Postavili 'varne zabojnike' za nezaželene dojenčke
TUJE

Postavili 'varne zabojnike' za nezaželene dojenčke

23.12.2019, 8:22
0

V frančiškanski bolnišnici v Hammondu, ameriški zvezni državi Indiana, so postavili prvi Safe Haven Baby Box. Gre za pravi zabojnik, v katerega lahko starši, ki ne morejo skrbeti za otroka, varno odložijo svojega dojenčka.

Monica Kelsey je na prve varne zabojnike naletela v Cape Townu v Južni Afriki. Ker je bila tudi sama zapuščena in pozneje posvojena, se ji je ta ideja zdela odlična rešitev za vse zapuščene dojenčke, katerih usoda je po navadi prepuščena na milost ali nemilost mimoidočih, zato je ustanovila organizacijo Safe Haven Baby Box (v prevodu zabojnik varnega zatočišča za dojenčke). Na različnih lokacijah so v bolnišnice namestili kar 23 zabojnikov, pozneje so se odločili, da jih namestijo tudi v gasilske postaje. Že v prvem mesecu postavitve pa je bila v enega izmed njih položena prva novorojenka.

Zapuščenim dojenčkom so z zabojniki podarili novo priložnost za boljše življenje.
Zapuščenim dojenčkom so z zabojniki podarili novo priložnost za boljše življenje./ FOTO: Profimedia

Kako deluje varni zabojnik?

Gre za varnostno napravo, ki materam omogoča, da varno, skrbno in anonimno odložijo dojenčka, če se odločijo, da zaradi različnih osebnih, zdravstvenih ali finančnih razlogov niso same zmožne poskrbeti zanj. V Ameriki se namreč rado zgodi, da novorojene otroke najdejo zapuščene v gozdu ali celo zabojnikih za smeti, in ker je le vprašanje sreče in časa, da jih pravočasno najdejo in jim rešijo življenje, so se odločili, da bodo poskrbeli za varnejši način, ki bo materam omogočil, da brez kakršne koli odgovornosti ali pregona otroka oddajo v varne roke. Zabojnik ima namreč vgrajen alarmni sistem, in ko mati otroka odloži vanj, se ta sproži in osebje lahko v najkrajšem času dojenčka prevzame v oskrbo in nego.

Ali je vaš otrok pogosto bolan? Tako mu lahko pomagate
PREBERI ŠE
Ali je vaš otrok pogosto bolan? Tako mu lahko pomagate

Kako so se zabojniki obnesli v praksi?

Od leta 2016, ko je bil vgrajen prvi izmed zabojnikov, so fizično in neposredno vanje v bolnišnice odložili vsega skupaj že štiri dojenčke, na gasilske postaje pa še dva dojenčka. Torej je bilo v dveh letih oddanih šest dojenčkov, ki so jim zaradi teh naprav rešili morebitno ogroženo življenje. Po vsem svetu pa je bilo na podlagi klicev na nacionalno varno številko Safe Haven Baby Boxes oddanih kar 60 otrok, od tega sedem letos.

Zdravstvena oskrba dojenčka je po rojstvu še kako potrebna.
Zdravstvena oskrba dojenčka je po rojstvu še kako potrebna./ FOTO: Dreamstime

Zakaj varni zabojniki?

Mnoge matere se počutijo nemočne, so v strahu, morda v slabem fizičnem ali psihičnem stanju, nezmožne preživljanja otroka ali pa si preprosto otroka niso želele zaradi kakšnih drugih osebnih razlogov. Ker niso vedele, kaj bi po porodu storile, se jih je veliko odločilo, da otroke odložijo nekje na samem in izginejo. Mnogo od teh otrok so našli prepozno in jih žal niso mogli zaščititi. Ko so postavili varne zaboje, pa so se matere, ki so se bale stigmatizacije, obsodb okolice ali kakršnega koli drugega pritiska javnosti, oddale svoje otroke na varen način in jim omogočile boljšo in svetlejšo prihodnost, predvsem pa zdravstveno oskrbo, za katero vsi vemo, kako nujno je potrebna v prvih dneh po rojstvu.  

Zaradi kožne bolezni ga zamenjujejo za plastičnega dojenčka
PREBERI ŠE
Zaradi kožne bolezni ga zamenjujejo za plastičnega dojenčka

 

 

NOVICE
Ukinitev dopolnilnega zavarovanja: Šabeder in ...
ŠPORT
Dončić v prvi peterki na tekmi vseh zvezd lige NBA
POP IN
Domen Kumer pojasnil, zakaj je po 15 letih ...
TV ODDAJE
V šovu Zvezde plešejo bosta plesala tudi Denis ...
VIZITA.SI
Recepti za razstrupljanje telesa, ki vas bodo ...
OKUSNO.JE
Najpogostejše napake, ki jih delamo pri kuhanju
ZADOVOLJNA.SI
Victoria Beckham presenetila z novo frizuro
MOSKISVET.COM
Mijo Matić: 'Pri ženskah me plašijo visoka ...
BIBALEZE.SI
Kako ločiti lažne od pravih popadkov?
CEKIN.SI
Ali se lahko odpoveste dodatkom k plači?
DOMINVRT.SI
3 najbolj inteligentne pasme psov
VIZITA.SI
Revma: Kako si lahko pomagamo sami?