Bori se s številnimi zdravstvenimi težavami, uteho našla v sinovih

TUJE

Bori se s številnimi zdravstvenimi težavami, uteho našla v sinovih

Celine Dion, ki je pred kratkim odpovedala svojo turnejo zaradi številnih zdravstvenih težav, je povedala, da dela vse, kar lahko, da bi se vrnila na oder.

Kaj je sindrom toge osebe?

Pevka ima sindrom toge osebe. Sindrom toge osebe je redka, progresivna nevrološka motnja. Simptomi lahko vključujejo:

- toge mišice v trupu (torzo), rokah in nogah,

- večjo občutljivost na hrup, dotik in čustveno stisko, kar lahko sproži mišične krče.

Sčasoma lahko ljudje s tem sindromom postanejo zgrbljeni. Nekateri ljudje so morda preveč invalidni, da bi hodili ali se premikali. Mnogi pogosto padejo, ker nimajo normalnih refleksov, da bi se ujeli. To lahko povzroči resne poškodbe. Bolniki se lahko bojijo zapustiti hišo, ker lahko ulični zvoki, kot je zvok avtomobilske hupe, sprožijo krče in padce.

Celine Dion
Celine Dion / FOTO: Instagram

Kdo ima večjo verjetnost, da bo dobil sindrom toge osebe?

Prizadene dvakrat več žensk kot moških. Pogosto je povezan z drugimi avtoimunskimi boleznimi, kot so sladkorna bolezen tipa I, tiroiditis, vitiligo in perniciozna anemija.

Znanstveniki še ne razumejo, kaj ga povzroča, vendar raziskave kažejo, da je to posledica motenj avtoimunskega odziva v možganih in hrbtenjači.

Kako se diagnosticira in zdravi sindrom toge osebe?

Pogosto je napačno diagnosticiran kot Parkinsonova bolezen, multipla skleroza, fibromialgija, psihosomatska bolezen ali anksioznost in fobija. Dokončno diagnozo je mogoče postaviti s krvnim testom, ki meri raven protiteles proti dekarboksilazi glutaminske kisline.

Večina ljudi s tem sindromom ima povišane (višje) ravni protiteles proti GAD. Titri protiteles so pomembni za diagnozo SPS. Titer je laboratorijska preiskava, ki meri prisotnost in količino protiteles v krvi. Povišane titre GAD, do 10-krat nad normalno vrednostjo, opazimo tudi pri sladkorni bolezni, vendar so pri SPS titri zelo visoki (vsaj 10-krat nad razponom, opaženim pri sladkorni bolezni) ali pa so prisotni v hrbtenični tekočini.

Celine Dion
Celine Dion / FOTO: Profimedia

Zdravljenje 

Z ustreznim zdravljenjem lahko simptome ohranimo pod nadzorom. Več simptomov se izboljša s peroralnim Diazepamom (zdravilo proti anksioznosti in mišični relaksant) ali z zdravili, ki ublažijo mišične krče, kot sta Baklofen ali Gabapentin.

Kaj se dogaja s Celine Dione?

''Srce parajoče je, da je morala odpovedati turnejo, vendar trpi zaradi mobilnosti in drugih težav zaradi bolezni, ki moti njeno vsakdanje življenje,'' je glasbeni vir ekskluzivno povedal za People.

''Dela vse, kar lahko, medtem ko sodeluje z zdravniki, ker si še želi nastopati,'' nadaljuje vir. ''Sploh ni obupala. Upa, da bo imela vse težave s to boleznijo pod nadzorom, da bo lahko spet pela.''

Vir dodaja, da je ''petje njeno življenje'' in da ''obožuje svoje občinstvo''.

Drugi vir za People pravi, da so njeni trije sinovi René-Charles, 22, in 12-letna dvojčka Nelson in Eddy vir veselja, medtem ko dela na svojem zdravju.''Njena glavna pozornost sta vedno njena sinova in nastopanje. Je najbolj nesebična in obzirna oseba,'' poudarja vir. 

''Že dolgo časa se spopadam s težavami z zdravjem in res težko se mi je soočiti s temi izzivi ter spregovoriti o vsem, kar sem prestala,'' je zapisala pevka na družbenih omrežjih.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Vir: people