Sprva so mislili, da gre za stres, nato pa ugotovili, da ima multiplo sklerozo
TUJE

Sprva so mislili, da gre za stres, nato pa ugotovili, da ima multiplo sklerozo

24.10.2019, 9:43
0

Zgodba se je odvila v Teksasu, in sicer so 30-letni mamici dveh otrok, Ashley Ringstaff, iz Austina pri 22 letih ugotovili bolezensko stanje, multiplo sklerozo. Sprva so zdravniki zanikali znake multiple skleroze in trdili, da je Ashley zgolj podvržena prekomernemu stresu.

Kot opisuje v svojem blogu, se je Ashley Ringstaff k osebnemu zdravniku odpravila s številnimi začetnimi znaki multiple skleroze. Med drugim je zdravniku zaupala o občasnem mravljinčenju in otrplosti obraza, ta pa je iz njenih besed zaključil, da gre predvsem za stres, in jo iz ambulante pospremil z receptom za antidepresive.

Slavna igralka res odkrito o boju z boleznijo
PREBERI ŠE
Slavna igralka res odkrito o boju z boleznijo

"Najbrž ste le podvrženi stresu," je dejal zdravnik. Stara je bila 22 let in na pregled se je naročila, ker je opažala različne fizične spremembe, kot sta otopelost obraznih mišic in mravljinčenje, za katera je sprva mislila, da gre zgolj za kakšno reakcijo na pik insekta.

Ko pa simptomi po tednu dni niso izzveneli, se je odločila, da se naroči na pregled k osebnemu zdravniku. Zakaj je zdravnik tako zlahka pripisal vse stresu? Ashley meni, da zato, ker je bila mlada mama dveh otrok, od tega mlajši ni bil star niti leto dni. Hkrati je obiskovala šolo in se trudila, da bi čimprej diplomirala. Ashley je povedala, da se ji zdi, da zdravniki v sodobnih časih menijo, kako so mlade mame, ki poleg starševstva hodijo še v službo ali obiskujejo šolo, preprosto preobremenjene in vse bolezenske simptome pripisujejo temu.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Zdravnik ji je na podlagi lastnih predpostavk in ne na podlagi simptomov, ki mu jih je opisala, vse pripisal prekomernemu stresu, ji predpisal zdravila zoper anksioznost in depresijo in jo odslovil iz ambulante. Po pregledu se je Ashley spraševala, kdo danes sploh še ni izpostavljen stresu in hitremu tempu. In zakaj bi zaradi stresa čutila simptome, kot sta otopelost in mravljinčenje. Preprosto ni videla povezave, in ko zdravila niso delovala, je njeno sumničenje postajalo še večje.

Zdelo se ji je, da je nekaj narobe in da je zdravnik spregledal pomembne znake. Hkrati pa se simptomi niso ne krepili ne zmanjševali. Preprosto, postali so del njenega vsakdana in začela se je navajati nanje. Vse to pa se je spremenilo, ko je obiskala mamo, ki je po poklicu medicinska sestra. Otopelost se je takrat z obraza že preselila tudi na roke in noge, in zdelo se je, kot bi okončine preprosto zaspale. Ni si upala dvigniti svojih otrok, saj ni zaupala svojim rokam, da bodo zdržale to breme. Ni si upala na daljše sprehode, saj ni bila prepričana, da bodo noge zdržale vso pot. Ko je mama opazila njeno početje in skrbi, jo je odpeljala na nadaljnje preglede.

Opravili so CT, naročena je bila še na MRI-teste, ker pa so bili CT-izvidi dobri, so odpovedali nadaljnje preiskave. Leto pozneje je Ashley še vedno obiskovala svojo zdravnico z istimi težavami in simptomi ter vztrajala, da je nekaj narobe. Zdravnica je potem dejala, da gre najbrž za Bellovo paralizo – bolezen, pri kateri se pojavi nenadna slabost mišic in za katero vzroki zdravnikom še vedno niso znani.

Veste, kako prepoznati multiplo sklerozo?
PREBERI ŠE
Veste, kako prepoznati multiplo sklerozo?

Ker je bila Ashley glede na svoje simptome prepričana, da tudi tokrat ne gre za pravo diagnozo, je postajala nejevoljna. Jezna. Zato je v nekem trenutku zahtevala, da jo zdravnica pošlje naprej do specialista. Končno je dobila pregled pri nevrologu, ki je opravil MRI-preiskavo. V soboto so izvedli pregled, v nedeljo pa se je Ashley zbudila s še več simptomi, kot so dvojni vid, nezmožnost hoje naravnost, njena izgovorjava pa se je znatno poslabšala. Imela je občutek pijanosti.

Takoj v ponedeljek jo je soprog odpeljal v nevrološko ambulanto in takrat so tudi prispeli rezultati MRI-preiskave, s pomočjo katerih so postavili diagnozo multiple skleroze. Ashley je bila prestrašena. Vedela je, da se je v tistem trenutku njeno življenje obrnilo na glavo, ni pa se zavedala, kaj jo čaka, niti kaj pričakovati. Hkrati pa se je počutila olajšano, saj je končno vedela, kaj se dogaja z njo.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Multipla skleroza deluje na vsakega posameznika drugače.

Nekaterim hitro odvzame možnost gibanja, nekateri pa vrsto let lahko živijo brez znatnega poslabšanja simptomov. V mesecih, ki so sledili, se je Ashley morala naučiti, kaj MS pomeni zanjo, kar je sprva stežka sprejela. Mislila je, da se bo tu njeno življenje končalo, in začela se je umikati od svojih bližnjih. Potem pa je v nekem trenutku stopila na realna tla in spoznala, da ljubi svoje otroke in soproga ter družino in da je čas, da se začne boriti zanje.

Ashley čuti, da ima zdaj posebno poslanstvo, da bi ljudi ozaveščala, kako pomembno je, da se zavedajo svojega telesa in zdravja in ne sprejemajo tega, da jih nekdo prepričuje o nasprotnem. Pomembno je, da se oborožite z znanjem in zadostnimi informacijami o simptomih in vzrokih bolezni ter prisluhnete svojemu telesu in  se borite za lastno zdravje. Napačne diagnoze žal niso redkost, zato je včasih potrebna vztrajnost pacienta, da pride do pravega in primernega zdravljenja bolezni.

NOVICE
Sirena v Dravogradu opozorila na nevarnost poplav
ŠPORT
Zarco spektakularno nesrečo 'preživel' le z ...
POP IN
Esmeraldin Jose Armando končno spregovoril o ...
TV ODDAJE
Rene ves iz sebe: To je prizadeto!
VIZITA.SI
Magnezij lahko pomaga pri teh šestih težavah
DOMINVRT.SI
Ne mečite jih stran!
ZADOVOLJNA.SI
Princ William razkril, v čem uživa Kate Middleton
MOSKISVET.COM
Je ta dron recept za izogibanje zakonu?
BIBALEZE.SI
V petek rojena dvojčka
CEKIN.SI
Hrvaški zvezdnici priskočili na pomoč: zbirajo za ...
OKUSNO.JE
Hrana, ki dobro vpliva na razpoloženje
DOMINVRT.SI
Izvrstne ideje za izkoristek prostora