Kako se 'takoj' znebiti prehlada?

PREVENTIVA

Kako se 'takoj' znebiti prehlada?

N.R.A.
02.10.2023, 5:00
0

Nikomur ni prijetno, ko se zamaši ena, kaj šele dve nosnici, skrajno neprijetno pa postane, ko skupaj s prehladom dobimo še druge simptome: žgečkanje v grlu, kašelj in podobno. Ne glede na to, ali se s prehladom spopadate že nekaj dni ali se vas šele loteva, obstajajo načini, kako si lahko pomagate.

Zgolj kot zanimivost povemo, da kašelj ni nujno slab. Je refleksni mehanizem našega telesa, ki ščiti dihalne poti in pljuča pred dražljivimi snovi iz okolja, kot so prah, klice in navsezadnje tudi sluz. Občasno kašljanje tako ni nič neobičajnega in je popolnoma normalno, v nekaterih primerih celo zaželeno. 

Kašelj ima veliko vzrokov, od navadne virusne bolezni, astme ali sezonskih alergij do pomembnejših zdravstvenih težav, kot so kronična pljučna obolenja, kongestivno srčno popuščanje, GERB ali celo rak

Kašelj
Kašelj / FOTO: Dreamstime

Vendar pa, kot že rečeno, obstajajo navadno manj resni vzroki za kašelj. Glede na to, da je kašelj lahko znak bolezni ali popolnoma neškodljiv, kdaj morate obiskati zdravnika? Če kašelj traja več kot dva tedna, je smiselno, da se obrnete na zdravstvenega delavca za dodatno testiranje ali priporočila.

Kako si pomagati pri kašlju?
PREBERI ŠE

Kako si pomagati pri kašlju?

Če pa se vas loteva navaden prehlad, vam predstavljamo domača 'zdravila', s katerimi vam bo le-ta takoj minil oz. vam pomagal, da lažje prebrodite obdobje prehlada.

Domača zdravila za prehlad
Domača zdravila za prehlad / FOTO: AdobeStock

Grgrajte s slano vodo

Preprost način za lajšanje kašlja je slana voda. Sol lahko pomaga blažiti boleč občutek in deluje pomirjajoče na grlo. Toda sama sol ne 'ubija' virusov, zato vam morda ne bo pomagala hitreje pozdraviti prehlada ali kašlja.

Napitek, ki lahko pomaga pri hujšanju
PREBERI ŠE

Napitek, ki lahko pomaga pri hujšanju

Ingverjev čaj

Ingver je znan po svoji moči pri pomirjanju razdraženega želodca. Izkazalo se je, da lahko dela čudeže tudi pri kašlju. Ugotovljeno je bilo, da je ingver koristen pri zmanjševanju kašlja in lajšanju vnetega grla, zato se v ta namen pogosto uporabljajo ingverjeve pastile.

Proti stresu vam lahko pomaga ta napitek
PREBERI ŠE

Proti stresu vam lahko pomaga ta napitek

Korenina ingverja ima tudi protivnetne in antioksidativne lastnosti, ki so koristne pri zdravljenju različnih stanj. Skuhajte ingverjev čaj tako, da uporabite čajno vrečko ali nekaj svežih rezin prelijete z vročo vodo.

Zgaga
Zgaga / FOTO: Shutterstock

Razmislite o zdravilih za zgago

Kašelj je včasih lahko simptom težav z želodcem, konkretno z refluksom kisline. Če ugotovite, da gre za kronično težavo, vam lahko pomagajo nekatere spremembe v prehrani, na primer izogibanje citrusom, čokoladi, živilom z veliko maščobami, čebuli in prehranskim izdelkom na osnovi paradižnika ter vključitev živil z veliko vlakninami v vašo prehrano, kot je rjavi riž, zelena, zelena solata, melona, ovseni kosmiči in korenasta zelenjava. Morda boste tudi želeli piti veliko vode in jesti manjše obroke.

Zgaga? To hitro reši težavo
PREBERI ŠE

Zgaga? To hitro reši težavo

Čajem dodajajte med

Kašljate, hkrati pa hrepenite po nečem sladkem? Ugotovljeno je bilo, da je med koristen pri lajšanju kašlja: bodisi če ga uživamo samega ali kot del skodelice čaja. Študija iz leta 2018 je pokazala, da bi lahko med ublažil simptome kašlja bolje kot drugo zdravljenje. Seveda, če je kašelj zgolj posledica prehlada. 

Med
Med / FOTO: Dreamstime

Poskrbite za zadostno hidratacijo 

Hidracija je pomembna vsak dan, vendar je lahko še posebej ključna, ko imate prehlad. Če ostanete dobro hidrirani, lahko to pomaga pri redčenju sluzi v zadnjem delu grla, kar lahko privede do rahlega izboljšanja kašlja.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Vir: womenshealthmag