Pretiran vnos sladkorja je povezan z vrsto zdravstvenih težav, vključno z vnetji, sladkorno boleznijo tipa 2 in srčnimi boleznimi, piše index.hr. Toda ali lahko sladkor spodbuja razvoj raka? Čeprav je prehrana z visoko vsebnostjo rafiniranih sladkorjev povezana z večjim tveganjem za raka, je ideja, da sladkor hrani izključno rakave celice ali da stradanje raka zmanjšuje bolezen, mit. ''Prekomerno uživanje predelane hrane, bogate s sladkorji in nezdravimi maščobami, spodbuja vnetje in oksidativni stres, ki lahko poškoduje DNK in poveča tveganje za raka,'' pojasnjuje dr. Steven Quay, onkološki strokovnjak.

Kako sladkor vpliva na razvoj raka?
Sladkor neposredno ne povzroča raka, lahko pa prispeva k njegovemu razvoju na tri ključne načine:
Poveča vnetje: Kronično vnetje oslabi imunski sistem in oteži telesu, da prepozna in uniči nenormalne celice, preden postanejo rakave, pojasnjuje dr. Daniel Landau.
Vpliva na proizvodnjo inzulina: visok vnos sladkorja povzroča skokove inzulina in hormonska neravnovesja, ki lahko ustvarijo pogoje za rast tumorja. Sladkorna bolezen tipa 2 je povezana z večjim tveganjem za raka jeter, trebušne slinavke in ledvic.
Moti zdravje črevesja: Preveč sladkorja lahko spremeni črevesno mikrobioto in spodbuja razvoj bakterij, ki ustvarjajo okolje, ugodno za rast tumorja.

Kako zmanjšati vnos sladkorja brez odrekanja?
''Ko rakavim celicam odvzamemo glukozo (sladkor), jo prikrajšamo tudi zdravim celicam, zaradi česar si težje opomorejo med zdravljenjem. Pomanjkanje glukoze lahko privede do utrujenosti, izgube mišic in počasnejšega okrevanja – nič od tega ni koristno v boju proti bolezni,'' pojasnjuje Jamie Baham, strokovnjak za prehrano, specializiran za preprečevanje raka.

Popolna opustitev sladkorja ni rešitev, saj lahko povzroči stres, močno željo in moti vaš odnos s hrano, opozarja dietetičarka Pam Hartnett. Ključ je zmernost. Namesto soka izberite polno sadje, vlaknine upočasnjujejo absorpcijo sladkorja. Pijte vodo in nesladkane pijače namesto gaziranih pijač. Uživajte zdrave prigrizke, kot so oreščki, humus z zelenjavo ali sveže sadje.

Postopoma zmanjšajte sladkor v kavi in čaju. Poskusite sladice brez dodanega sladkorja. Berite etikete; dodan sladkor se lahko skriva pod imeni, kot so fruktoza, glukoza, saharoza ali koruzni sirup. Namesto da sladkor vidimo kot sovražnika, se osredotočimo na uravnoteženo prehrano, bogato z zelenjavo, sadjem, polnozrnatimi izdelki in zdravimi maščobami. Tako lahko zmanjšamo tveganje ne le za nastanek raka, ampak tudi za druge kronične bolezni.
Vizita e-novice
Vir: index.hr
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV