'Tekla sem tudi med zdravljenjem, to sporočam vsem'

ŽIVLJENJSKE ZGODBE

'Tekla sem tudi med zdravljenjem, to sporočam vsem'

N.R.A.
16.05.2024, 4:03
0

Cherie Gruenfeld je svojo fitnes pot začela šele, ko je dopolnila 40 let. Zdaj, pri svojih 79 letih, trenira že za svoj 29. triatlon Ironman. Na družbenih omrežjih je delila nasvete za ljudi, kako biti in (p)ostati fit, zaupala pa jim je še, da je tekla tudi in predvsem med zdravljenjem raka.

Cherie je opravljala zahtevno službo v prodaji in trženju v Bostonu v ZDA in ni veliko razmišljala o fitnesu, razen občasne hoje in vožnje s kolesom. Toda to se je spremenilo, ko je nekega jutra leta 1986 na televiziji gledala bostonski maraton. Odločila se je, da bo naslednje leto tudi ona sodelovala in pretekla 42 kilometrov.

Začela je teči pri svojih 50 letih, to sporoča vsem
PREBERI ŠE

Začela je teči pri svojih 50 letih, to sporoča vsem

Takoj je začela trenirati, šest mesecev kasneje pa je svoj prvi maraton pretekla v treh urah in 26 minutah. Vzljubila je tek in se začela udeleževati več maratonov letno.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Nato je leta 1991 vzela v roke revijo za triatlon Ironman na Havajih, ki je sestavljen iz 3,9 kilometra plavanja, 180,2 kilometra kolesarjenja in 42,2 kilometra teka.

Trenirala je tudi med zdravljenjem dveh rakov

Oktobra 1992 je Gruenfeld pri 48 letih prečkala ciljno črto v Koni. "Načrtovala sem, da bo to enkratna stvar, a moje prve besede možu so bile: 'To mi je všeč in vem, da lahko naslednjič naredim bolje,'" je razkrila.

''Maraton je disciplina, do katere moramo imeti malo spoštovanja''
PREBERI ŠE

''Maraton je disciplina, do katere moramo imeti malo spoštovanja''

Cherie je opravila 28 tovrstnih triatlonov v 31 letih. Trenirala je celo med zdravljenjem dveh rakov, enega so ji našli pod pazduho, drugega na dojki. Zdaj trenira za naslednji triatlon, na katerem bo nastopila kot takrat že 80-letna gospa! Cherie pa je vsekakor delila še pet nasvetov za dolgoživost, za katere bi rada, da jih ponotranjimo vsi. 

1. Ustvarite dobre prehranjevalne navade

Gruenfeldova je povedala, da je izboljšala svojo prehrano toliko, da ko išče nekaj za jesti, vedno poseže po zdravi hrani. Strokovnjaki pravijo, da je dosledna izbira zdrave hrane veliko boljša od tega, da ves čas poskušate doseči popolnost in vam ne uspe. 

Tek
Tek / FOTO: Dreamstime

2. Dobro se naspite

Vsi vemo, da bi se morali potruditi za dovolj spanja, a za le redke izmed nas to dejansko predstavlja prednostno nalogo. Vendar je to ena izmed najpomembnejših stvari, ki jih lahko naredite za fizično in duševno zdravje.

Kako se dobro pripraviti na maraton?
PREBERI ŠE

Kako se dobro pripraviti na maraton?

3. Obkrožite se s podporo

Poiščite prijatelje, ki počnejo stvari, ki jih občudujete, in pojdite z njimi ven. Spodbujali vas bodo in počutili se boste veliko bolje. Raziskave kažejo, da imajo ljudje s pozitivnimi odnosi večjo verjetnost, da bodo živeli dlje, saj zmanjšajo fizični in čustveni stres ter lahko celo okrepijo imunski sistem.

Tek
Tek / FOTO: AdobeStock

4. Nikoli ne obupajte nad starostjo

Ko smo mlajši, se nagibamo k čemur koli. Toda ko postajamo starejši, včasih izgubimo to samozavest in svobodnega duha. Vendar nimamo česa izgubiti in lahko pridobimo vse, če bomo to nadaljevali. Vsi bomo postali stari, vendar se nam ni treba 'starati'.

Urban Praprotnik: Zdrava mera teka je zelo odvisna od naše telesne ...
PREBERI ŠE

Urban Praprotnik: Zdrava mera teka je zelo odvisna od naše telesne pripravljenosti

5. Poskrbite za svoje telo

Gruenfeldova je dejala, da poskuša skrbeti za svoje telo, še posebej, če intenzivno telovadi. "Počivajte, ohladite se, raztegnite, okrepite," je dejala Cherie.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Vir: net.hr/magazin