Najboljša živila za starejše od 50 let
PREVENTIVA

Najboljša živila za starejše od 50 let

07.11.2019, 7:44
1

Z leti začne naše telo počasneje delovati. Določene dejavnosti, v katerih smo nekoč lahko uživali, lahko postanejo prezahtevne, nekatera najljubša živila pa v zrelejših letih naš metabolizem zavrača. Obstaja pa nekaj takih, s katerimi si lahko pomagate pri upočasnitvi procesa staranja vašega telesa.

Uravnotežena prehrana je ena najpomembnejših reči, ki vplivajo na vašo življenjsko dobo, zdravje in kakovostno bivanje. Obstaja pa nekaj živil, trdijo pri Health and Human Researchu, ki so dobra za vse, ne glede na starost, ter tudi nekaj takšnih, ki so posebej učinkovita za ljudi nad petdesetim letom starosti. Za katera živila gre?

Razkrivamo skrivnosti Skandinavk, ki odvzamejo leta z obraza
PREBERI ŠE
Razkrivamo skrivnosti Skandinavk, ki odvzamejo leta z obraza

FIŽOL

Z vašo starostjo se povečuje tudi tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa 2 ter visokega holesterola. Dodajanje fižola v vsakdanjo prehrano je odličen način, da se to tveganje zmanjša. Zgolj ¾ skodelice fižola ali leče na dan zmanjšuje holesterol za kar 5%. Fižol lahko ravno tako izboljša raven sladkorja v krvi pri ljudeh s sladkorno boleznijo. Še posebej dobro pa je uživati enolončnico s fižolom. To živilo zelo greje telo in dobro vpliva na ledvice in urogenitalni del. Fižol tudi pomaga, da nimamo težav z impotenco ali pomanjkanjem libida.

JABOLKO

Jabolka so prava izbira iz več razlogov. Znižujejo tveganje za nastanek sladkorne bolezni, saj pomagajo pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi. Vsebujejo povprečno 5 gramov vlaknin, kar lahko pomaga pri nižanju holesterola. Ravno tako pomagajo pri nižanju krvnega tlaka. So polna antioksidantov, vitamina C in kalija. Vsekakor pa priporočamo domača, neškropljena jabolka.

Jabolka zmanjšujejo tveganje za nastanek sladkorne bolezni.
Jabolka zmanjšujejo tveganje za nastanek sladkorne bolezni./ FOTO: Thinkstock

OREŠČKI

Slanim prigrizkom se le stežka upremo. Zato vam priporočamo, da  krekerje in čips zamenjate z bolj zdravimi in koristnimi oreščki. Študije so dokazale, da manj kot pest oreščkov na dan zmanjšuje tveganje za srčno in možgansko kap za kar neverjetnih 28 odstotkov. Največ antioksidantov imajo sicer orehi, sončnična semena in pri nas manj znana vrsta – pekani.

LISTNATA ZELENA SOLATA

Najnovejše raziskave potrjujejo, da so ljudje, ki jedo veliko listnate zelene solate, sposobnejši pri kognitivnih sposobnostih, kakor 11 let mlajši ljudje, ki teh živil ne uživajo. Predvsem blitva, špinača in brokoli vsebujejo ogromno kalija. Vsebnost kalija v tej zelenjavi je primerljiva vsebnosti kalija v bananah. V 240 gramih kuhane blitve je 961 miligramov kalija. Ob tem je blitva prepolna vitaminov A, C in K, prav tako železa in kalcija.

JAGODIČEVJE

Še ena vrsta živila, ki pripomore k boljšemu delovanju človekovih možganov, so kateri koli sadeži iz družine jagodičevja. Naj bodo to jagode, borovnice ali maline. Vse so bogate s fitokemikalijami, ki povečujejo pretok krvi v možgane ter hkrati zmanjšujejo vnetja. Vsebujejo veliko vlaknin, vitaminov in mineralov. Kadar ni sezona jagodičevja, so ravno tako dobri tudi zamrznjeni sadeži.

Jagode vsebujejo veliko vlaknin, vitaminov in mineralov.
Jagode vsebujejo veliko vlaknin, vitaminov in mineralov./ FOTO: Dreamstime

JOGURT

Jogurt je narejen iz fermentiranega mleka, zato vsebuje bakteriji Lactobacillus bulgaricus in Streptococcus thermophilus. Gre za dobrodejni bakteriji, ki jima rečemo tudi probiotiki in pomagata ohranjati zdravo prebavo. Izjemno pomemben pa je tudi zaradi vsebnosti kalcija, ki pomaga učvrstiti vaše kosti. S staranjem kosti izgubljajo gostoto, kar lahko privede do osteoporoze, ki načelno bolj prizadene žensko populacijo. Zato morajo biti ženske, starejše od 50 let, in moški, starejši od 70 let, posebej pozorni na zadostno količino kalcija, ki jo dnevno vnašajo v telo.

AVOKADO

Avokado vsebuje 20 različnih vitaminov in mineralov, med drugim kalij, baker in vitamine B,C,E in K. Redno uživanje avokada zagotavlja vnos zadostne količine maščob, hkrati pa pomaga pri ohranjanju optimalnega krvnega tlaka v telesu. Ker je avokado bogat vir zdravih maščob, lahko izboljša nivo zdravega holesterola (HDL), ki preprečuje srčno-žilne bolezni, infarkt in kap. Če imate v družini zgodovino srčnih infarktov, v svojo prehrano vsekakor dodajte avokado.

Avokado vsebuje 20 različnih vitaminov in mineralov.
Avokado vsebuje 20 različnih vitaminov in mineralov./ FOTO: Thinkstock

 

 

NOVICE
Letališče Brnik bo za 'zakrpanje' Adrijine luknje ...
ŠPORT
Levy: V Mourinhu smo dobili izjemnega trenerja
POP IN
Tara Zupančič z novim koledarjem
TV ODDAJE
Slačipoker: tekmovalci z nameščanjem kart nad ...
VIZITA.SI
Katero zelenjavo je bolj zdravo jesti skuhano?
OKUSNO.JE
Specite kruh brez kvasa po postopku naših babic
ZADOVOLJNA.SI
Do oltarja se je sprehodila v dih jemajoči ...
MOSKISVET.COM
Greta Thunberg vpletena v novo teorijo zarote
BIBALEZE.SI
Ganljivo sporočilo očetu Saro spravilo v solze
CEKIN.SI
Ne plačujete najemnine ali kredita? Odlična ...
DOMINVRT.SI
Kar je naredil pes, vas bo nasmejalo
OKUSNO.JE
Ideja za hitro družinsko kosilo med tednom