaj živi povsem drugačno življenje. Več o tej neverjetni preobrazbi pa v nadaljevanju.  

Življenje pred preobrazbo

"Kavč, za mizo, tam sem vse delala, mož mi je pomagal. Za kosilo pripraviti mi je vse na mizo prinesel. Ko je bilo treba kuhati, sem se tudi že skoraj priplazila do štedilnika pa naslonila. Potem pa spet kavč in tako naprej," pripoveduje Ana, ki se je od poroda naprej mučila z odvečnimi kilogrami in so ji vsakodnevne obveznosti z leti predstavljale vse hujši napor. "Kako trgovinca včasih in tam sem se na voziček naslonila, ni šlo, da bi hodila. To je bilo skoraj vse. Skoraj." Njene prehranjevalne navade niso bile najboljše, saj je zajtrk običajno preskočila, medtem ko si je pogosto vzela čas za obrok šele pozno zvečer. In tako so minevali dnevi, meseci ... "Zadnjih deset let je bilo takih." 

Ana Krašovec pred preobrazbo.
Ana Krašovec pred preobrazbo. / FOTO: osebni arhiv

 Obsojanje okolice

V teh letih je bila deležna obsojanja, zbadanja in tistih pogledov, ki človeka premerijo od nog do glave. "Ko sem šla ven, pač gledaš, da boš čim bolj sam. Čim manj jih pozdraviš, boljše je, da te ne obsojajo in da te ne vidijo." Bilo jo je sram in priznava, da si na izletu ni upala vzeti niti sladoleda, saj je že vedela, da bodo nato sledile raznorazne pripombe, od tega, da ni čudnega, da je tako debela, ker toliko je, in podobno. V toplicah, ki sta jih obiskala z možem, je opazila, da vsi gledajo njen krožnik, kaj in koliko bo pojedla, zato ji je bilo samo še bolj neprijetno. "Človek vseeno čuti," in to ne glede na to, kako je videti. Ob tem se spominja tudi, kako se je počutila, ko se je morala v kopalkah sprehoditi do vode, medtem ko so ljudje strmeli vanjo in se drezali s komolci. "Včasih sem se še oglasila in sem rekla, daj hitro poglej, ker grem potem v vodo in se ne bo videlo." A priznava, da je bila večino časa raje tiho.  

Odločitev za korenito spremembo

Dolgo časa ni vedela, zakaj se redi, nato pa so ugotovili, da ima težave s ščitnico, odkrili pa so ji tudi začetek sladkorne bolezni. Njeno zdravje je počasi začelo pešati. "Enkrat nisem mogla v redu zadihati in sem šla k zdravniku. Dal me je na preiskave, potem pa se je začelo. Pa polno tablet so mi predpisali, ki jih prej še nisem imela, in sem si rekla, zdaj bi pa poskusila še enkrat, ko sem prej že večkrat hujšati." Po dveh dnevih v bolnici je vedela, da je prišel čas za spremembo, še posebej, ker si je želela živeti. 

Iskanje prave diete 

Odločila se je, da bo znova poskusila, nato pa je začela iskati najboljšo dieto zase. Spomnila se je svojih starih diet, s katerimi je sicer izgubila nekaj kilogramov, a so se vedno znova tudi vrnili. "Takrat potem misliš, no, saj je dovolj, se bom malo pregrešil, samo nazaj je potem težko."

Hčerka ji je podarila knjigo o ločevalni dieti, ki jo je nato malo povzela in si na koncu sestavila svojo dieto, torej takšno, ki ji najbolj ustreza in za katero je verjela, da se je bo lahko tudi držala. "To moraš pač vedeti, da verjetno nikoli več ne bom imela take hrane oziroma bo moral način prehranjevanja vedno ostati tak," in priznava, da se je še zdaj drži. 

Kakšne so njene nove prehranjevalne navade, pa lahko preverite v zgornjem videu, kjer nam je med drugim zaupala tudi, kako so se ljudje odzvali na njeno novo podobo.  

Ani je uspelo izgubiti kar 90 kilogramov.
Ani je uspelo izgubiti kar 90 kilogramov. / FOTO: osebni arhiv

Velik uspeh: izgubila je kar 90 kilogramov 

Prvi mesec je izgubila 15 kilogramov, naslednji mesec še dodatnih 15 kilogramov, potem 50 kilogramov in tako naprej. Na koncu ji je uspelo izgubiti kar 90 kilogramov. "Se pa še danes ne pogledam v ogledalo. Pa tudi nisem se še navadila ... Ko grem proti steklu, se vidim, še ne vem, da sem to jaz. In včasih še nazaj pogledam, ali sem to jaz ali ne, ker mislim, da je druga." In res, Ana zdaj živi popolnoma drugačno življenje. "Spremenilo se mi je za tisočkrat, ne za stokrat. Vse delam, vse ... Pa tudi vse me veseli."

Šport, užitek in adrenalin 

"S športom se zelo rada ukvarjam tudi zaradi telesa," pripoveduje Ana, ki po novem obiskuje tudi fitnes, in to pri skoraj 70 letih. "Meni se je tako smešno zdelo, kaj bom jaz v fitnesu, taka stara ženska. Nisem vedela, da tudi starejši hodijo." Trener jo je naučil vaj, ki so primerne zanjo, in jo spoznal z napravami, ki jih po novem redno uporablja. Obiskuje ga približno dvakrat na teden, poleg tega pa se vsak dan sprehodi okoli jezera in naredi še od 6 do 10 kilometrov. Med drugim rada plava in se vozi s kolesom. To pa še ni vse, saj je celo skočila s padalom v tandemu, se spustila po vrvi – zipline, supala, jahala konje in še in še. "Kar povsod rada grem in ne skrivam se več."

 

Pogosta težava – ohlapna koža kot posledica hujšanja 

Ani je po hujšanju ostala odvečna koža, saj se s starostjo elastičnost kože zmanjša, tako da se je odločila za posege, s katerimi so ji večino nabrane kože že odstranili. Mag. Miran Križančič, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije: "Na žalost po takih hujšanjih vedno ostane ohlapna koža, ki je potem moteča tudi funkcionalno. Ni to samo neka estetska kaprica." Pod temi kožnimi gubami lahko namreč prihaja tudi do ponavljajočih se vnetij, ovirano je gibanje, osebna higiena in tako naprej.

"To, da je nekdo star 60, 70, 80 let tudi, še ne pomeni, da mora reči, to je pa zdaj moj konec," pravi estetski kirurg in poudari, da so osebe kot Ana dokaz, da še vedno ni prepozno. "Kadar koli se človek odloči za spremembo, je dobrodošla. In to, da nekdo izgubi 90 kilogramov, je vsekakor pozitivna sprememba."

Nova priložnost in njeno sporočilo   

Vse, česar prej ni mogla delati, a si je želela, zdaj lahko počne, zato vsem sporoča, naj poskusijo ne glede na svoja leta. Verjame, da če je njej uspelo, lahko uspe tudi drugim. "Ne čakajte tako dolgo, kot sem jaz, da bi začeli uživati v svojem življenju. Začnite uživati že zdaj."

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke