Najpogostejša motnja srčnega ritma pri starostnikih

ZLATA LETA

Najpogostejša motnja srčnega ritma pri starostnikih

N.R.A.
11.04.2024, 4:44
0

Atrijska fibrilacija je najpogostejša vrsta nenormalnega srčnega ritma pri starejših odraslih. Vaše tveganje za atrijsko fibrilacijo narašča prav s staranjem.

Kakšna je povezava med atrijsko fibrilacijo in starostjo?

Atrijsko fibrilacijo lahko dobite v kateri koli starosti. Toda sama starost in staranje povečata možnosti. Hkrati imajo starostniki večjo verjetnost, da imajo še druga stanja in bolezni, ki še dodatno povečajo tveganje za to bolezni. Ta tveganja vključujejo:

- visok krvni pritisk,

- bolezen koronarnih arterij,

- težave s srčnimi zaklopkami.

Normalno srce in atrijska fibrilacija
Normalno srce in atrijska fibrilacija / FOTO: AdobeStock

Kakšna je povezava med atrijsko fibrilacijo in možgansko kapjo?

Atrijska fibrilacija in starost povečata tveganje za možgansko kap. To pomeni, da če ste starejša odrasla oseba in imate atrijsko fibrilacijo, so vaše možnosti za možgansko kap veliko večje. 

Ena študija je pokazala, da je skoraj 8 od 100 žensk, starih 70 let, ki so imele atrijsko fibrilacijo, imelo možgansko kap v 5 letih. To je primerljivo s približno 3 od 100 žensk iste starosti, ki niso imele tega stanja. Ista študija je navedla, da je približno 7 od 100 moških, starih 70 let, z atrijsko fibrilacijo, imelo možgansko kap v 5 letih. Pet od 100 moških iste starosti brez tega stanja je imelo možgansko kap.

Kakšna je preventiva pred atrijsko fibrilacijo?

Ko se starate, lahko prevzamete nadzor nad nekaterimi dejavniki, zaradi katerih bi lahko bili izpostavljeni tveganju za atrijsko fibrilacijo. Te vključujejo:

- Zdrava telesna teža. Debelost ima veliko vlogo pri razvoju atrijske fibrilacije. Če imate višji indeks telesne mase, boste izpostavljeni večjemu tveganju. Večja telesna teža pri ljudeh z atrijsko fibrilacijo pomeni tudi večjo verjetnost napredovanja bolezni.

Atrijska fibrilacija
Atrijska fibrilacija / FOTO: AdobeStock

- Sladkorna bolezen. Sladkorna bolezen tipa 2 se lahko razvije v kateri koli starosti, vendar je pogostejša pri srednjih in starejših odraslih. Če imate sladkorno bolezen tipa 2, je tveganje za atrijsko fibrilacijo veliko večje kot pri tistih brez te bolezni. Zaradi tega je pomembno, da zmanjšate tveganje za sladkorno bolezen tipa dve.

- Obstruktivna apneja. Večja je verjetnost, da boste s staranjem razvili to stanje. Strokovnjaki so ugotovili, da je to stanje dejavnik tveganja za možgansko kap in lahko povzroči večje tveganje za atrijsko fibrilacijo.

Kakšni so simptomi atrijske fibrilacije pri starejših ljudeh?

Morda ne boste imeli nobenih simptomov. Ko se to zgodi pri starejših ljudeh, je to lahko zato, ker se simptomi po navadi zmanjšajo ali izginejo med daljšimi obdobji nepravilnega srčnega utripa. Vaš zdravnik lahko namesto tega odkrije atrijsko fibrilacijo med rutinskim obiskom zdravnika. Med pregledom bodo morda opazili, da imate nereden srčni ritem.

Zakaj tesnoba povzroča srčne palpitacije?
PREBERI ŠE

Zakaj tesnoba povzroča srčne palpitacije?

Morda boste opazili druge simptome, kot so:

- Utrujenost ali počasnost, ki ju lahko zamenjate za simptom staranja,

- manjša sposobnost vadbe,

- srčne palpitacije, razbijanje ali trepetanje,

- nepravilen ali hiter srčni utrip,

- zasoplost,

- občutek omotice ali omedlevanje,

- bolečine v prsih,

- kašelj.

Srce
Srce / FOTO: Adobe Stock

Kakšno je zdravljenje atrijske fibrilacije pri starejših odraslih?

Obstaja nekaj načinov za zdravljenje. Prvi cilj zdravljenja je preprečiti težave, povezane s krvnimi strdki, kot je možganska kap. Vaš zdravnik bo to storil z antikoagulantno terapijo ali terapijami, ki preprečujejo nastajanje krvnih strdkov. Če lahko vaš zdravnik nadzoruje to tveganje, je večja verjetnost, da boste živeli dlje.

Nato vam bodo želeli z zdravljenjem zagotoviti boljšo kakovost življenja. Vaš zdravnik si bo prizadeval zmanjšati vaše simptome in obiske v bolnišnici. Če želite to narediti, boste verjetno dobili terapije za nadzor ritma ali hitrosti.

Nekatera zdravljenja vključujejo antikoagulacijsko zdravljenje, perkutano zaprtje levega preddvora in/ali antiaritmična zdravila

Kakšni so obeti za starejše odrasle z atrijsko fibrilacijo?

Moški v starosti 55–74 let z atrijsko fibrilacijo imajo 61,5-odstotno stopnjo umrljivosti v 10 letih po diagnozi. To je v primerjavi s 30-odstotno stopnjo pri moških, ki nimajo bolezni. Ženske iste starosti z atrijsko fibrilacijo so imele 10-letno stopnjo smrtnosti 57,6 % v primerjavi z 20,9 % pri ženskah brez te bolezni.

Vrsta aritmije, ki običajno ni nevarna
PREBERI ŠE

Vrsta aritmije, ki običajno ni nevarna

Še vedno lahko živite dolgo in zdravo življenje s tem stanjem. Redno obiskujte zdravnika, tudi če nimate nobenih simptomov. Preverili vas bodo lahko za atrijsko fibrilacijo in tudi druga stanja, ki nanjo vplivajo.

Strokovnjaki še naprej preučujejo povezave med staranjem, atrijsko fibrilacijo in drugimi s starostjo povezanimi boleznimi. S tem bodo lahko ustvarili in izboljšali terapije za preprečevanje in zdravljenje.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Vir: webmd