8 domačih pripravkov za prehlad in gripo

PREVENTIVA

8 domačih pripravkov za prehlad in gripo

N.R.A.
21.11.2023, 5:00
0

Ob hladnem vremenu in spremenljivih temperaturah smo vkorakali tudi v sezono prehladov in gripe. Kombinacija telesnih bolečin, povišane telesne temperature, mrzlice in zamašenega nosu je dovolj, da se počutimo popolnoma izčrpani. Kaj nam, poleg zdravil, še lahko pomaga?

Vsekakor je dobro, da obiščete svojega zdravnika, posebej, če imate težave z dihanjem, hiter srčni utrip ali druge težke simptome. Obstaja pa tudi veliko domačih pripravkov, ki lahko ublažijo vaše simptome in vas vrnejo v normalno stanje. 

Kokošja juha

Piščančja juha morda ni zdravilo za vse, vendar je odlična izbira, ko ste bolni. Uživanje piščančje juhe z zelenjavo lahko upočasni gibanje nevtrofilcev v telesu. Nevtrofilci so pogosta vrsta belih krvnih celic. Pomagajo zaščititi telo pred okužbo. Ko se premikajo počasi, ostanejo bolj koncentrirani na predelih vašega telesa, ki potrebujejo največ zdravljenja. Juha z nizko vsebnostjo natrija ima tudi veliko hranilno vrednost in vam pomaga ohranjati hidracijo. Takšna juha je dobra izbira, ne glede na to, kako se počutite.

Kokošja juha
Kokošja juha / FOTO: iStock

Ingver

Zdravstvene koristi ingverjeve korenine so hvalili že stoletja, zdaj pa imamo znanstvene dokaze o njenih zdravilnih lastnostih. Nekaj rezin surove ingverjeve korenine v vreli vodi lahko pomaga pomiriti kašelj ali vneto grlo. Raziskave kažejo, da lahko tudi prepreči občutek slabosti, ki pogosto spremlja gripo.

Ingver
Ingver / FOTO: Profimedia

Med

Med ima različne antibakterijske in protimikrobne lastnosti. Pitje medu v čaju z limono lahko olajša bolečine v grlu. Raziskave kažejo, da je med tudi učinkovit zaviralec kašlja. Medu nikoli ne dajajte otroku, mlajšemu od 1 leta, saj pogosto vsebuje spore botulina. Medtem ko so običajno neškodljive za starejše otroke in odrasle, se imunski sistem dojenčkov ne more boriti z njimi.

Med
Med / FOTO: Dreamstime

Česen

Česen vsebuje spojino alicin, ki ima protimikrobne lastnosti. Dodajanje dodatka česna vaši prehrani lahko zmanjša resnost simptomov prehlada. 

česen
česen / FOTO: Dreamstime

Ameriški slamnik

Indijanci že več kot 400 let uporabljajo zelišče in korenine rastline ameriškega slamnika za zdravljenje okužb. Njegove aktivne sestavine vključujejo flavonoide, kemikalije, ki imajo številne terapevtske učinke na telo. Na primer, flavonoidi lahko okrepijo vaš imunski sistem in zmanjšajo vnetje.

Ameriški slamnik
Ameriški slamnik / FOTO: Thinkstock

Vitamin C

Vitamin C igra pomembno vlogo v našem telesu in ima številne koristi za zdravje. Limone so poleg limet, pomaranč, grenivk, listnate zelenjave ter drugega sadja in zelenjave dober vir vitamina C. Dodajanje svežega limoninega soka vročemu čaju z medom lahko zmanjša sluz, ko ste bolni. Pomaga lahko tudi pitje tople ali hladne limonade.

Čeprav ti napitki morda ne bodo popolnoma pozdravili vašega prehlada, vam lahko pomagajo pridobiti vitamin C, ki ga potrebuje vaš imunski sistem. Uživanje dovolj vitamina C lahko lajša okužbe zgornjih dihalnih poti.

Vitamin C
Vitamin C / FOTO: Adobe Stock

Probiotiki

Probiotiki so prijazne bakterije in kvasovke, ki jih najdemo v telesu, nekaterih živilih in dodatkih. Pomagajo lahko ohranjati zdravo črevesje in imunski sistem. Za okusen in hranljiv vir koristnih bakterij vključite probiotični jogurt v svojo prehrano. Poleg možnih koristi za vaš imunski sistem je jogurt zdrav prigrizek, ki zagotavlja veliko beljakovin in kalcija. Poiščite izdelke, ki na etiketi navajajo žive bakterije. Vzamete pa lahko tudi dodatke.

Probiotiki
Probiotiki / FOTO: Dreamstime

Slana voda

Grgranje slane vode lahko pomaga preprečiti okužbe zgornjih dihal. Lahko tudi zmanjša resnost simptomov prehlada. Na primer, lahko olajša bolečine v grlu in zamašen nos. Grgranje slane vode zmanjša in sprošča sluz, ki vsebuje bakterije in alergene. 

Slana voda za inhaliranje
Slana voda za inhaliranje / FOTO: Dreamstime

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Povzeto po healthline