1. Fižol
Ko se približujete srednjim letom, se tveganje za težave, kot sta diabetes tipa 2 in visok holesterol, povečuje. Dodajanje fižola v vašo dnevno prehrano je fantastičen način za zmanjšanje tega tveganja. Samo 3/4 skodelice fižola ali leče (če fižol ni vaša najljubša hrana) na dan zniža holesterol za kar 5 %. Fižol lahko zniža tudi raven sladkorja v krvi pri ljudeh, ki že imajo sladkorno bolezen. Obstaja veliko vrst fižola, zato verjamemo, da boste našli tistega, ki vam je najbolj všeč. Pomembno je tudi vedeti, da je treba fižol, ki ga kupite v pločevinkah, pred pripravo obvezno sprati, saj je konzervirana hrana polna natrija.
2. Ovseni kosmiči
Tveganje za bolezni srca se močno poveča, ko moški dopolnijo 45, ženske pa 55 let. Tem več živil za zniževanje holesterola torej 'spravimo' v svojo prehrano, tem bolje. Oves je odlična hrana zaradi vrste topnih vlaknin, imenovanih betaglukan. Ta vlakna se vežejo na holesterol in ga odnašajo iz telesa, namesto da bi ta ostajal v arterijah.
3. Jabolko
Jabolka so iz mnogih razlogov fantastična hrana. Zmanjšujejo tveganje za diabetes, saj pomagajo uravnavati raven sladkorja v krvi. Vsebujejo v povprečju 5 gramov vlaknin, ki lahko znižujejo holesterol. Vsebujejo tudi snov, imenovano kvercetin, za katero je znano, da znižuje krvni tlak. So tudi zanesljiv vir vitamina C, kalija in antioksidantov. Najbolje je seveda jesti domača.
4. Oreščki
Slanim prigrizkom se marsikdo težko upre, a ko jih v telo vnesemo v obliki čipsa ali krekerjev, vnesemo tudi velike količine nasičenih maščob in natrija. Namesto tega poskusite izbrati oreščke. Študije so pokazale, da uživanje manjše pesti oreščkov vsak dan zmanjša tveganje za srčni infarkt in kap za 28 %
5. Zelenolistna zelenjava
Nedavne raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki uživajo veliko zelenolistne zelenjave, na primer špinačo ali ohrovt, izjemne kognitivne sposobnosti – bojda se lahko lahko primerjajo z ljudmi, ki so od njih v povprečju 10 let mlajši.
6. Jagode
Druga fantastična hrana, ki pomaga človeškim možganom, so vse vrste jagodičja. Ta sorta sadja je bogata z nekaterimi fitokemikalijami, ki naj bi povečale pretok krvi v možgane, hkrati pa zmanjšale vnetje. Jagode so odlične tudi zaradi visoke vsebnosti vlaknin, vitaminov in mineralov. Če vse leto ne morete dobiti svežih jagod, so lahko zamrznjene enako dobre.
7. Jogurt
Jogurt (zlasti grški) je lahko odličen vir beljakovin. Jogurt kot dodatek ali samostojen obrok vsebuje veliko kalcija, ki je ključnega pomena za ohranjanje kostne gostote, ta pa s staranjem upada. Ženske, starejše od 50 let, in moški, starejši od 70 let, morajo biti še posebej pozorni na vnos kalcija.
8. Korenje
Korenje je zelenjava, ki lahko koristi vsem delom vašega telesa, še posebej vašim očem, ustom, koži in srcu. Korenje znižuje krvni tlak in slab holesterol, krepi imunski sistem, izboljšuje prebavo in zmanjšuje tveganje za raka in bolezni srca in ožilja. Korenje vsebuje vlaknine, vitamine A, B8, C, E in K, minerale, kot so železo, kalij, baker in mangan, ter več vrst antioksidantov, vključno z betakarotenom.
9. Rdeča pesa
Če redno uživate peso, boste v svoje telo vnesli veliko vitaminov A in C, pa tudi folno kislino, vlaknine in minerale, kot so kalcij, kalij, mangan in železo. Obstaja veliko antioksidantov, ki lahko po nekaterih virih celo zmanjšajo tveganje za nastanek raka.
10. Temna čokolada
Uživanje 30 do 60 gramov temne čokolade na dan lahko v resnici zniža holesterol in krvni tlak, izboljša delovanje možganov in zaščiti kožo pred poškodbami sonca. Najbolje je izbrati čokolado, ki vsebuje vsaj 70 % kakava, da dobimo čim več koristnih snovi in čim manj sladkorja.
11. Avokado
Avokado je zelo okusen vir z več kot 20 različnimi vitamini in minerali, kot so kalij, baker in vitamini B, C, E in K. Redno uživanje avokada zagotavlja vnos zadostne količine zdravih mononenasičenih maščob, ki skrbijo za vzdrževanje optimalnega krvnega tlaka.
Vizita e-novice
Povzeto po miss7zdrava
KOMENTARJI (2)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV