Redno uživanje rib je pri ženskah zmanjšalo tveganje za prezgodnjo smrt zaradi Alzheimerjeve bolezni za 38 odstotkov. Pri moških pa je zmanjšalo tveganje za prezgodnjo smrt zaradi kronične bolezni jeter za 37 odstotkov. Ti so imeli tudi za 10 odstotkov manjše tveganje za prezgodnjo smrt zaradi bolezni srca, 6 odstotkov manjše tveganje za prezgodnjo smrt zaradi raka in 20 odstotkov manjše tveganje za prezgodnjo smrt zaradi bolezni pljuč. Ženske so imele za 10 odstotkov manjše tveganje za prezgodnjo smrt zaradi bolezni srca.
Toda ocvrte ribe vam niso prav nič v pomoč!
Ocvrta hrana je škodljiva. In prav tako ocvrte ribe. Raziskavo so opravili na univerzi Zhejiang.16 let so spremljali kar 240.729 moških in 180.580 žensk. In ugotovili so, da ribe niso več imele prej opisanih učinkov, če so jih udeleženci uživali ocvrte. Ta način priprave je pri ženskah celo povečal tveganje za prezgodnjo smrt, pri moških pa izničil vse prednosti omega-3 maščobnih kislin. Prav zaradi teh naj bi namreč ribe imele zgoraj opisane učinke.
Zasluga gre omega-3 maščobnim kislinam
Že prej so raziskave pokazale, da te zmanjšujejo vnetne procese, ki jih slabe življenjske navade povzročajo v našem telesu. Vnetni procesi pa vodijo v bolezni, zaradi katerih lahko preminemo prezgodaj. Med drugim so že prej raziskave pokazale, da redno uživanje omega-3 maščobnih kislin zmanjšuje tveganje za pojav raka ali bolezen srca.
Naj bodo ribe na krožniku dvakrat tedensko
Nacionalni program o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje, ki ga je pripravilo naše ministrstvo za zdravje, priporoča uživanje rib dvakrat tedensko. Strokovnjaki, ki so program pripravili, so zaključili, da Slovenci uživamo premalo rib in sicer že več let približno isto. Niti smo začeli uživati več rib niti jih uživamo manj.
Vizita e-novice
Nekateri se bojijo, da bi meso lahko bilo onesnaženo
To je mogoče, a kot nam je razložila Cirila Hlastan Ribič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ: "Koristni učinki pri ribah zagotovo prevladujejo nad škodljivimi. Gre za biološko visoko vredne beljakovine, za zdrave maščobe, vitamine in minerale. Zelo pomembna je vsebnost vitamina D, ker ga z drugo hrano dobimo zelo malo. Potem je tu še kar nekaj kalcija, magnezija, fosforja. Morske ribe so tudi pomemben vir joda in selena."
Ribe so zdrave, četudi so mastne, saj so bogate z esencialnimi omega-3 maščobnimi kislinami, ki ščitijo srce in ožilje ter preprečujejo razvoj degenerativnih bolezni. Marsikatero od omenjenih hranil je sicer mogoče zaužiti tudi z drugimi živili ali celo s prehranskimi dodatki, vendar so, kot poudarja prehranska strokovnjakinja, v obliki rib bolj zdrava, ker gre za posebno kombinacijo, ki se med seboj dopolnjuje oziroma ima sinergistični učinek.
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV