Pacientka izkrvavela do smrti, zobozdravnik suspendiran
TUJE

Pacientka izkrvavela do smrti, zobozdravnik suspendiran

30.10.2019, 13:28
3

Zobozdravnik je bil suspendiran za leto dni, ker je njegova pacientka izkrvavela do smrti le nekaj ur za tem, ko ji je izpulil deset zob. Zobozdravnik, dr. Tushar Patel, iz mesta Purley, ki se nahaja južno od Londona, je pacientko zdravil zaradi hude oblike bolezni dlesni.

Pacientka se je pri dr. Patelu prvič oglasila maja, v letu 2013. Takrat ji je zobozdravnik tudi predpisal diagnozo bolezni dlesni ter nameraval na naslednjem pregledu opraviti poseg. Pacientka na naslednji pregled ni prišla ter je z nasmednjim terminom obiska odlašala kar štriri leta. Ko se je vrnila, se je pritoževala nad hudo bolečino dlesni in izpadanjem zob ter želela, da bi ji zobozdravnik čimprej pomagal do ozdravitve.

Do zapleta je prišlo, ker je pacientka jemala zdravila proti krvnim strdkom, zdravnik pa je pred samim zdravljenjem ni vprašal ali morda jemlje kakšna zdravila, ki bi lahko vplivala na sam potek zdravljenja. Tako ji je v dveh srečanjih izpulil vse zgornje zobe, kar je bilo zaradi obilne krvavitve za pacientko usodno, poroča Metro. 

Kljub tridesetletni delovni dobi in premnogim izkušnjam, je zobozdravnik tokrat storil napako, ki je terjala življenje pacientke. Zobozdravnik je izrazil globoko obžalovanje, priznal napako in se opravičil družini umrle. Za kazen je bil suspendiran za leto dni, kar je v Veliki Britaniji najvišja kazen v takšnih primerih.

"Medtem ko je vnetje dlesni lahko brez posledic, če vzpostavimo ustrezno ustno higieno, ima parodontalna bolezen kar nekaj posledic. Pride do odmika dlesni zaradi izgube čeljustne kosti. Zato je zmanjšana stabilnost zoba, ki lahko v terminalni fazi pripelje tudi do izgube zoba," pojasnjuje Mojca Zupančič dr.dent.med.

Po podatkih NIJZ, so glavni vzroki za vnetje obzobnih tkiv in nastanek kariesa mehke zobne obloge ali zobni plak, ki se neprestano tvorijo v ustih. Ščetkanje zob in redni obiski pri zobozdravniku so zato najpomembnejši načini skrbi posameznika za vzdrževanje ustrezne ustne higiene ter posledično za preprečevanje nastanka kariesa in parodontalne bolezni.

Vnetje dlesni je pogosta težava.
Vnetje dlesni je pogosta težava./ FOTO: Thinkstock

NOVICE
Sirena v Dravogradu opozorila na nevarnost poplav
ŠPORT
Uradno: Honda združila brata Marquez 'pod eno ...
POP IN
Delež svojega podjetja naj bi prodajala za dobre ...
TV ODDAJE
Rene ves iz sebe: To je prizadeto!
VIZITA.SI
Magnezij lahko pomaga pri teh šestih težavah
DOMINVRT.SI
Ne mečite jih stran!
ZADOVOLJNA.SI
Princ William razkril, v čem uživa Kate Middleton
MOSKISVET.COM
Je ta dron recept za izogibanje zakonu?
BIBALEZE.SI
V petek rojena dvojčka
CEKIN.SI
Hrvaški zvezdnici priskočili na pomoč: zbirajo za ...
OKUSNO.JE
Hrana, ki dobro vpliva na razpoloženje
DOMINVRT.SI
Izvrstne ideje za izkoristek prostora